Η Porsche Macan έγινε ηλεκτρική με 639 άλογα και 613 χλμ. αυτονομία
13 Φωτογραφίες »

Η Porsche Macan έγινε ηλεκτρική με 639 άλογα και 613 χλμ. αυτονομία

4.343 Επισκέψεις στο άρθρο (25/1/2024)

- Σπορτίφ σχεδίαση με κουπέ γραμμές και LED μπάρες.
- Τρεις οθόνες και χώρος αποσκευών μπροστά και πίσω έως 1.348 λίτρα.
- Σε δύο εκδόσεις έως 639 άλογα και 613 χλμ. αυτονομία.
- Το δεύτερο 6μηνο του 2024 οι πρώτες παραδόσεις.

Η Porsche Macan έγινε ηλεκτρική

Πρεμιέρα έκανε η ολοκαίνουργια Porsche Macan, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι πλήρως ηλεκτρική. Το χωρίς ρύπους SUV της γερμανικής μάρκας έρχεται σε δύο εκδόσεις με έως 639 άλογα και 1.128 Nm ροπής, τρείς οθόνες στο εσωτερικό και αυτονομία 613 χιλιομέτρων.

Σπορτίφ σχεδίαση με κουπέ γραμμές και LED μπάρες

Από σχεδιαστικής άποψης, οι εικόνες που διέρρευσαν νωρίτερα μας έλυσαν το μυστήριο. Το μοντέλο έρχεται με στρογγυλεμένη σιλουέτα. Οι μπροστινές γρίλιες έχουν αφαιρεθεί και την θέση τους έχουν πάρει δύο αεραγωγοί, χαμηλά στον προφυλακτήρα. Οι μπροστινοί προβολείς (matrix LED προαιρετικά) έχουν στο εσωτερικό τους ένα σχεδιαστικό μοτίβο με τέσσερις οριζόντιες LED μπάρες, που θα χρησιμεύουν ως φώτα ημέρας, ενώ η ενιαία κόκκινη λωρίδα LED στο πίσω μέρος που κοσμείται από την επιγραφή της «Porsche», σήμα κατατεθέν της μάρκας, δίνει το «παρών» και σε αυτό το μοντέλο. Διαθέτει μια κεκλιμένη γραμμή οροφής που φέρνει σε κουπέ, η οποία σε συνδυασμό με τις αυξημένες διαστάσεις του μοντέλου και την πλατφόρμα στην οποία βασίζεται, προσφέρει αυξημένους χώρους στο εσωτερικό.

Μιλώντας για την πλατφόρμα που αποτελεί τη βάση της νέας Macan αυτή είναι η Premium Platform Electric (PPE). Σε ότι αφορά τις διαστάσεις η ηλεκτρική Macan έχει μήκος 4.786 χιλιοστά (+58 χιλιοστά από αυτή με κινητήρα εσωτερικής καύσης), πλάτος 1.938 χιλιοστά και ύψος 1.622 χιλιοστά. Το μεταξόνιο, το οποίο είναι 86 χιλιοστά μεγαλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο ανέρχεται πλέον στα 2.893 χιλιοστά. Η νέα Macan είναι εξοπλισμένη με ζάντες έως 22 ιντσών, ενώ η μάρκα υπογραμμίζει πως ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας ορίζεται στα 0,25 cd. Η μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης ανέρχεται στα 2.000 κιλά, σύμφωνα πάντα με τη μάρκα.

Τρεις οθόνες και χώρος αποσκευών μπροστά και πίσω

Έχοντας περάσει στο εσωτερικό της Macan, η Porsche αναβαθμίζει το τεχνολογικό υπόβαθρο, δίνοντας της τη δυνατότητα να εξοπλιστεί με μία τριάδα οθονών στο ταμπλό. Υπάρχει ένα σύστημα infotainment 10,9 ιντσών σε κεντρική θέση, μια άλλη πανομοιότυπη οθόνη 10,9 ιντσών διαθέσιμη μπροστά από τον συνοδηγό, ενώ η τριάδα ολοκληρώνεται με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,6 ιντσών μπροστά από τον οδηγό. Η τελευταία μπορεί να συνδυαστεί με ένα head-up display επαυξημένης πραγματικότητας προβάλλοντας για παράδειγμα πληροφορίες πλοήγησης στον οδηγό σε απόσταση 10 μέτρων, αντιστοιχώντας στο μέγεθος μιας οθόνης 87 ιντσών. Φυσικά, η συνδεσιμότητα με Android Auto όσο και Apple CarPlay είναι γεγονός.  

Ο χώρος αποσκευών της νέας Porsche Macan μπορεί να φιλοξενήσει έως και 540 λίτρα. Επιπλέον, υπάρχει ένας δεύτερος χώρος αποσκευών κάτω από το καπό, χωρητικότητας 84 λίτρων. Ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 136 λίτρα περισσότερα από το προηγούμενο μοντέλο. Από κει και πέρα εάν η πλάτη του πίσω καθίσματος αναδιπλωθεί εντελώς, η χωρητικότητα του πίσω χώρου αποσκευών αυξάνεται στα 1.348 λίτρα. Ανάλογα με το μοντέλο και τον εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί, ο οδηγός και ο συνοδηγός κάθονται τώρα έως και 28 χιλιοστά χαμηλότερα από πριν, ενώ οι πίσω επιβάτες κάθονται έως και 15 χιλιοστά χαμηλότερα με αυξημένο χώρο για τα πόδια.

Σε δύο εκδόσεις έως 639 άλογα και 613 χλμ. αυτονομία

Η νέα ηλεκτρική Porsche Macan κατά την κυκλοφορία της θα προσφερθεί σε δύο εκδόσεις, τη Macan 4 και τη Macan Turbo, αργότερα ωστόσο θα ακολουθήσουν και άλλες. Η βασική έκδοση είναι η Macan 4 η οποία είναι εξοπλισμένη με τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ και αποδίδει 408 άλογα και 648 Nm ροπής. Το 0-100 χλμ./ώρα γίνεται σε 5,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 220 χλμ./ώρα. Στη συνέχεια η πιο σπορ έκδοση Turbo, αποδίδει 639 άλογα και 1.130 Nm ροπής. Χρειάζεται 3,3 δευτερόλεπτα για κάνει το σπριντ 0-100χλμ./ώρα, ενώ η τελική φτάνει τα 260 χλμ./ώρα. Αναφορικά με την αυτονομία κίνησης, η Porsche για την Macan 4 δηλώνει 516 – 613 χιλιόμετρα (WLTP), ενώ για την Macan Turbo 518 – 591 χιλιόμετρα (WLTP). Αμφότερες οι εκδόσεις τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου στο κάτω μέρος του αμαξώματος, με συνολική χωρητικότητα 100 kWh. Η ισχύς φόρτισης DC είναι έως και 270 kW. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από 10 έως 80 τοις εκατό μέσα σε περίπου 21 λεπτά.  

Συνέχεια του άρθρου >>>
Mercedes
Audi