ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Ποιος εφηύρε το 1ο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων - Σε ποιο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε;

(10/7/2025)
Ποιος εφηύρε το 1ο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων - Σε ποιο αυτοκίνητο τοποθετήθηκε;
2 Φωτογραφίες »

Το αυτόματο κιβώτιο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στο αυτοκινήτο.
Η πρώτη καταγεγραμμένη πατέντα για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι του 1904.
O Alfred Horner Munro ανέπτυξε το πρώτο τετρατάχυτο αυτόματο κιβώτιο.
Η Επανάσταση της General Motors: Hydra-Matic (1940)

autotriti team

Το αυτόματο κιβώτιο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στο αυτοκινήτο

Το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στην ιστορία του αυτοκινήτου. Στην πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, που είναι πιθανό σε λίγα χρόνια από τώρα να εξαφανίσει τα παραδοσιακά χειροκίνητα και το πεντάλ του συμπλέκτη από τα αυτοκίνητα που οδηγούμε. Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η επανάσταση και ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωτοπόροι;

Η πρώτη καταγεγραμμένη πατέντα για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι του 1904

Η πρώτη καταγεγραμμένη πατέντα για αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ανήκει στους αδελφούς Charles και Frank Sturtevant από τη Βοστώνη των ΗΠΑ. Το 1904, παρουσίασαν ένα πρωτοποριακό κιβώτιο δύο ταχυτήτων, το οποίο άλλαζε ταχύτητα αυτόματα μέσω φυγοκεντρικών βαρών και συμπλεκτών.
Το Sturtevant Automatic Automobile ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που εξοπλίστηκε με αυτή τη μετάδοση, με κινητήρα 30 ίππων και μεταξόνιο 108 ιντσών. Το σύστημα λειτουργούσε με δύο συμπλέκτες και φυγοκεντρικά βάρη, τα οποία άλλαζαν τις σχέσεις ανάλογα με τις στροφές του κινητήρα. Παρά τις καινοτομίες, το σύστημα είχε σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας: τα βάρη μπορούσαν να διαλυθούν σε υψηλές στροφές, ενώ το κόστος αγοράς ήταν εξαιρετικά υψηλό για την εποχή (3.500$ το 1904, δηλαδή πάνω από 119.000$ σε σημερινά χρήματα).
 


Το άλμα στην αυτόματη μετάδοση ήρθε από τη GM, που αγόρασε ένα σχέδιο από τους μηχανικούς Fernando Lehly Lemos και José Braz Araripe το 1932. Η GM, παρουσίασε το Hydra-Matic το 1940
2 Φωτογραφίες »

Το άλμα στην αυτόματη μετάδοση ήρθε από τη GM, που αγόρασε ένα σχέδιο από τους μηχανικούς Fernando Lehly Lemos και José Braz Araripe το 1932. Η GM, παρουσίασε το Hydra-Matic το 1940

O Alfred Horner Munro ανέπτυξε το πρώτο τετρατάχυτο αυτόματο κιβώτιο

Το 1921, ο Καναδός μηχανικός Alfred Horner Munro ανέπτυξε το πρώτο τετρατάχυτο αυτόματο κιβώτιο, το οποίο βασιζόταν σε πνευματικά συστήματα (με αέρα). Αν και καινοτόμο, το σύστημα αυτό δεν μπορούσε να μεταφέρει επαρκή ισχύ, με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί εμπορικά. Το σημαντικό ήταν η λογική της αυτόματης αλλαγής με βάση τη θέση του γκαζιού και όχι μόνο τις στροφές του κινητήρα. Το σχέδιο του Munro άνοιξε το δρόμο για τα μελλοντικά υδραυλικά κιβώτια που θα ακολουθούσαν.

Η Επανάσταση της General Motors: Hydra-Matic (1940)

Το πραγματικό άλμα στην αυτόματη μετάδοση ήρθε από τη General Motors, που αγόρασε ένα νέο σχέδιο από τους Βραζιλιάνους μηχανικούς Fernando Lehly Lemos και José Braz Araripe το 1932. Η GM, εξελίσσοντας το πρωτότυπο, παρουσίασε το Hydra-Matic το 1940:

  • Το Hydra-Matic χρησιμοποίησε υδραυλικό υγρό και υγρό συμπλέκτη, επιτρέποντας ομαλή και αποδοτική αυτόματη αλλαγή ταχυτήτων.
Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε Oldsmobile του 1940 και λίγο αργότερα σε Cadillac του 1941. Είχε τέσσερις ταχύτητες και αποτέλεσε το πρώτο μαζικής παραγωγής, πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Η επιτυχία ήταν τεράστια: μέχρι το 1955, πάνω από 10 εκατομμύρια Hydra-Matic είχαν κατασκευαστεί, αλλάζοντας το αυτοκίνητο για πάντα.
 
Πριν το Hydra-Matic, υπήρχαν μεταβατικά ημιαυτόματα συστήματα:
  • REO Self-Shifter (1933): Ένα ημιαυτόματο κιβώτιο που απαιτούσε συμπλέκτη για εκκίνηση, αλλά έκανε αυτόματες αλλαγές από εκεί και πέρα.
  • Oldsmobile Automatic Safety Transmission: Προκάτοχος του Hydra-Matic, με χειροκίνητο συμπλέκτη και αυτόματη εναλλαγή ταχυτήτων. 
Η διάδοση των αυτόματων κιβωτίων απλοποίησε την οδήγηση, κάνοντας την πιο προσβάσιμη σε μεγαλύτερο κοινό. Οδήγησε σε νέες τεχνολογίες, από ηλεκτρονικά κιβώτια ως τις σημερινές λύσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπου το παραδοσιακό κιβώτιο τείνει να εξαφανιστεί.

ford
Omoda