Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Βελτιώθηκε ο δείκτης της Leaseplan

3.190 Επισκέψεις στο άρθρο (4/2/2020)

Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 2 θέσεις και τη συνολική της βαθμολογία (+5 βαθμοί), στο δείκτη ετοιμότητας για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων LeasePlan EV Readiness, κυρίως λόγω της βελτίωσης στις υποδομές φόρτισης και τα κίνητρα που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα.

Σχεδόν όλες οι χώρες που αναφέρονται στον δείκτη LeasePlan EV Readiness παρουσίασαν βελτιωμένη βαθμολογία συγκριτικά με πέρυσι, σηματοδοτώντας αυξημένη ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την ήπειρο, παρότι το ποσοστό βελτίωσης ποικίλει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη. Η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα οι καλύτερα προετοιμασμένες ευρωπαϊκές χώρες για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 19η θέση (+2 θέσεις) του LeasePlan EV Readiness Index με συνολική βαθμολογία 15 (+5 βαθμοί) . Από τους 4 παράγοντες που εξετάστηκαν, σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία ως προς την κρατική υποστήριξη των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο δείκτης LeasePlan EV Readiness 2020 είναι μια ολοκληρωμένη ανάλυση της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών για την επανάσταση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και​​ βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: τις  ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την ωριμότητα των υποδομών φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κυβερνητικά κίνητρα και την εμπειρία της LeasePlan στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά χώρα.

Η βελτίωση στην ετοιμότητα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων έγινε χάρη σε έναν συνδυασμό αυξημένης διαθεσιμότητας δημόσιων υποδομών φόρτισης (έως 73%) και ευνοϊκότερου καθεστώτος φορολόγησης για τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πολλές χώρες. Κατά μέσο όρο, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταβάλλουν 40% χαμηλότερο φόρο από τους οδηγούς αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE), παρότι σε ορισμένες χώρες οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων καταβάλλουν, στην ουσία, υψηλότερο φόρο. Κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την ήπειρο, οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά περίπου 60%.

Mercedes
moto