Το φυσικό αέριο σαν καύσιμο κίνησης της νέας εποχής φαίνεται να είναι ένας μοχλός της πράσινης ανάπτυξης.

Νέα πρατήρια φυσικού αερίου ανοίγουν σύντομα σε μεγάλες ελληνικές πόλεις

11945 Επισκέψεις στο άρθρο

Όπως επισημαίνει ο κ. Καπετανάκης, «το φυσικό αέριο σαν καύσιμο κίνησης της νέας εποχής φαίνεται να είναι ένας μοχλός της πράσινης ανάπτυξης και μπορεί να προσφέρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της αυτοκίνησης, αύξηση της απασχόλησης, εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, ανταγωνιστικά προϊόντα, απεξάρτηση από το πετρέλαιο και ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών για την Ελλάδα».


«Με όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αμιγών και μικτών πρατηρίων αερίων καυσίμων καθώς και η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους στο μέλλον.»

Η νέα ώθηση που δίνει το φυσικό αέριο στην αγορά των μεταφορών δεν σταματά εδώ, καθώς με τον νόμο 4070/2012 εισήχθη ο νέος όρος «πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας και με τον νόμο 4199/2013 προβλέπεται η χωροταξική εξομοίωση πρατηρίων πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) με λοιπά πρατήρια καυσίμων. Παράλληλα, επετεύχθη απλούστευση της διαδικασίας μετατροπής ενός υπάρχοντος πρατηρίου υγρών καυσίμων σε μεικτό πρατήριο LPG και CNG ενώ με υπουργική απόφαση (Υπ.αρ.13935/930/12-3-2014) θεσμοθετείται η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων CNG Δ.Χ και καθορίζονται τα ελάχιστα μέτρα και οι αποστάσεις ασφαλείας των εγκαταστάσεων πρατηρίων διανομής πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Σύμφωνα με τον κ. Κουζή Α., Πολιτ. Μηχανικό-Πολεοδόμο, Εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: «Με όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων αμιγών και μικτών πρατηρίων αερίων καυσίμων καθώς και η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους στο μέλλον. Αξίζει να τονιστούν και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές, τα οποία εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά ορίζονται και ως βασικοί παράγοντες αύξησης της απασχόλησης και βελτίωση της ποιότητας ζωής.» 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