Μένω Βόρεια Ελλάδα: Ποιο χειμερινό ελαστικό αγοράζω;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Μένω Βόρεια Ελλάδα: Ποιο χειμερινό ελαστικό αγοράζω;

16.960 Επισκέψεις στο άρθρο (13/12/2022)

Ένα Mega Test ελαστικών που αφορά αρκετούς Έλληνες οδηγούς που βλέπουν χιόνι κάμποσους μήνες του χρόνου. Επιλέγοντας την SUV διάσταση 245/40 R19, ποια χιονολάστιχα ξεχώρισαν;

Τι «παίζει» με τα χιονολάστιχα;

Σύμφωνοι, το μεγαλύτερο ποσοστό Ελλήνων οδηγών επιλέγει τα θερινά ελαστικά, με τα All season να πολλαπλασιάζουν και εκείνα το αγοραστικό τους μερίδιο. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που επιλέγουν το τρίτο είδος, τα χιονολάστιχα. Εκείνα που στις Σκανδιναβικές χώρες είναι υποχρεωτικά, σε άλλες είναι υποχρεωτικά σε δρόμους ειδικής σήμανσης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία), ενώ στη Γερμανία υποχρεούσαι να τα «φοράς» σε περιοχές και δρόμους με χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού.
 
Όπως λέει και το όνομά τους, τα χειμερινά ελαστικά (ή χιονολάστιχα) έχουν σχεδιαστεί για το ψυχρότερο κλίμα και τις παγωμένες οδικές επιφάνειες. Για αυτό και υπήρξε η σχετική νομοθεσία υποχρεωτικότητας χειμερινών ελαστικών ή άλλου είδους μαζί με αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες. Τέτοιες καιρικές συνθήκες συναντούν οδηγοί που κινούνται σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Θράκη. Η χρήση του συγκεκριμένου ελαστικού σε απαλλάσσει από την ανάγκη τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ τα καταλαβαίνεις είτε από την χάραξη του πέλματος, είτε από την επιγραφή 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) στα πλευρά τους.


Η διαφορά στις αυλακώσεις ανάμεσα σε All season και χειμερινό ελαστικό.

Η διαφορά στις αυλακώσεις ανάμεσα σε All season και χειμερινό ελαστικό.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

«Δουλεύουν» και κάτω από τους 7 Βαθμούς Κελσίου

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η μαλακή σύσταση γόμας και η ειδική χάραξη που φέρουν. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και πολλές «τριχοειδείς» χαρακιές για καλύτερη αποχέτευση νερού και λιωμένου χιονιού. Κάπως έτσι, δεν μειώνεται η συνολική ακαμψία του ελαστικού, αλλά εξασφαλίζεται καλύτερη πρόσφυση σε χιόνι και πάγο. Σε σχέση με ένα θερινό που «ξεραίνεται» υπάρχει ένα ειδικό υλικό επίστρωσης που δεν παγώνει αλλά παραμένει ελαστικό.
 
Στην πράξη, τα χειμερινά ελαστικά είναι τα μοναδικά που διατηρούν κορυφαία επίπεδα ασφάλειας όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 Βαθμούς Κελσίου, ακόμη και αν η άσφαλτος είναι στεγνή. Η αποτελεσματικότητά τους αποδείχθηκε και σε διεθνή έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κινητικότητας της Ελβετίας TCS. Σε αυτή, ένα αυτοκίνητο που «φορά» χειμερινό ελαστικό ακινητοποιείται πλήρως σε μικρότερη απόσταση συγκριτικά με ασφάλτινα που έχουν αλυσίδες, στην ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα. Συν τοις άλλοις, υπόσχονται καλύτερη οδική συμπεριφορά, καλύτερη επιτάχυνση και περισσότερη ησυχία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
AUDI VS DS
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel