• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Περιοδικό - Test

Alfa Romeo 156:
 
Οδηγικές απολαύσεις
  

H Alfa Romeo 156 διαδέχθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 1997 την 155 και βρίσκεται ακόμα στην παραγωγή. Αν και τετράθυρο, το αμάξωμά του θυμίζει κουπέ, αφού οι Ιταλοί σχεδιαστές κατάφεραν με δεξιοτεχνία να κρύψουν τις δύο πίσω πόρτες. Ιταλική φινέτσα, σπορτίφ αισθητική και… ισχυρή προσωπικότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την 156. Θέλοντας να εξαλείψει τα σφάλματα του παρελθόντος, η Alfa Romeo εξασφάλισε για το εσωτερικό της 156 εύκαμπτα υλικά, πολύ προσεγμένο φινίρισμα και άφθονες ποσότητες ηχομονωτικών υλικών. Η κομψότητα της σχεδίασης διατηρείται και εδώ, με το ταμπλό να αποτελεί έναν πετυχημένο σχεδιασμό σύγχρονων και ρετρό στοιχείων.
Η 156 ήταν αρχικά διαθέσιμη μόνο σε τετράθυρο αμάξωμα, ενώ από τα μέσα του 2000 η γκάμα της εφοδιάστηκε και με την στέισον βάγκον έκδοση (Sportwagon). Από την αρχή της… καριέρας της μέχρι και σήμερα, η 156 εξοπλίζεται με τρεις τετρακύλινδρους σε σειρά κινητήρες Twin Spark: τον 1,6 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 120 ίππους, τον 1,8 λίτρων με ονομαστική ισχύ 169 ίππους και το δίλιτρο με απόδοση 155 ίππους, όπως και έναν εξακύλινδρο σε διάταξη V, 2,5 λίτρων με βέλτιστη ισχύ 190 ίππους. Η λειτουργία τους είναι ομαλή, η απόδοση τους πολύ καλή και ο ήχος που παράγουν, εξαιρετικός. Το δίλιτρο μηχανικό σύνολο (με τον όχι και τόσο "απαγορευτικό" κυβισμό όσο εκείνον των 2,5 λίτρων για τα ελληνικά δεδομένα) αποτελεί την καλύτερη επιλογή από πλευράς επιδόσεων, αφού εντυπωσιάζει με την κορυφαία ευστροφία του και την απόκρισή του στις εντολές του οδηγού.
Η οδική συμπεριφορά είναι από τα κορυφαία σημεία του αυτοκινήτου, με μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης στις στροφές και σύστημα διεύθυνσης ιδανικό σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα.
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την αγορά μιας μεταχειρισμένης 156 είναι ο έλεγχος του κατά πόσο ο προκάτοχος έχει τηρήσει το πρόγραμμα των προκαθορισμένων -από την κατασκευάστρια εταιρεία- ελέγχων. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να εμφανιστούν διάφορες μηχανικές βλάβες.
Κύριοι ανταγωνιστές του ιταλικού μοντέλου είναι η σειρά 3 της BMW, το Audi A4 και η Mercedes C-Class (93-00).

. Αξίζει για:
1. Την εξαιρετική ενεργητική ασφάλεια που προσφέρει.
2. Το υψηλό πρεστίζ και την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει.
3. Τις επιδόσεις που προσφέρουν τα δυνατά μηχανικά σύνολα στο ιταλικό αμάξωμα.