Κρεβάτι με σύστημα διατήρησης «λωρίδας» (+video)

2.605 Επισκέψεις στο άρθρο (20/2/2019)

«Έξυπνο» κρεβάτι επαναφέρει τους ανήσυχους συντρόφους στη θέση τους χρησιμοποιώντας την τεχνολογία διατήρησης λωρίδας του αυτοκινήτου και ένα μηχανισμό με ιμάντα!

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που συζούν με κάποιον θα προτιμούσε να κοιμάται μόνος, ενώ στο πέρασμα του χρόνου η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμού από ατύχημα στο σπίτι, στη δουλειά ή στο δρόμο. Μια αιτία είναι ο/η σύντροφος να έχει «επεκτατικές» διαθέσεις στο χώρο του κρεβατιού, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει και να χαθούν πολύτιμες ώρες ύπνου στην προσπάθεια να... ανακτηθεί ο χώρος πάνω στο στρώμα. Κάποιοι βρίσκουν τη λύση σε ξεχωριστά κρεβάτια, η οποία ωστόσο δεν ενδείκνυται, κάτι που αποτελεί πλέον μία δημοφιλή συνήθεια η οποία μάλιστα έχει εξελιχθεί σε τάση που αποκαλείται «διαζύγιο ύπνου». Οπότε, τι απομένει;
 

Μία λύση θα μπορούσε να είναι το σύστημα «Lane-Keeping Bed» της Ford, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία από τον κόσμο των αυτοκινήτων για να επαναφέρει στη... λωρίδα τους, τους συντρόφους στο κρεβάτι. Το εν λόγω σύστημα, αντλεί στοιχεία από το σύστημα Lane-Keeping Aid, που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα της Ford, και ανιχνεύει τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος βοηθώντας ενεργά τον οδηγό καθώς επαναφέρει το αυτοκίνητο στα όρια της λωρίδας του, με μία μικρή διόρθωση στο τιμόνι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σύστημα LKA συμπληρώνει άλλα συστήματα που χρησιμοποιούν κάμερες, τα οποία επίσης υποστηρίζουν τον οδηγό όταν το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της λωρίδας του.
 
Η ίδια τεχνολογία ενέπνευσε και τη δημιουργία του «Lane-Keeping Bed» το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες πίεσης για να αντιλαμβάνεται πότε κάποιος «ξεφεύγει» από τη δική του πλευρά του κρεβατιού, ώστε να τον επαναφέρει με ομαλό τρόπο στην αρχική του θέση σε συνεργασία με έναν ενσωματωμένο ιμάντα μεταφοράς. Για την ώρα, το «Lane-Keeping Bed» βρίσκεται σε στάδιο πρωτοτύπου και αποτελεί τμήμα μιας σειράς  εφευρέσεων της Ford που εφαρμόζουν τεχνογνωσία που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Δείτε το βίντεο για τη λειτουργία του «Lane-Keeping Bed» και θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε...

AUTOFIT PASXA
4green