Το παγκόσμιο σύμβολο της Δεκαετίας Δράσης

Το παγκόσμιο σύμβολο της Δεκαετίας Δράσης

11 Μαΐου: Ώρα για δράση

(11/5/2011)

H 11η Μαΐου 2011 έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η ημέρα για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας Δεκαετίας Δράσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, με διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Την ημέρα αυτή, σε κάθε ήπειρο, σε κάθε ζώνη ώρας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις, καθώς η Δεκαετία Δράσης ξεκινά με κυλιόμενη σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων: · Εκδηλώσεις με έκτακτες συνόδους στα Κοινοβούλια της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

· Η πρέσβειρα Michelle Yeoh παρίσταται σε εκδήλωση με κινέζους υπουργούς στο Πεκίνο
· Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κηρύσσει την έναρξη προγράμματος οδικής ασφάλειας δεκαετούς διάρκειας, στη Μπανγκόκ
· Ο Michael Schumacher αναλαμβάνει δράση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο
· Στο Λονδίνο έχει προγραμματιστεί σειρά εκδηλώσεων
· Στη Νότια Αφρική ο Πρόεδρος Ζούμα εγκαινιάζει πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια
· Η έναρξη της Δεκαετίας Δράσεων θα γίνει και στο Καπιτώλιο, στην Ουάσιγκτον
· Το σύμβολο- σήμα για την οδική ασφάλεια θα εμφανίζεται σε γιγαντοοθόνη στην Times Square της Νέας Υόρκης
· Στη Λατινική Αμερική, οι υπουργοί Υγείας Μεταφορών έχουν συνάντηση στην πόλη του Μεξικού με τον Πρόεδρο Calderon

Εκτός από αυτές, πολλές άλλες εκδηλώσεις, των ΜΚΟ και των κοινοτήτων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της Δεκαετίας Δράσεων για την οδική ασφάλεια με δεκάδες τρόπους – όλες όμως με το ίδιο μήνυμα: «Είναι ώρα για δράση, μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές».

&&&&Οι προτάσεις για τη Δεκαετία της Δράσης του ΟΗΕ περιλαμβάνουν:
· Η ασφαλής κυκλοφορία των παιδιών πρέπει να αναγνωριστεί ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να προστατεύουν τα παιδιά από τραυματισμούς και βλάβες. Ωστόσο, στην οδική ασφάλεια, οι περισσότερες χώρες αποτυγχάνουν σε αυτό τον τομέα καθήκοντος τους.
· Η UNICEF, κορυφαία ΜΚΟ για τα δικαιώματα του παιδιού, με τις μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να αναδείξουν την πρόληψη των τραυματισμών παιδιών, «μεγάλο και διεθνή στόχο για τη δημόσια υγεία».
· Κυβερνήσεις, Τράπεζες Ανάπτυξης και μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας πρέπει να θεσπίσουν ως προτεραιότητα την οδική ασφάλεια. Νέες διαδικασίες ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζονται στα οδικά έργα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προς μείωση των ατυχημάτων. Όλες οι χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να επενδύσουν στην οδική ασφάλεια.
&&&&· Ο ΟΗΕ με τη δική του οργάνωση στον τομέα των μεταφορών δεν έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει την απειλή της ταχείας αύξησης της κυκλοφορίας και των ατυχημάτων σε παγκόσμια βάση. Χρειάζεται νέος Οργανισμός Οδικών Μεταφορών του ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην οδική ασφάλεια. Το όργανο αυτό θα δεσμευθεί από κοινού με το έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των άλλων διεθνών οργανισμών για την οδική ασφάλεια.
· Το πρόγραμμα « Ώρα για δράση» του ΜΑΚΕ ROADS SAFE, είναι η τρίτη έκθεση της Επιτροπής για την Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια και την εκστρατεία του Make Roads Safe. Οι προηγούμενες εκθέσεις της Επιτροπής και του Make Roads Safe υποστήριξαν τη μεγαλύτερη δράση από τη διεθνή κοινότητα για την οδική ασφάλεια. Ειδικότερα, πρότειναν και οδήγησαν σε επιτυχία τόσο πρώτη Παγκόσμια Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Οδική Ασφάλεια και για τη Δεκαετία Δράσεων των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.
home pro
moto