Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Ο έλεγχος του κιβωτίου θα γίνεται από τα δύο «αυτάκια» που διακρίνονται πίσω από το τιμόνι στην επάνω μεριά και φέρουν τους αριθμούς 220 και 222.

Ο έλεγχος του κιβωτίου θα γίνεται από τα δύο «αυτάκια» που διακρίνονται πίσω από το τιμόνι στην επάνω μεριά και φέρουν τους αριθμούς 220 και 222.

Αυτόματο κιβώτιο στο τιμόνι

4.977 Επισκέψεις στο άρθρο (12/5/2017)

Η Ford κατέθεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πατέντα για έλεγχο του αυτόματου κιβωτίου από το τιμόνι. Δείτε τι σκέφτηκαν για την υλοποίηση και τη λειτουργία αυτού του συστήματος.

autotriti team

Η Ford σκέφτηκε ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα να ελέγχουμε εξ` ολοκλήρου τη λειτουργία του αυτόματου κιβωτίου από το τιμόνι με paddles (τα λεγόμενα «αυτάκια»). Προχώρησε, λοιπόν, στο σχεδιασμό του συστήματος και κατέθεσε τα σχέδια αυτά για να κατοχυρώσει την ιδέα της με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Σαν ιδέα ακούγεται πολύ καλή όμως με βάση αυτά που βλέπουμε μάλλον η υλοποίηση έχει γίνει με σχετικά παράξενο τρόπο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

 
Όπως βλέπουμε στη φωτογραφία υπάρχουν δύο paddles πίσω από το τιμόνι στην επάνω μεριά του. Το ένα βάζει το κιβώτιο στο D (Drive=Κίνηση εμπρός) ώστε το αυτοκίνητο να κινηθεί μπροστά και το άλλο χρησιμεύει για να επιλεγούν τα N (Neutral=Νεκρά), P (Parking=Στάθμευση) και R (Reverse=Όπισθεν). Ο λόγος της τοποθέτησης των χειριστηρίων του κιβωτίου στο τιμόνι σύμφωνα με τη Ford είναι ότι έτσι απελευθερώνεται χώρος στην κεντρική κονσόλα και αυξάνεται η ασφάλεια καθώς ο οδηγός δεν αποσπά την προσοχή του από το δρόμο.
 
Υπάρχει, όμως, κάτι που κάνει κάπως συγκεχυμένα τα πράγματα και αμαυρώνει αυτή την εξαίσια ιδέα. Αυτό είναι ο τρόπος λειτουργίας του αριστερού διακόπτη ο οποίος λειτουργεί σειριακά. Τι εννοούμε με αυτό. Έστω ότι έχουμε επιλέξει από τον δεξί διακόπτη το D. Αν πατήσουμε μια φορά τον αριστερό το κιβώτιο θα μεταβεί στο N. Αν το πατήσουμε δεύτερη φορά θα μεταβεί στο P ενώ με ένα τρίτο πάτημα θα πάει στο R. Από εκεί και πέρα όσες φορές και αν πατηθεί δεν κάνει τίποτα. Απλά συνεχίζει να έχει επιλεγμένη την όπισθεν. Δηλαδή αν θες να παρκάρεις και πρέπει να κάνεις δυο-τρεις φορές μπρος-πίσω θα πρέπει κάθε φορά να πατάς τρεις φορές τον αριστερό διακόπτη για να επιλέξεις την όπισθεν. Το θέμα είναι πως ακόμα και όταν τελειώσει το παρκάρισμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πρώτα το δεξί πλήκτρο για να επιλέξεις το D και μετά να πατήσεις πάλι δύο φορές το αριστερό πλήκτρο για να επιλεγεί το P.
Ίσως να ήταν καλύτερα να μπορείς πατώντας το αριστερό πλήκτρο τέταρτη φορά να αρχίζει ο κύκλος από την αρχή. Δηλαδή μόλις τελειώσεις με την όπισθεν και θέλεις να παρκάρεις, πατάς ξανά το αριστερό πλήκτρο και είσαι έτοιμος. Ή όταν θες να βάλεις το P να πρέπει να κρατήσεις παρατεταμένα πιεσμένο το αριστερό πλήκτρο. Ή κάτι παρόμοιο. Βέβαια, από ό,τι φαίνεται αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι αυτός στον οποίο έχει καταλήξει η Ford, απλά θέλει να εξασφαλίσει την ιδέα της γι` αυτό και κατέθεσε την αίτηση για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
 
Η αίτηση έγινε το Νοέμβριο του 2015 και εγκρίθηκε χθες (11 Μαΐου 2017) αλλά επειδή κατά καιρούς έχουν προκύψει αρκετά προβλήματα με παρόμοια συστήματα ίσως να μην τη δούμε να υλοποιείται ποτέ.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
KIA