" />
  • Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Δείχνει όσο «άγριο» και επιθετικό χρειάζεται το νέο Focus ST.

Στο πίσω μέρος οι αλλαγές είναι η ευδιάκριτη αεροτομή και ο διαχύτης στον προφυλακτήρα με την κεντρικά τοποθετημένη διπλή απόληξη της εξάτμισης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία βέβαια, λανσάρεται μόνο με τα οικογενειακά αμαξώματα (5θυρο και στέισον), αφού έτσι κι αλλιώς 3θυρο Focus δεν υπάρχει.

Αρκούντως επιθετικό και σπορτίφ το εσωτερικό του νέου Ford Focus ST, συμβάλλει με την πλευρά του στις γρήγορες διαθέσεις του οδηγού.

Γρήγορο, ευχάριστο και με εξαιρετικό τιμόνι, το νέο Ford Focus ST κερδίζει τις εντυπώσεις με τα οδικά και οδηγικά του χαρακτηριστικά.

Ο 2λιτρος EcoBoost διαθέτει περισσότερα άλογα και χαμηλότερη κατανάλωση με εκπομπές CO2, σε σχέση με το προηγούμενο σύνολο.

Οδηγούμε ΠΡΩΤΟΙ το νέο Focus ST: STatus quo!

Διαβάστηκε από 12226 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/6/2012

Με νέα «καρδιά», παγκόσμια εμφάνιση και πλήρως τεχνολογική-ηλεκτρονική υποστήριξη, το τρίτης γενιάς Focus ST ισχυροποιεί τη θέση του στην κατηγορία των μικρομεσαίων GTi.

 

Με μια ματιά

- Η τρίτη γενιά Focus ST

- Με 2λιτρο EcoBoost κινητήρα 250 ίππων

- Βελτιώσεις σε ανάρτηση και full στα ηλεκτρονικά

- Στην Ελλάδα τέλη Ιουλίου


Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια από τότε που η Ford είχε στη γκάμα της ένα Focus ST και σήμερα, ήρθε η στιγμή για τη γρήγορη -όχι γρηγορότερη- έκδοση του μικρομεσαίου μοντέλου να επιστρέψει. Και η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το δεύτερης γενιάς Focus ST, είναι η απόφαση της Ford να εφοδιάσει το νέο της δημιούργημα με ένα πιο ορθολογικό – με βάση τα δεδομένα της εποχής – μοτέρ, έναντι του βαρύ 5κύλινδρου του παρελθόντος. Αλλά και πέρα από τον κινητήρα, το νέο Focus ST ευθυγραμμίζεται με την εποχή και στην υιοθέτηση όλων των πρόσφατων τεχνολογικών καλουδιών της Ford (Torque Vectoring Control, Torque Steer Compensation κ.λπ.), που φροντίζουν ώστε να προσφέρεται η απαραίτητη σπορ οδική συμπεριφορά και αίσθηση, χωρίς να αυξάνεται το βάρος του αυτοκινήτου.

Εν αρχή ην η εμφάνιση…

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη της μηχανικές και ηλεκτρονικές αλλαγές του νέου Ford Focus ST, θα σταθούμε στην εμφάνιση του γρηγορότερου Focus 3ης γενιάς. Εδώ λοιπόν οι άνθρωποι της Ford πάτησαν φυσικά πάνω στο γνώριμο καλούπι του πρώτου παγκόσμιου Focus στην ιστορία, ενισχύοντας το αμάξωμα με όλα τα απαραίτητα αεροδυναμικά και «επιθετικά» βοήθηματα. Ξεχωρίζουμε λοιπόν τη μονοκόμματη κυψελοειδή γρίλια της μάσκας που φέρει και το λογότυπο «ST», αλλά και το νέο προφυλακτήρα με τις μάλλον διακριτικές εισαγωγές. Έπειτα, στο πλάι συναντούμε αεροδυναμικές «ποδιές» και ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών που παραπέμπουν σε αυτές του προηγούμενου Focus ST. Στο πίσω μέρος τέλος, η ευδιάκριτη αεροτομή και ο διαχύτης στον προφυλακτήρα με την κεντρικά τοποθετημένη διπλή απόληξη της εξάτμισης, ολοκληρώνουν τις αισθητικές αλλαγές του νέου Focus ST.

