Επιδότηση 1.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού;

9.078 Επισκέψεις στο άρθρο (25/1/2019)

Το ενδεχόμενο να δώσει επιδότηση της τάξης των 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών  αυτοκινήτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σε συνέδριο πως το 2030 πρέπει το 1/10 των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν να είναι ηλεκτροκίνητα, κάτι που σημαίνει πως μετά το 2025, ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται να είναι ηλεκτρικό. Ο υπουργός δήλωσε συγκεκριμένα: «Μελετάμε προσεκτικά το θέμα των κινήτρων. Στην Ευρώπη είχαμε μια φάση ισχυρών φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων. Τώρα εγκαταλείπονται τα βαριά φορολογικά κίνητρα, εντούτοις διευρύνονται τα κίνητρα στη χρηματοδότηση και οι φοροαπαλλαγές.»
 


O κ. Σταθάκης στάθηκε ιδιαίτερα και σε τα προγράμματα ecomobility που προωθούνται σε έξι ελληνικά νησιά μέσω επενδύσεων από την Ε.Ε και προβλέπουν την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις μετακινήσεις των κατοίκων και των τουριστών αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τόνισε από την πλευρά της ότι οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση από τις εταιρείες κατασκευής φτάνουν τα 300 δις ευρώ και ότι οι εξελίξεις στον τομέα είναι συνεχείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, αυτή την στιγμή κυκλοφορούν στην χώρα 450 πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που μπορούν να επαναφορτιστούν σε 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Μελλοντικός στόχος των αρμοδίων είναι τα σημεία φόρτισης να πολλαπλασιαστούν και να ξεπεραστούν τα χωροταξικά θέματα που προκύπτουν.

NEO TRAFIC
moto