Γιατί τα «παίζει» η μπαταρία σου το καλοκαίρι

5056 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/6/2021

Η ζέστη που επικρατεί τους θερινούς μήνες φέρεται πιο «σκληρά» στην μπαταρία του αυτοκινήτου σου, σε σχέση με το κρύο του χειμώνα. Μπορεί να φαίνεται πιο λογικό το αντίθετο, ωστόσο η υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να «βράσουν» τον ηλεκτρολύτη.


Και δεν είναι μόνο η καλοκαιρινή ζέστη! Η οδήγηση αυτούς τους μήνες αυξάνει και την θερμοκρασία με την οποία δουλεύει και ο κινητήρας. ¶ρα είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος την «κόλαση» μέσα στην οποία προσπαθεί να επιβιώσει η μπαταρία.

Πως τις καταστρέφει η ζέστη;

Οι μπαταρίες περιέχουν ένα υγρό, το οποίο είναι ένα μείγμα οξέος και νερού. Παράγει επίσης θερμότητα, με αποτέλεσμα σιγα σιγά να εξατμίζεται. Όταν η στάθμη του υγρού αυτού είναι πολύ χαμηλή, οι εσωτερικές πλάκες της μπαταρίας δεν προστατεύονται πλέον επαρκώς με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη.

Οι κατεστραμμένες πλάκες μολύβδου, έχουν ως αποτέλεσμα η μπαταρία να  παράγει λιγότερη τάση.  Με απλά λόγια οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στην αυτοεκφόρτιση της µμπαταρίας και προκαλούν την ταχύτερη γήρανση των ηλεκτροχημικών µερών της. Η ζημιά αυτή μπορεί να είναι μην γίνει αντιληπτή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο το χειμώνα θα ρίξει το τελευταίο της χτύπημα, «σκοτώνοντας» στην ουσία την μπαταρία. Άλλωστε είναι ευρέως διαδεδομένη η έκφραση ότι «οι μπαταρίες γερνούν τον καλοκαίρι, αλλά πεθαίνουν τον χειμώνα».

Υπάρχει και δεύτερος λόγος!

Ας μην τα ρίχνουμε μόνο στον καιρό! Η μπαταρία σου είναι πιθανό να χάλασε και εξαιτίας σου. Έφυγες για διακοπές και το άφησες σε ακινησία πολύ καιρό; Τότε είναι πολύ πιθανό να αποφορτίστηκε η μπαταρία. Βλέπεις αν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται σπάνια ή µόνο για μικρές αποστάσεις, το δυναµό δεν μπορεί να την φορτίσει καλά. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα είναι να αφαιρέσεις την μπαταρία  πριν φύγεις και να την τοποθετήσεις σε έναν ειδικό φορτιστή, ο οποίος θα κρατά την τάση της σε σωστά επίπεδα ή να χρησιμοποιήσεις ειδικούς ηλιακούς φορτιστές αυτοκινήτου. Οι τελευταίοι, όπως προδίδει και το όνομα τους, χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να φορτίσουν την μπαταρία. Συνδέονται πολύ εύκολα, είτε κατευθείαν πάνω στην μπαταρία, είτε μέσω του βύσματος του αναπτήρα με ειδικό αντάπτορα.