Εσωτερικό- Με «αθλητική» περιβολή

Στο εσωτερικό του νέου Focus ST υπάρχουν οι απαραίτητες αλλαγές εκείνες που τονίζουν το διαφορετικό χαρακτήρα της έκδοσης αυτής, έναντι των υπολοίπων Focus. Για μια ακόμη φορά λοιπόν η Ford επέλεξε μπάκετ από τη Recaro για τον οδηγό και το συνοδηγό, τα οποία είναι χαμηλότερα τοποθετημένα και μαζί με το πλήρους ρυθμίσεων τιμόνι, συμβάλουν στη σπορτίφ αίσθηση του αυτοκινήτου. Για πρώτη φορά μάλιστα, υπάρχουν ειδικά καθίσματα τύπου μπάκετ και για τους πίσω επιβάτες, ώστε και αυτοί να μπουν στο «παιχνίδι». Από τις υπόλοιπες αλλαγές, ξεχωρίζουμε την παρουσία και πάλι των τριών οργάνων πάνω στην κεντρική κονσόλα με ενδείξεις για την πίεση του λαδιού, τη θερμοκρασία λαδιού και την πίεση υπερπλήρωσης, τα οποία είναι στραμμένα φυσικά προς το οδηγό. Στο ποιοτικό κομμάτι, τα γνωστά μαλακά στην αφή πλαστικά που ντύνουν τις υπόλοιπες εκδόσεις, δίνουν το παρόν και στο Focus ST, αυξάνοντας την ποιοτική αίσθηση του αυτοκινήτου.

Κινητήρας-Αλλαγή πλεύσης

Ο 2,5λιτρος 5κύλινδρος κινητήρας του προηγούμενου Ford Focus ST μπαίνει πλέον στην ιστορία του μοντέλου, αφού η Ford, ορθώς σκεπτόμενη με βάση τα δεδομένα της εποχής, εφοδιάζει το κορυφαίο Focus με ένα 4κύλινδρο μοτέρ. Πρόκειται για τον γνώριμό μας 2λιτρο EcoBoost βενζινοκινητήρα της μάρκας, ο οποίος διαθέτει άμεσο ψεκασμό υψηλής πίεσης, turbo χαμηλής αδράνεις και Διπλό Μεταβλητό Χρονισμό των βαλβίδων (Ti-VCT). Ύστερα λοιπόν από βελτιώσεις στην εισαγωγή και την εξαγωγή, αλλά και με μια νέα χαρτογράφηση, ο κινητήρας αυτός βρίσκεται στην ισχυρότερη εκδοχή του (250 PS) και κυρίως σε αυτή με την υψηλότερη δυνατή ροπή (350 Nm). Στην πράξη, το μοτέρ αυτό ικανοποιεί απόλυτα με την απόδοσή του και παράλληλα, προσφέρει εξαιρετικά γρήγορες επιδόσεις στο νέο Focus ST (π.χ. το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 6,5 δλ., 0,3 δλ. λιγότερα από πριν), βοηθούμενο και από το 6άρι μηχανικό κιβώτιο σφιχτής κλιμάκωσης. Βέβαια, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο τον οδηγό του είναι ο ήχος του, ο οποίος κάθε άλλο παρά 4κύλινδρο μοτέρ θυμίζει (φέρνει προς το 5κύλινδρο του παρελθόντος) και είναι προϊόν συνεργασίας της εξαγωγής του μοτέρ, με το αναβαθμισμένο αντιηχείο της Ford, το οποίο για πρώτη φορά είδαμε στο προηγούμενο ST. Για όσους ενδιαφέρονται πάντως για την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2, εδώ υπάρχει αρκετή βελτίωση σε σχέση με πριν, με τη Ford να αναφέρει μείωση 20% στις εκπομπές ρύπων.

Στο δρόμο

Βασισμένο στη ίδια πλατφόρμα C με αυτή των υπολοίπων Focus, οι αλλαγές που έχει δεχθεί το νέο Ford Focus ST συμπυκνώνονται στην πιο «σφιχτή» ρύθμιση της ανάρτησής του, με επίκεντρο τις έξτρα επεμβάσεις της πίσω ανάρτησης (νέα ακραξόνια και αντιστρεπτική), ενώ και το αμάξωμα του αυτοκινήτου έχει χαμηλώσει κατά 10 χλστ. Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην ηλεκτρονική, αφού η Ford έχει προικίσει το αυτοκίνητο με τις εξελιγμένες εκδοχές όλων των συστημάτων υποβοήθησης, που αντικαθιστούν πιο «βαριές» μηχανικές λύσεις όπως π.χ. ένα μπλοκέ διαφορικό. Τι λαμβάνει ο οδηγός στην πράξη; ΚατΆ αρχάς ένα κορυφαίο σε ρύθμιση τιμόνι, το οποίο υποβοηθούμενο από το σύστημα Torque Steering Compensation (TSC) έδειξε πιο γρήγορο από κάθε άλλη φορά και με υψηλή αμεσότητα στις εντολές του οδηγού. Έπειτα, είναι το αναβαθμισμένο σύστημα Torque Vectoring Control, το οποίο αποτελεί μέρος του ESC (Electonic Stability Control) και μαζί με το εντελώς νέο Corner Understeering Control, εξουδετερώνει την υποστροφή γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης. Η λειτουργία του είναι αντιληπτή στις στροφές και σε γρήγορα περάσματα, εκεί όπου το νέο Focus ST έδειξε ευθύβολο, γρήγορο και παράλληλα διασκεδαστικό, αποδεικνύοντας ότι τα ηλεκτρονικά δεν σκοτώνουν πάντα την απόλαυση. Το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύ επιτυχημένες προσπάθειας, βάζουν τα «αποφασιστικά» φρένα με την υψηλή αντοχή στις …παρασπονδίες.