4 φωτογραφίες »

Η FIA ανακοίνωσε νέο πρωτάθλημα ηλεκτρικών GT

1.891 Επισκέψεις στο άρθρο (22/4/2021)

Η FIA ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αγώνων αφιερωμένη σε ηλεκτρικά GT αυτοκίνητα.

Τη νέα Electric GT σειρά αγώνων ανακοίνωσε επίσημα η FIA, εισάγοντας στον χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού ένα ακόμα γεγονός που αφορά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως ανέφερε, η συγκεκριμένη σειρά αγώνων θα λαμβάνει μέρος σε πίστες και θα έχει ανάλογο τρόπο λειτουργίας με την κατηγορία GT3.
 
Ειδικοί στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και οι κατασκευαστές που έχουν ήδη δεσμευτεί στην κατηγορία GT3, θα μπορούν να λάβουν μέρος στη νέα κατηγορία. Μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την αρχιτεκτονική και ορισμένα στοιχεία σχεδίασης από τα υπάρχοντα αυτοκίνητά τους, τα οποία ωστόσο θα κληθούν να μετατρέψουν σε ηλεκτρικά.
 
Το ελάχιστο βάρος των αγωνιστικών αυτοκινήτων θα είναι από 1.490 έως 1.530 κιλά, ανάλογα με το όχημα στο οποίο βασίζονται. Η μέγιστη ισχύς θα είναι έως τα 585 άλογα και οι κατασκευαστές θα μπορούν να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με έως τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και κίνηση στους πίσω ή στους τέσσερις τροχούς. Η μπαταρία που θα χρησιμοποιούν θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 87 kWh και να χρησιμοποιεί κυψέλες τύπου ιόντων λιθίου από τη Saft, θυγατρική της Total Oil. Οι μπαταρίες θα υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση 700 kW, που θα τους επιτρέψει να αναπληρώσουν το 60% της χωρητικότητάς τους μέσα σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των pit stop στα μέσα του αγώνα.
 
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία εκτιμάται πως η τελική ταχύτητα των ηλεκτρικών αγωνιστικών αυτοκινήτων θα ανέρχεται στα 300 χλμ./ώρα, ενώ το 0-100 χλμ./ώρα θα γίνεται μέσα σε 2,4 δευτερόλεπτα.

Hyundai
4green