3 φωτογραφίες »

Σε καμία περίπτωση μην αφήνετε ούτε για λίγα δευτερόλεπτα ένα ανήλικο παιδί μέσα το αυτοκίνητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κινδυνεύει η ζωή του.

Ασφάλεια - Κοινωνική ευθύνη AutoΤρίτη

168.256 Επισκέψεις στο άρθρο (22/6/2021)

Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού σου αν το αφήσεις μέσα στο αμάξι!
Πάνω από 800 θάνατοι παιδιών που έμειναν για κάποια ώρα στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία χτυπάει ακόμα και 60άρια στην καμπίνα! Μην αφήνεις παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο με ζέστη.



Η παραμονή μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου ακόμα και για λίγη ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Η παραμονή μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου ακόμα και για λίγη ώρα τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία.

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Πόσες φορές έχεις «ψηθεί» μπαίνοντας στο αυτοκίνητο που βρισκόταν στον ήλιο και η ζέστη είναι ανυπόφορη; Φαντάσου τώρα να ήσουν νήπιο, ηλικιωμένος ή κατοικίδιο που δεν θα είχε τη δυνατότητα να βγει έξω από το αυτοκίνητο, που μοιάζει με φούρνο!


90 δευτερόλεπτα - Τόσο θέλει η καμπίνα για να πιάσει τους 30. Στα 10 λεπτά είναι 40 βαθμοί, όσοι χρειάζονται για να πάθεις θερμοπληξία. Μήπως λοιπόν να το σκεφτείς; ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε παιδιά ή και κατοικίδια στο αυτοκίνητο!

90 δευτερόλεπτα - Τόσο θέλει η καμπίνα για να πιάσει τους 30. Στα 10 λεπτά είναι 40 βαθμοί, όσοι χρειάζονται για να πάθεις θερμοπληξία. Μήπως λοιπόν να το σκεφτείς; ΠΟΤΕ δεν αφήνουμε παιδιά ή και κατοικίδια στο αυτοκίνητο!

Για να αποδώσουμε καλύτερα το τι γίνεται στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου, που βρίσκεται σταθμευμένο στον ήλιο, θα αναλύσουμε λίγο παραπάνω τις μετρήσεις που είδαμε στην Corolla και βλέπετε στο διάγραμμα.

Θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική
Η αύξηση είναι ραγδαία το πρώτο δεκάλεπτο καθώς φτάνει τους 39 βαθμούς, δηλαδή 14 βαθμούς άνοδο. Μέχρι το μισάωρο το θερμόμετρο της καμπίνας δείχνει 47,5 βαθμούς, ενώ στη 1 ώρα ξεπέρασε τους 54 βαθμούς Κελσίου και στη μιάμιση ώρα τους 57!

Σας μοιάζει νορμάλ αριθμός; Δεν είναι. Οι 55οC είναι γαστρονομικά το απόγειο του ψησίματος medium-rare σε κρέας και ψάρι και οι 58 βαθμοί το ψήσιμο medium. Aρα η ατάκα «ψηνόμαστε» παίρνει μια πιο κυριολεκτική υπόσταση εδώ. Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στο εξωτερικό, αφού η λαμαρίνα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο αγγίζει τους 80οC.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα πλαστικά μέρη, τα οποία κρατούν τη θερμότητα στο υλικό τους σε μεγάλο βαθμό ακόμα και με τη χρήση του κλιματιστικού, όπως επιβεβαίωσαν και οι μετρήσεις μας που είδαμε πιο πριν. Με το που κατέβουμε από το αυτοκίνητο και σβήσουμε τον κλιματισμό αμέσως αρχίζουν να αποβάλλουν τη θερμότητα προς τον ψυχρότερο αέρα. 

815 επιβεβαιωμένοι θάνατοι παιδιών 
Οι Αμερικανοί έχουν βαφτίσει αυτό το φαινόμενο «hot cars» και αποκαλεί μια μάστιγα αφού από καθαρή αμέλεια έχουν χάσει τη ζωή τους 815 παιδιά λόγω θερμοπληξίας από το 1998 έως και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α.., ενώ φέτος έχουμε ήδη 20 θανάτους. Κατά μέσο όρο, 38 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν ετησίως από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τις έρευνες ένα υποθετικό αγόρι ηλικίας 2 ετών, χρειάζεται μόλις 1 ώρα για να πάθει θερμοπληξία αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο στο ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά γίνεται, αφενός γιατί η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού ανεβαίνει 3 με 5 φορές γρηγορότερα από ενός ενήλικα, αφετέρου γιατί στους 40 βαθμούς Κελσίου ή και ψηλότερα που φτάνει κανείς σε θερμοπληξία το αποτέλεσμα είναι εγκεφαλικές βλάβες και ίσως θάνατος. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως, δεν παίζει κανένα ρόλο αν έχετε αφήσει λίγο ανοιχτά τα παράθυρα. Παράλληλα αρκετές φορές έχουν έρθει στη δημοσιότητα ειδήσεις που αφορούν θανάτους ηλικιωμένων και κατοικίδιων λόγω αυτής της αιτίας.

Αρα, μην αφήνετε ούτε για λίγο παιδιά, ηλικιωμένους ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο, ελέγξτε ότι το έχετε κλειδώσει για να μην τρυπώσει κάποιο παιδί μέσα που δεν θα μπορεί να βγει και γενικότερα να έχετε την προσοχή σας μήπως δείτε κάποιο μωρό που κοιμάται στο καθισματάκι του, χωρίς να υπάρχει κάποιος ενήλικας στην καμπίνα. Εξάλλου κινδυνεύετε και εσείς. Σύμφωνα με έρευνες, από τους 20 βαθμούς Κελσίου στους 37 βαθμούς, υπάρχει ταυτόχρονη αύξηση κατά 30% της πιθανότητας για εμπλοκή σε ατύχημα.

Προηγούμενη

Αν σου άρεσε: Kοινοποίησε το »
Σχολίασε το, στη σελίδα μας στο Facebook »

FORD E-TRANSIT
OPEL