ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Να φορτίζει γρήγορα ή να έχει μεγάλη αυτονομία;

 Σχολιάστε 
1.247 Επισκέψεις στο άρθρο (3/7/2025)
Να φορτίζει γρήγορα ή να έχει μεγάλη αυτονομία;

Η μεγάλη μπαταρία (πάνω από 70 kWh) βγάζει 600 χλμ. στην πόλη, αλλά σπίτι θέλει όλο το βράδυ φόρτιση και έχει έξτρα βάρος.
Η μικρή μπαταρία (40-45 kWh) θέλει 3,5-4 ώρες για να γεμίσει σπίτι, και θα βγάλει 400 χλμ. με μία φόρτιση.
Στο σούπερ μάρκετ και με ίδια ώρα φόρτιση, η μικρή μπαταρία θα βγάλει παραπάνω χλμ., στην εθνική όμως θα πρέπει να σταματήσεις για +1 φόρτιση.

autotriti team

Η συνέχιση του προγράμματος επιδότησης για τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις τους, σε μια περίοδο που τα νέα μοντέλα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Μάλιστα πλέον βλέπουμε μια νέα τάση από τους κατασκευαστές, να λανσάρουν δηλαδή εκδόσεις ή ακόμα και μοντέλα με μικρές μπαταρίες, με σκοπό προφανώς να έχουν πιο προσιτές επιλογές στη γκάμα τους. Τι σημαίνει αυτό; Και τελικά τι είναι καλύτερο; Μεγάλη ή μικρή μπαταρία;

Μεγάλη αυτονομία ήθελες, όταν έψαχνες φορτιστές με το «κιάλι»

Τα πρώτα χρόνια της ηλεκτροκίνησης, όταν ακόμα το δίκτυο φόρτισης ήταν πολύ περιορισμένο, η αυτονομία ήταν όχι το πρώτο, αλλά πιθανώς και το μοναδικό κριτήριο. Βλέπεις το να φορτίσεις ήταν μια διαδικασία που ήθελες να αποφύγεις. Για αυτό και οι μεγάλες μπαταρίες, από 70 kWh και πάνω ήταν μονόδρομος. Σου εξασφαλίζουν πάνω από 600 χλμ. μέσα στην πόλη και έτσι αρκεί μια φόρτιση κάθε 20 μέρες.

Η μεγάλη μπαταρία για να γεμίσει σπίτι θέλει όλο το βράδυ φόρτιση και είναι πιο βαριά

Έχουν όμως και τα αρνητικά τους. Το κυριότερο είναι πως απαιτούν περισσότερο χρόνο φόρτισης. Αν έχεις βάλει φορτιστή στο σπίτι, τότε για να γεμίσει πλήρως χρειάζεται ένα 8ωρο, πρακτικά δηλαδή όλο το βράδυ στην πρίζα.

Το άλλο μειονέκτημα είναι το έξτρα βάρος που κουβαλάει. Πέρα από τους προφανείς λόγους στο οδηγικό κομμάτι, το έξτρα βάρος απαιτεί και περισσότερη ενέργεια για να κινηθεί, άρα μεγαλύτερη κατανάλωση. Για αυτό άλλωστε και μια 80άρα μπαταρία, δεν βγάζει τα διπλάσια χλμ. σε σχέση με μια σαραντάρα, αλλά ένα 50% πάνω.   

Η μικρή μπαταρία (40-45 kWh) θέλει 3,5-4 ώρες να γεμίσει σπίτι, αλλά θα βγάλει 400 χλμ. με μία φόρτιση

Γιατί όπως έχουμε δει στις μετρήσεις μας τα ηλεκτρικά με μικρή μπαταρία (40-45 kWh) μπορούν να βγάλουν με μία φόρτιση 400 χλμ., ίσως και παραπάνω. Όμως από την άλλη θέλει και το μισό χρόνο για να φορτίσει σπίτι. Το βάζεις ένα 4ωρο και γεμίζει. Και εδώ έρχεται και κολλάει και το βάρος. Το μειωμένο βάρος σημαίνει και μικρότερη κατανάλωση, δηλαδή με το ίδιο ρεύμα θα βγάλεις περισσότερα χιλιόμετρα με ένα ηλεκτρικό με μικρή μπαταρία. Άρα με δύο ώρες φόρτιση στο σούπερ μάρκετ όσο κάνεις ψώνια, θα πάρεις ίδια ενέργεια είτε έχεις μεγάλη, είτε μικρή μπαταρία, αλλά στη δεύτερη περίπτωση θα πάρεις περισσότερα χλμ..
Όμως μειωμένο βάρος σημαίνει και λιγότερη πίεση σε ανάρτηση-φρένα και πλαίσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νέο Puma Gen-E, το οποίο πέτυχε επίδοση 77 χλμ./ώρα στο Elk Test, αποδεικνύοντάς πως ένα ηλεκτρικό μπορεί να στρίψει και να είναι fun to drive.

Πόσο % μπαταρία σου μένει ή πόσα χλμ. βγάζει μέχρι να αδειάσει

Συνέχεια του άρθρου >>>
FORD
Cupra