2 φωτογραφίες »

Μήπως τώρα είναι η σωστή ώρα για Ford Mondeo;

17.805 Επισκέψεις στο άρθρο (3/5/2021)

Το δημοφιλές, «παραδοσιακό» οικογενειακό της Ford οδεύει προς την έξοδο, του χρόνου τέτοιο καιρό, και παρά την έκσταση με τα SUV συνεχίζει να αποτελεί μια πληρέστατη λύση για τους οικογενειάρχες. Χωρίς βλέψεις για διάδοχο, τελικά, θα σας λείψει;


Η αλήθεια ειναι πως, η κατηγορία των μεσαίων πιέζεται από όλες τις πλευρές. Από τη μία τα premium μοντέλα κυριαρχούν στις μπερλίνες και τα σεντάν, ενώ από την άλλη τα SUV κλέβουν πωλήσεις από τα μοντέλα τριών όγκων με ίδιους χώρους σε πιο έξυπνο και μοντέρνο σχήμα που -κακά τα ψέματα- είναι η νέα μόδα. Το Ford Mondeo είναι από τους τελευταίους των Μοϊκανών παγκοσμίως και παρά το ότι διατηρεί ένα σύγχρονο προφίλ, το 2022 θα πέσει στον βωμό της εξέλιξης προς τα Crossover σχήμα. Σε ποιόν θα λείψει όμως;

Το μεσαίο Ford έκανε ντεμπούτο ως αντικαταστάτης του Sierra, όταν η μάρκα αποφάσισε πως θέλει ένα μόνο μοντέλο στο μέγεθος αυτό, για την παγκόσμια αγορά. Και έτσι πήρε το όνομά του, που μεταφράζεται ελεύθερα σε «παγκόσμιο», ενώ μαζί ήρθε και ο εκσυγχρονισμός σε όλους τους τομείς, και φυσικά η μεταφορά του άξονα κίνησης από πίσω στο Sierra, εμπρός στο Mondeo.

To Mondeo έκανε λαμπρή εμπορική πορεία σε κάθε του γενιά, όμως η Ford σήμερα είναι μια μάρκα που το 39% των πωλήσεών της προέρχεται από SUV και Crossover μοντέλα. Ένα ποσοστό που ανέβηκε 9 μονάδες από το 2019. Με λίγα λόγια, αν βγάλεις το Fiesta (που σπάει ταμεία) και τα δύο μεγάλα MPV, S-Max και Galaxy, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στην κατηγορία και έτσι πουλάνε στο σχετικά ειδικό κοινό που τα χρειάζεται, το Mondeo έχει περιορισμένο ρόλο στις πωλήσεις, παρόλο που στο παρελθόν έχει αποτελέσει ένα από τα πρωτοπαλίκαρά της Ford.

Και έτσι από το 2022, το μοντέλο τελειώνει. Αρχικά η Ford είχε πει πως θα το μεταλλάξει σε SUV, όμως η επιτυχία της νέας ηλεκτρικής γκάμας της μάρκας, με τα σήματα της Mustang, έχει αλλάξει τελείως τις προτεραιότητες, αλλά και τις πλατφόρμες και τεχνολογίες της Ford.

To Mondeo δεν θα έχει κάποιου είδους αντικαταστάτη, ούτε σε ουσία, δηλαδή ένα επόμενο μεσαίο μοντέλο, ούτε σε όνομα. Στη θέση του στη γραμμή παραγωγής στην Ισπανία, το Kuga θα γίνει το κυρίως προϊόν, μαζί με τους νέους υβριδικούς κινητήρες, αλλά και την παραγωγή μπαταρίας.

H Ford εξάλλου από το 2023 ξεκινάει το λανσάρισμα νέων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στην πλατφόρμα της VW στην οποία αγόρασε μερίδιο. Και έτσι μεσαίο Ford δεν φαίνεται πως θα δούμε. Βάζοντας τα, λοιπόν, όλα κάτω μήπως τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κλασικό μεσαίο σχήμα με την «βαριά φανέλα» του Mondeo, που καλύπτει με περίσσια άνεση τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας; Μάλιστα, με το νεότερο υβριδικό σύστημα των 187 ίππων, εκπέμπει από 126-135 γρ. CO2, που το βάζει στην χαμηλότερη κλίμακα τελών κυκλοφορίας.

Εσάς θα σας λείψει; Είναι ένα μοντέλο που είχατε, έχετε ή θέλετε να αποκτήσετε; Ένα μοντέλο που σας άρεσε; Μήπως είναι τώρα η τελευταία σας ευκαιρία να το αποκτήσετε και τελικά ποιό μεσαίο, αν όχι το Mondeo, θα σας λείψει αν «κοπεί»;

peugeot
skoda