• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Τι πρέπει να προσέχω όταν οδηγώ με κακοκαιρία; Βρες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι εδώ.

Πρέπει να ελέγχεις τα λάστιχα πριν τους χειμερινούς μήνες και αν έχουν φθαρεί, επιβάλλετε η αλλαγή τους.

Αν υπάρχουν φθορές στους υαλοκαθαριστήρες, όπως ξεραμένα ή κομμένα μάκτρα, επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή τους.

Οδήγηση με βροχή!

Διαβάστηκε από 14841 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/3/2019
 

Οι απρόσμενες μπόρες έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και μπορούν εύκολα να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την ασφάλειά μας στους δρόμους. Δες τώρα πως να είσαι έτοιμος σε περίπτωση που ρίξει... καρέκλες.

Με δύο λόγια
• Ο έλεγχος των ελαστικών πρέπει να γίνει άμεσα.
• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
• Οι υαλοκαθαριστήρες να είναι πλήρως λειτουργικοί
• Τα περιφερειακά κρύσταλλα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι καθαρά.
• Οι συνδέσεις της μπαταρίας πρέπει να παραμένουν στεγνές.

Η γνωστή κατάσταση των ελληνικών δρόμων κάνει τις βροχές του χειμώνα εξαιρετικά επίφοβες για τη δημιουργία άσχημων καταστάσεων. Έτσι λοιπόν, εκτός από την πρέπουσα σημασία που πρέπει να δοθεί στις δύσκολες οδικές συνθήκες, υπάρχουν και σημεία του αυτοκινήτου που πρέπει να ελεγχθούν πριν έρθουν οι βαρυχειμωνιές. Ένας γρήγορος τεχνικός έλεγχος, ο οποίος συνήθως προσφέρεται δωρεάν από αρκετά εξειδικευμένα και εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Κατάσταση ελαστικών
Τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου σηκώνουν το βαρύ φορτίο της επαφής του πρώτου με την άσφαλτο. Ο έλεγχός τους κατά τους χειμερινούς μήνες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά έχουν καταπονηθεί από τη ζέστη, αλλά και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Εάν η φθορά είναι μεγάλη, προτείνεται η αντικατάστασή τους άμεσα, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Προσοχή γλιστράει!
Η βροχή έχει την ιδιότητα να μειώνει τα ήδη μικρά περιθώρια πρόσφυσης των ελληνικών δρόμων. Σε αυτό βοηθάει και η γλίτσα που έχει μείνει στο οδόστρωμα αν έχει καιρό να βρέξει. Επειδή τα δεδομένα του χειμώνα αλλάζουν, θα πρέπει να οδηγούμε πιο προσεκτικά από τις άλλες εποχές. Δε θα πρέπει να δείχνουμε υπεραισιοδοξία στο αυτοκίνητό μας, όσο ικανά συστήματα και αν διαθέτει, ενώ οι αποστάσεις που θα κρατάμε από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από άλλες φορές με καλό καιρό. Οι κινήσεις του τιμονιού, του φρένου και του γκαζιού θα πρέπει να είναι ομαλότερες, διότι ο έλεγχος μπορεί να χαθεί πολύ εύκολα. Καλό επίσης είναι να βλέπουμε μπροστά από την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να αντιληφθούμε γρηγορότερα ένα συμβάν, π.χ. ένα ξαφνικό φρενάρισμα.

Θα καθαρίσουν για πάρτη σας
Η βροχή είναι σύνηθες φαινόμενο το χειμώνα και η οδήγηση χωρίς αποδοτικούς υαλοκαθαριστήρες όχι μόνο ταλαιπωρεί τον οδηγό, αλλά είναι και επικίνδυνη. Αν υπάρχουν φθορές, όπως ξεραμένα ή κομμένα μάκτρα, επιβάλλεται η άμεση αντικατάστασή τους. Αν υπάρχει υποψία παγωνιάς ή χιονόπτωσης, φροντίζουμε να σηκώνουμε τους καθαριστήρες όταν σταθμεύουμε. Επίσης δε χρειάζεται να χιονίσει για να βάλουμε ειδικό σπρέι στις κλειδαριές που θα αποτρέψει το πάγωμά τους. Αυτό μπορεί να γίνει προληπτικά.

Τα μάτια σας δεκατέσσερα!
Η ελλιπής ορατότητα πολλές φορές ευθύνεται για τη δημιουργία ενός μικρού ή σοβαρότερου ατυχήματος. Όταν κινείσαι στην πόλη η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, με την ανεξέλεγκτη πολλές φορές κίνηση πεζών και μοτοσικλετιστών, οι οποίοι αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις να ελέγξουν την κατάσταση του δρόμου.

Μικρά αλλά όχι ασήμαντα
Τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι πάντα καθαρά. Στην περίπτωση της βροχής, η σκόνη που βρίσκεται σε αυτά μετατρέπεται σε λάσπη, καθιστώντας την ορατότητα αδύνατη. Επιπλέον, δώστε σημασία εκτός από την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, και σε αυτή του συστήματος πλύσης, καθώς σίγουρα θα σας χρειαστούν. Επιπλέον, το σύστημα παροχής ρεύματος θα πρέπει να λειτουργεί στην εντέλεια, αφού κανείς από εμάς δε θα ήθελε να βρεθεί σε μία καταιγίδα χωρίς φώτα.

Τέλος, απαραίτητος είναι ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης-αερισμού του αυτοκινήτου. Η σωστή λειτουργία του δεν αφορά μόνο στην άνεση μας, αλλά και στην ασφάλειά μας. Μπορείτε να σκεφτείτε την οδήγηση την ώρα που τουρτουρίζετε από το κρύο; Επίσης, η μη λειτουργία της θέρμανσης θα μας κάνει να οδηγούμε φορώντας πολλά ρούχα ή παλτό με επιπτώσεις στη σωστή οδήγηση, λόγω μειωμένης ευκινησίας. Επίσης, ο μη σωστός εξαερισμός θα θαμπώνει τα τζάμια κάνοντας την οδήγηση επικίνδυνη.

Αποκλειστικό: Νέα Mercedes EQA

Honda CR-V vs Peugeot 5008

Δοκιμή: Nissan Qashqai diesel με 150 PS

Ρόπαλο & σπασμένα τζάμια μέχρι που...

Η κίνηση στους δρόμους

Νίκη-άθλος του Hamilton στο Μονακό

Τριπλάσια εγγύηση και 2.000 στην τσέπη ή VW T-Cross;

Το πιο όμορφο ελληνικό σπήλαιο

Σκόπελος: 4 παραλίες που μένουν αξέχαστες

10 σημεία του Ιονίου... για χάζι!

H καλύτερη παραλία του κόσμου είναι στην Ελλάδα

«Το απέραντο γαλάζιο» της Αμοργού

SEAT: Service Πλήρες από κάθε άποψη πακέτο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: No1 δίκτυο μεταχειρισμένων αυτ/των.

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

RENAULT: CLIO Dynamic.Η πλουσιότερη έκδοση CLIO με 12.980€

CITROEN: Ανοιξιάτικες εκπτώσεις έως 31 Μαΐου

NISSAN: Micra με νέο 1.000άρι turbo από 12.690€

SEAT: Eπίλεξε το δικό σου Αrona από 15.245€

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: 500€ έκπτωση έως 30 Ιουνίου.

περισσότερα »