Οι παλιοί σίγουρα θυμούνται τα αυτοκίνητα που δεν είχαν ούτε θήκη για μπουκαλάκι, ενώ οι νεότεροι έχουν «κακομάθει» με τις τόσες θήκες στα μοντέλα σήμερα. Εσύ ξέρεις που χρειάζεται η συγκεκριμένη σχισμή;
autotriti team
Από τις «καθόλου» θήκες βρεθήκαμε με θήκη για το παραμικρό αξεσουάρ
Όσοι έχουν αναμνήσεις από παλιά αυτοκίνητα, θα θυμούνται πόσο λίγες θήκες για μικροαντικείμενα υπήρχαν στις καμπίνες τους. Ένα τασάκι ήταν υπερ-αρκετό. Αντε στο τσακίρ κέφι να έβρισκες και καμία θήκη στα πάνελ της πόρτας, που οριακά χωρούσε έναν αναπτήρα.
Τις τελευταίες δεκαετίες αυτό άλλαξε συλλήβδην. Από τις αρχές της δεκαετίας του `90 και τις γυμνές καμπίνες με ένα σκέτο χειρόφρενο και έναν γυμνό λεβιέ ταχυτήτων ανάμεσα στα μπροστινά καθίσματα, περάσαμε στο σήμερα, με τις εμπρός θέσεις να θυμίζουν cockpit αεροσκάφους, σχεδιασμένες να προσφέρουν άνετα ταξίδια στους επιβάτες.
Όροι όπως «εργονομία» και «πρακτικότητα» μπήκαν στο λεξιλόγιο των κατασκευαστών. Πλέον σε μια καμπίνα έβρισκε κανείς ποτηροθήκες (μεγάλη πέραση μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν οι πτυσσόμενες-κρυφές ποτηροθήκες), θήκες για το κινητό, γυαλιά κασέτες (για το παλιό-ορθόδοξο κασετόφωνο) και γενικότερα παντός τύπου μικροαντικείμενα. Τόσο το ταμπλό, όσο και η κεντρική κονσόλα ήταν γεμάτα από τέτοια.
Σε κάποια μοντέλα υπάρχει και μεγαλύτερη σχισμή δίπλα, για να βάζεις κάρτες.
Οι μυστηριώδεις σχισμές και η εκ νέου εξαφάνισή τους σήμερα
Μεταξύ αυτών των θηκών, σε πολλά μοντέλα έβρισκε κανείς και ορισμένες σχισμές, σχεδιασμένες όχι για διάφορα αντικείμενα, αλλά για έναν συγκεκριμένο, κέρματα. Πράγματι, ειδικότερα έως και μια δεκαετία πριν, θα έβρισκε κανείς θέση για δεκάδες κέρματα στις καμπίνες των μοντέλων. Ωστόσο αυτό τα τελευταία χρόνια δείχνει να αλλάζει εκ νέου.
Σήμερα, πολλά μοντέλα, παρότι «φορτωμένα» με θήκες για διάφορα αντικείμενα, δεν έχουν στην καμπίνα τους υποδοχή για κέρματα. Ελλείψει αυτών μάλιστα, πολλοί οδηγοί τα πετούν «χύμα» στη θήκη μπροστά από το λεβιέ ή μέσα στο υποβραχιόνιο. Από την άλλη, όσα μοντέλα εξακολουθούν να έχουν σχετική θήκη, αυτή είναι σχεδιασμένη για ελάχιστα κέρματα (1-2 σχισμές που χωρούν 1 κέρμα η καθεμία).
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ίσως να έχει να κάνει με τον τρόπο που πληρώνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας. Το «πλαστικό χρήμα» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, μιας και πλέον οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται είτε με κάρτα, είτε ανέπαφα με το κινητό τηλέφωνο. Τα κέρματα πλέον χάνονται σε κάποια τσέπη ή στη θήκη του πορτοφολιού, ενώ στην καθημερινότητά σου με το αυτοκίνητο, οριακά να χρειαστείς ένα κέρμα και αυτό για το καρότσι του supermarket.