Στους καιρούς που όλα τα γρήγορα μικρομεσαία ήταν εμπροσθοκίνητα, το Audi S3 ήρθε και άλλαξε για πάντα το ρου της ιστορίας. Συνταγή της επιτυχίας ήταν το στιβαρό πλαίσιο, η haldex τετρακίνηση και το μοτέρ-διαμάντι των 225 ίππων. Ένα #memories για το πρώτο «αντρικό» μικρομεσαίο.
Το πρώτο 4κίνητο hot-hatch που λατρεύεται μέχρι σήμερα!
Η ιστορία του Audi S3 πρώτης γενιάς ξεκίνησε το 1999, δύο χρόνια αργότερα ήρθε μία αισθητική αναβάθμιση με ελαφρώς ισχυρότερο κινητήρα και η παραγωγή ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2003.
- Μοτέρ-διαμάντι 225 ίππων, το θρυλικό 20VT - Σφυρίλατα σωθικά & πιστόνια Mahle - Tετρακίνηση haldex: Προσθιοκίνητο που όταν χρειαζόταν έστελνε έως 50% ροπή πίσω - Στιβαρό πλαίσιο & αποκλειστικά 2πορτο!
Εσύ τι λες, Audi S3 πρώτης γενιάς ή μήπως πας στα Evo και Impreza της εποχής;
Λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, η Audi παρουσίασε ένα αυτοκίνητο που ήρθε να επαναπροσδιορίσει τον όρο «ισχυρό hatchback». Συνδύαζε την ευκολία οδήγησης των υπόλοιπων ισχυρών προσθιοκίνητων μικρομεσαίων της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα άγγιξε την κατηγορία των μοναδικών τετρακίνητων θηρίων της Mitsubishi και της Subaru. Ο λόγος για το Audi S3 πρώτης γενιάς, ένα αυτοκίνητο που αγαπήθηκε υπερβολικά στη χώρα μας λόγω της τετρακίνησης τύπου haldex, αλλά και του κινητήρα. Aλλωστε ένας 1.800άρης με 200+ ίππους ήταν και παραμένει το «άγιο δισκοπότηρο» για τον Έλληνα petrolhead, ο οποίος καλείται να συμμορφωθεί στη φορολογική πολιτική της χώρας μας. Έχουμε, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο με στιβαρό αμάξωμα, κάτω από το καπό μία από τις ισχυρότερες εκδοχές του κορυφαίου 20βάλβιδου και την ύπαρξη της τετρακίνησης. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό για την εποχή, συνεπώς οφείλουμε στο S3 Mk1 μία θέση στη λίστα των #memories. Ας θυμηθούμε τα «κλειδιά» της επιτυχίας ενός από τα πιο επιτυχημένα ισχυρά μοντέλα της Audi.
Όλα τα αντίτυπα διατέθηκαν αποκλειστικά σε τρίθυρη έκδοση και βασίζονταν στην πλατφόρμα της τέταρτης γενιάς Volkswagen Golf.
Η ιστορία του Audi S3 πρώτης γενιάς ξεκίνησε το 1999, δύο χρόνια αργότερα ήρθε μία αισθητική αναβάθμιση με ελαφρώς ισχυρότερο κινητήρα και η παραγωγή ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2003. Όλα διατέθηκαν αποκλειστικά σε τρίθυρη έκδοση και βασίζονταν στην πλατφόρμα της τέταρτης γενιάς του Volkswagen Golf, ενώ αρκετά θετική είναι η ύπαρξη ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων στον πίσω άξονα. Από την πρώτη κιόλας γενιά ήταν διαθέσιμο το πλήρως απενεργοποιούμενο σύστημα ευστάθειας στο πακέτο του βασικού εξοπλισμού. Εξωτερικά, διαφοροποιείται από τις «απλές» εκδόσεις λόγω της ύπαρξης ανασχεδιασμένων προφυλακτήρων, πιο φουσκωμένων θόλων και ζαντών αλουμινίου μεγέθους 17 ιντσών. Στο πίσω μέρος, χαρακτηριστική είναι η χρωμιωμένη διπλή απόληξη του συστήματος εξάτμισης και η διακριτική αεροτομή. Στο εσωτερικό συνεχίζεται το «sportive» κλίμα, με τα bucket ημιδερμάτινα καθίσματα της Recaro να φέρουν προαιρετικά δέρμα τύπου alcantara στη μεγαλύτερη επιφάνειά τους.
