Ετοιμοπαράδοτο «αστέρι» SUV με 163 άλογα! Πόσο καλή είναι η GLA 200;

11.600 Επισκέψεις στο άρθρο (16/9/2023)
Ετοιμοπαράδοτο «αστέρι» SUV με 163 άλογα! Πόσο καλή είναι η GLA 200;
2 Φωτογραφίες »

Έχει εφόδιο το αστέρι στην μάσκα, τι λένε όμως και τα όργανα του AutoΤρίτη Test Center; Λίγο πριν την ήπια υβριδική ανανέωσή της βάζουμε στο μικροσκόπιο την Mercedes GLA 200 που κοστίζει 42.350 ευρώ.

Πόσο καλή είναι η Mercedes GLA σε σχέση με τον ανταγωνισμό της;

Δεν υπάρχει κατηγορία αυτοκινήτου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη που να είναι πιο δημοφιλής από αυτή των SUV. Η Mercedes έχει να παρουσιάσει στα οικογενειακά SUV μια σειρά από compact crossover, τις GLA και GLB, με την πρώτη να είναι αιχμή του δόρατός της. Διαθέσιμη με τρία διαφορετικά «καύσιμα» (βενζίνη, diesel, plug-in) και ετοιμοπαράδοτη αυτήν την περίοδο προτάσσει το αστέρι στην μάσκα, την προηγμένη τεχνολογία και την υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Λίγο πριν την άφιξη της ανανεωμένης της εκδοχής -η οποία αποκτάει ήπια υβριδική τεχνολογία (δες αναλυτικά τι νέο φέρνει)-, βάζουμε στο μικροσκόπιο την τρέχουσα γενιά στην έκδοση GLA 200 που αποδίδει 163 άλογα και κοστίζει 42.350 ευρώ (δες εδώ την αναλυτική δοκιμή). Ποια είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία της, πόσο καλός είναι ο εξοπλισμός και τι θα θέλαμε να βελτιωθεί;

Μάρκα/Μοντέλο Mercedes GLA
Έκδοση GLA 200 163 PS
Κατηγορία μοντέλου Μικρομεσαία SUV 
Είδος Κινητήρα Βενζίνη
Κυβικά (κ.εκ.) 1.332
Κιβώτιο Automatic
Κίνηση ΕΜΠΡΟΣ
Δυνατά σημεία
Ιπποδύναμη (PS) 163
Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα (δλ.) 8,56
Προσπέρασμα 80-120 (δλ.) 6
Πραγματική Κατανάλωση σε ταξίδι (λτ./100 χλμ.) 5,2
Οδική συμπεριφορά 9
Σύστημα infotainment MBUX Ναι
Αδύνατα σημεία
Πραγματική Κατανάλωση στην πόλη (λτ./100 χλμ.) 9,4
Θόρυβος στα 120 χλμ./ώρα 70,6
Εργοστασιακή χωρητικότητα πόρτ μπαγκάζ (λίτρα) 435
Εγγύηση (χρόνια) 2
Σημαντικές ισοπαλίες
Αυτονομία σε ταξίδι (χλμ.) 827
Χώροι για γόνατα πίσω επιβατών (εκατοστά) 14
Χώρος για Κεφάλι πίσω επιβατών (εκ.) 5,8
Πλάτος πίσω καθίσματος (μέτρα) 1,4
Φρένα από 100 χλμ/ώρα (μέτρα) 38


Tα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία της Mercedes GLA μέσα από τις μετρήσεις του AutoΤρίτη Test Center.
2 Φωτογραφίες »

Tα δυνατά και τα αδύναμα στοιχεία της Mercedes GLA μέσα από τις μετρήσεις του AutoΤρίτη Test Center.

Τα σημεία που μας αρέσουν στη Mercedes GLA

Η Mercedes GLA 200 φοράει, όπως και η 180άρα, τον 1.300άρη turbo άμεσου ψεκασμού κινητήρα που έχει εξελιχθεί από κοινού με τις Renault-Nissan (δες εδώ αναλυτικά τα τεχνικά high-lights του) ο οποίος σε αυτή την έκδοση αποδίδει 163 ίππους, γεγονός που την κάνει μια από τις πιο ισχυρές επιλογές στην κατηγορία της, τόσο ανάμεσα στα mainstream όσο και στα premium SUV. Απόδειξη είναι η επίδοσή της στο 0-100, η οποία έρχεται σύμφωνα με τις μετρήσεις μας σε 8,6 δλ., με τις ρεπρίζ στο 80-120 χλμ./ώρα να είναι επίσης καλές (6,0 δλ.) και να υπόσχονται εύκολα και ασφαλή προσπεράσματα.

Από πλευράς κατανάλωσης ο κινητήρας της είναι οικονομικός σε κατανάλωση στο ταξίδι με τη μέτρησή μας να δείχνει 5,2 λτ./100χλμ.. Πολύ καλή τιμή για όσους κάνουν αποστάσεις. Δύο ακόμη highlights της GLA 200 που ξεχώρισαν από τη δοκιμή της είναι η οδική συμπεριφορά (ολοκληρώνει το Elk Test με 75 χλμ./ώρα) έχοντας επίσης πολύ καλή ποιότητα κύλισης και το… διαδραστικό σύστημα infotainment MBUX (δες εδώ πως λειτουργεί) το οποίο δέχεται φωνητικές εντολές και αποτελείται από δύο επίπεδες σε σειρά οθόνες μία ως πίνακα οργάνων και μία αφής στο κέντρο του ταμπλό. Το σύστημα αυτό βοηθάει πολύ στην ασφάλεια κατά την οδήγηση και άνεση του οδηγού.

Σε ποιους τομείς θα θέλαμε να είναι καλύτερη

Η αυξημένη ιπποδύναμη των 163 ίππων συνοδεύεται και από μία τσιμπημένη κατανάλωση μέσα στην πόλη αφού αυτή ανέρχεται στα 9,7 λτ./100 χλμ. σύμφωνα με τις μετρήσεις μας. Πάντως, στην ανανεωμένη εκδοχή θεωρούμε σίγουρο πως το ήπια υβριδικό σύστημα θα αλλάξει το σκηνικό και η κατανάλωση στην πόλη θα βελτιωθεί αισθητά, κρίνοντας και από αντίστοιχες εφαρμογές, όπως π.χ. και στην ανανεωμένη A-Class. Βελτίωση επίσης μπορεί να έρθει στον τομέα του θορύβου ταξιδεύοντας με 120 χλμ./ώρα, αν και για αυτήν την παράμετρο ρόλο θα παίξουν επίσης τόσο τα ελαστικά, όσο και ο λιγότερο πιεσμένος κινητήρας. Τέλος, ελάχιστα κάτω από το μέσο όρο είναι ο χώρος του πορτ-μπαγκάζ (435 λτ.), ενώ η εγγύηση των ετών μπορεί να πάρει επέκταση και δεν είναι αρνητικό. ¶λλωστε η πιστότητα των κατόχων στο Autocheck το αποδεικνύει με τη Mercedes ψηλά στις προτιμήσεις.

Συνέχεια του άρθρου >>>
Σελίδα 2Οι αναλυτικές μετρήσεις του Mercedes Gla σύμφωνα με το AutoΤρίτη Test Center
Σελίδα 3Δες όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Mercedes Gla
test center
fiat