Ολλανδοί φοιτητές έφτιαξαν αυτοκίνητο που ρουφάει CO2 όταν κινείται

Ολλανδοί φοιτητές έφτιαξαν αυτοκίνητο που ρουφάει CO2 όταν κινείται

3.113 Επισκέψεις στο άρθρο (20/9/2022)

Το ZEM κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμο πλαστικό, δεν ρυπαίνει και κυριότερα, μπορεί να ρουφάει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν κινείται.

«Πράσινο» όσο κανένα άλλο

Αν και τα ηλεκτρικά δεν εκπέμπουν τόσους ρύπους όσο τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, η κατασκευή τους έχει αποδειχθεί πως είναι ρυπογόνα. Τώρα, μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα αυτοκίνητο που θα είναι πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον σε καμία φάση της ζωής του

Το αυτοκίνητο λέγεται ZEM (Zero Emissions Vehicle) και σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι ένα πραγματικά «πράσινο» όχημα, αφού δεν παράγει ρύπους ούτε κατά την διάρκεια της κατασκευής του ούτε όταν κινείται. «Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε με στόχο να ελαχιστοποιήσει το CO2 που εκπέμπεται κατά τη φάση της κατασκευής, τη φάση που κινείται και μετά το τέλος της ζωής του», δήλωσε στο EuroNews ο Jens Lahaije, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου.

Ρουφάει CΟ2 όταν κινείται

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε χάρη σε ανακυκλωμένο πλαστικό ενώ αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά είναι ότι εξοπλίζεται με ένα ειδικό φίλτρο που «ρουφά» διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όταν το αυτοκίνητο κινείται. Σύμφωνα με την ομάδα, το αμάξι μπορεί να ρουφήξει έως 2 κιλά βλαβερών ρύπων κάθε 20.000 χιλιόμετρα. Η λειτουργία του αυτή δεν είναι φυσικά λύση στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφού χρειάζονται 10 ZEM για να κάνουν την δουλειά που μπορεί να κάνει ένα δέντρο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι δημιουργοί του θεωρούν πως είναι ένα καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. «Θεωρούμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα του φίλτρου τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Louise de Laat.

Συνέχεια του άρθρου >>>
AUTOFIT PASXA
4green