Στο εσωτερικό συνεχίζεται το «sportive» κλίμα, με τα bucket ημιδερμάτινα καθίσματα της Recaro να φέρουν προαιρετικά δέρμα τύπου alcantara στη μεγαλύτερη επιφάνειά τους.
Στην περίπτωση του Audi S3, όπως και στο TT, χρησιμοποιήθηκε η τετρακίνηση τύπου haldex, σύστημα το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν ως «ψευτοτετρακίνηση».
Υπάρχουν πολλών ειδών συστήματα τετρακίνησης και διαχωρίζονται ανάλογα με τον τρόπο που κατανέμουν τη ροπή σε κάθε άξονα. Στην περίπτωση του Audi S3, όπως και στο TT, χρησιμοποιήθηκε η τετρακίνηση τύπου haldex, σύστημα το οποίο πολλοί χαρακτήρισαν ως «ψευτοτετρακίνηση». Ο λόγος είναι ότι το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν εμπροσθοκίνητο, αλλά όταν κριθεί απαραίτητο μετατρέπεται σε τετρακίνητο, στέλνοντας έως και το 50% της ροπής στον πίσω άξονα. Τον ρόλο του κεντρικού διαφορικού αναλαμβάνει ένας ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης που «παίρνει» εντολές από την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα. Τα δεδομένα λαμβάνονται από τους αισθητήρες του ESP και συνδυάζονται με στοιχεία του κινητήρα, όπως το φορτίο και οι στροφές λειτουργίας. Έτσι, όταν κριθεί απαραίτητο, η ροπή κατανέμεται και στον πίσω άξονα μετατρέποντας το αυτοκίνητο σε τετρακίνητο. Αυτή τη τεχνολογία συνδυάζει την οικονομία της κίνησης στον εμπρός άξονα και την αποτελεσματικότητας της τετρακίνησης. Βέβαια, για πολλούς παραμένει ένα επίπεδο χαμηλότερα από τα «αυθεντικά» 4WD συστήματα.
Τον ρόλο του κεντρικού διαφορικού αναλαμβάνει ένας ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης που λαμβάνει «εντολές» από την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα.
Ο 1.8Τ 20v είναι ένας κινητήρας με τρεις βαλβίδες εισαγωγής και δύο εξαγωγής, οι οποίοι έπαιρναν κίνηση από δύο επικεφαλείς εκκεντροφόρους (DOHC) και η χωρητικότητα του άγγιζε τα 1.781 κ.εκ..
Κάτω από το καπό του Audi S3 πρώτης γενιάς υπήρξαν δύο εκδόσεις του ίδιο κινητήρα. Στα πρώτα του χρόνια, το γερμανικό hot-hatch εξοπλιζόταν με τον 1.8T-20v απόδοσης 210 ίππων, ενώ λίγο αργότερα ήρθε η έκδοση με τους 225. Στη δεύτερη περίπτωση, η ροπή αυξήθηκε από τα 270 στα 280 Nm και η μέγιστη τιμή της ερχόταν στις 2.200 σ.α.λ. Πρόκειται για έναν κινητήρα με τρεις βαλβίδες εισαγωγής και δύο εξαγωγής, οι οποίοι έπαιρναν κίνηση από δύο επικεφαλείς εκκεντροφόρους (DOHC). Η χωρητικότητα του τετρακύλινδρου κινητήρα αγγίζει τα 1.781 κ.εκ. και το μπλοκ έχει διαστάσεις κυλίνδρου 81x86mm (διάμετρος x διαδρομή), ενώ ήταν κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο. Για τη δημιουργία της κεφαλής χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά αλουμίνιο.
Για τη δημιουργία της κεφαλής του 1.8Τ 20v χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά αλουμίνιο.
Όσον αφορά τα κινούμενα μέρη, στη συγκεκριμένη έκδοση του 1.8T-20v συναντάμε σφυρήλατο στροφαλοφόρο άξονας από χάλυβα και σφυρήλατες μπιέλες, ενώ τα έμβολα προέρχονται από τη Mahle. Όσο για το σύστημα υπερπλήρωσης, σε αυτούς τους κινητήρες τοποθετήθηκε η τουρμπίνα K04 της BorgWarner. Στην περίπτωση της έκδοσης των 210 ίππων, τα 0-100 χλμ/ώρα ερχόντουσαν σε 6,9 δευτερόλεπτα, ενώ στην ισχυρότερη των 225 ίππων η βελόνα άγγιζε τα 100 χλμ/ώρα 0,3 δευτερόλεπτα ταχύτερα.