
Είναι σαν τα ηλεκτρικά, αλλά φορτίζουν σε 3-5 λεπτά.
Αντί για μπαταρία έχουν μία δεξαμενή με υδρογόνο που το «καίνε» και από την εξάτμιση βγαίνει νερό.
Το υδρογόνο είναι το πιο αποδοτικό καύσιμο, όμως έχει δύσκολη διαδικασία αποθήκευσης (πολύ μεγάλη πίεση & στους -253 βαθμούς Κελσίου).
Έχουν αυτονομία 500 - 700 χλμ., συμφέρουν περισσότερο σε οχήματα επαγγελματικής χρήσης (π.χ. φορτηγά).
autotriti team
Τα υδρογονοκίνητα είναι σαν τα ηλεκτρικά, αλλά φορτίζουν σε 3-5 λεπτά
Ακούγοντας τις λέξεις «υδρογόνο» και «αυτοκίνητο» στους περισσότερους το μυαλό πάει στο Toyota Mirai, το πρώτο υδρογονοκίνητο όχημα παραγωγής παγκοσμίως (2014). Σταδιακά είδαμε και βλέπουμε κι άλλες μάρκες να δραστηριοποιούνται στην κατασκευή υδρογονοκίνητων οχημάτων (π.χ. Hyundai Nexo), καθώς μιλάμε για ένα σύστημα εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον και με σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς την αυτονομία του.
Για αυτό, εξάλλου, εγκαινιάστηκε και το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στην Ελλάδα, εξέλιξη που θα μας φέρει πιο κοντά σε μία τεχνολογία κίνησης που θυμίζει... ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Με μία διαφορά: τα υδρογονοκίνητα φορτίζουν σε πολύ λιγότερο χρόνο, γύρω στο 5λεπτο!
Αν τα χασατε – Διαβαστε και αυτά:
Αντί για μπαταρία έχουν μία δεξαμενή με υδρογόνο που το «καίνε» και από την εξάτμιση βγαίνει νερό
Η επίσημη ονομασία των υδρογονοκίνητων είναι FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle), που σημαίνει δηλαδή ότι όπως τα ηλεκτρικά έτσι και αυτά φέρουν ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Η σημαντικότερη διαφορά εντοπίζεται στο πού αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ένα BEV το ρεύμα αποθηκεύεται σε μία μπαταρία, σε ένα FCEV αποθηκεύεται «έμμεσα» σε δεξαμενές - κυψέλες. Σε αυτές υπάρχει πεπιεσμένο υδρογόνο το οποίο μέσω συγκεκριμένης χημικής αντίδρασης (ηλεκτρόλυση) απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Αυτά μεταφέρονται στο αντίθετο ηλεκτρόδιο και συναντούν το οξυγόνο. Η συγκεκριμένη κίνηση των ηλεκτρονίων, παράγει το ρεύμα που εντέλει τροφοδοτεί με ενέργεια τον ηλεκτροκινητήρα του FCEV.
Όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία (BEV), έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου (FCEV) διαθέτουν ηλεκτρικό σύστημα κίνησης – για την ακρίβεια, τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα. Η βασική διαφορά είναι το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας: αντί να αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια στην μπαταρία, το αέριο υδρογόνο αποθηκεύεται σε δεξαμενές και στη συνέχεια μετατρέπεται από την κυψέλη καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για την κίνηση του οχήματος. Το κύριο πλεονέκτημα για τον οδηγό είναι ότι το αυτοκίνητο υδρογόνου μπορεί να ανεφοδιαστεί πλήρως σε 3-4 λεπτά.
Το υδρογόνο είναι το πιο αποδοτικό καύσιμο, όμως έχει δύσκολη διαδικασία αποθήκευσης (πολύ μεγάλη πίεση & στους -253 βαθμούς Κελσίου)
Γενικότερα το υδρογόνο αποτελεί το πιο ενεργειακά αποδοτικό καύσιμο, το οποίο κιόλας υπάρχει παντού στην ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερη πρόβλημα έχει να κάνει με τη φύση του υδρογόνου, που το καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο στην αποθήκευση και τη μεταφορά. Είτε για λόγους τεχνικούς, είτε για λόγους οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα:
- Είναι το πιο ελαφρύ αέριο στο σύμπαν, για αυτό καταλαμβάνει πολύ μεγάλο όγκο σε κανονική θερμοκρασία και πίεση. Έτσι, για να αποθηκευτεί πρέπει να συμπιεστεί ή να υγροποιηθεί.
- Απαιτείται υψηλή πίεση ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την πίεση σε 380 - 700 bar (5.000–10.000 psi) και τη θερμοκρασία στους -253 βαθμούς Κελσίου.
- Επειδή τα μόρια του υδρογόνου είναι πολύ μικρά ενδέχεται να διαφεύγουν εύκολα από ρωγμές ή πόρους σε υλικά, για αυτό απαιτούνται εξειδικευμένα υλικά και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς επίσης συστήματα ασφάλειας υψηλού επιπέδου σε πρατήρια, δεξαμενές, μεταφορικά μέσα.
Έχουν αυτονομία 500 - 700 χλμ., συμφέρουν περισσότερο σε οχήματα επαγγελματικής χρήσης (π.χ. φορτηγά)
Παρόλα τα παραπάνω, η προοπτική που δίνει το υδρογόνο κάνει τις εταιρείες να επενδύσουν ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη του. Ποιος λέει «όχι» σε ένα αυτοκίνητο αυτονομίας 500 - 700 χιλιομέτρων, που φορτίζει σε 3-5 λεπτά, χωρίς μάλιστα να παράγει επιβλαβή αέρια για το περιβάλλον (το μόνο που εκλύει ένα υδρογονοκίνητο είναι... υδρατμοί από την καύση του νερού).
Ειδικά για τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα τρένα με υδρογόνο η ενσωμάτωση του υδρογόνου είναι ακόμη πιο εύκολη. Βλέπουμε ήδη πιλοτικά να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία, καθώς το βάρος και η ισχύς που προσφέρει το υδρογόνο είναι κατάλληλα για βαριά μεταφορά (π.χ. στα βαρέα οχήματα η πίεση είναι μικρότερη, στα 380 bar). Εδώ έρχονται και οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης πως μέσα στο 2025 θα «τρέξει» διαγωνισμός για λεωφορεία υδρογόνου, στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας των μέσων μεταφοράς. Οψόμεθα...