Πώς να προετοιμάσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο για το κρύο;

Πώς να προετοιμάσεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο για το κρύο;

2.864 Επισκέψεις στο άρθρο (13/12/2022)

Ο χειμώνας ήρθε και φέρνει μαζί του πιο χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων. Εμείς έχουμε βρει πέντε τιπς για τους οδηγούς ηλεκτρικών ώστε να προετοιμάσουν σωστά τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

5 TIPS & συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις

Οι περισσότεροι από τους οδηγούς ηλεκτρικών αντιμετωπίζουν μερικές δυσκολίες με τα οχήματά τους (όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα «θερμικά» μοντέλα), αφού η θερμοκρασία πέφτει, συμπαρασέρνοντας μαζί της και την απόδοση της μπαταρίας, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στη βέλτιστη θερμοκρασία. Καθώς η μπαταρία κρυώνει γρηγορότερα, οι οδηγοί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα όπως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού έτσι θα απαιτούνταν συχνότερη φόρτιση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά βασικά τιπς και συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι κάτοχοι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

1. Η μπαταρία πρέπει να διατηρείται ζεστή

Το χειμώνα όπως είναι λογικό, η μπαταρία ενός ηλεκτρικού είναι φυσικά πολύ πιο κρύα και πέφτει κάτω από τη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργία της. Η διατήρηση των μπαταριών όσο το δυνατόν πιο ζεστές βοηθάει στην απόδοσής τους, ενώ σημαίνει λιγότερο χρόνο για το ζέσταμα του αυτοκινήτου. Για το λόγο αυτό, βοηθάει οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων να κρατούν το όχημά τους σε γκαράζ ή κάτω από ένα κάλυμμα αυτοκινήτου για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη θερμότητα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν σε χαμηλότερο επίπεδο.
 

2. Η φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτιστούν μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς. Αφού η φόρτιση θα διαρκεί περισσότερο, καλό είναι να γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς όχι μόνο είναι φθηνότερη αλλά και αξιοποιείται περισσότερος χρόνος για να φτάσει στη μέγιστη φόρτισή της.
 

3. Διατήρηση της θέρμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία

Επειδή είναι χειμώνας, είναι λογικό αρκετοί οδηγοί να ενεργοποιούν τη θέρμανση ώστε να διατηρήσουν την εσωτερική θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η συνήθεια όμως μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει την μπαταρία, αφού η ενεργοποίηση της θέρμανσης του αυτοκινήτου υποβαθμίζει την μπαταρία και την αυτονομία της. Για το λόγο αυτό, προτείνεται στους οδηγούς να ενεργοποιούν τη θέρμανση σε μειωμένη θερμοκρασία ή απλώς να χρησιμοποιούν θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι αντί για ολόκληρο το αυτοκίνητο.
 

4. Προθέρμανση της μπαταρίας

Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχουν τη δυνατότητα στους οδηγούς τους να προθερμάνουν τα οχήματά τους. Αυτό πρέπει να γίνει συνήθεια τον χειμώνα, καθώς το ηλεκτρικό όχημα θα δώσει προτεραιότητα στη θέρμανση της μπαταρίας ώστε να είναι έτοιμη για χρήση, φτάνοντας στην κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας. Για εξοικονόμηση χρόνου, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τη φόρτιση, όπου η μπαταρία θα έχει ήδη προθερμανθεί.

5. Eco mode και ομαλή οδήγηση

Η όσο το δυνατόν πιο ομαλή οδήγηση σε ένα ηλεκτρικό όχημα, βοηθάει στη βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας κατά τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Οποιοδήποτε δυνατό φρενάρισμα ή επιτάχυνση λειτουργεί αρνητικά στην κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας. Η προσεκτική οδήγηση βοηθάει ακόμα στην ασφαλή οδήγηση τον χειμώνα, με την πιθανότητα πάγου και χιονιού να ελλοχεύει στους δρόμους. Σίγουρα, η επιλογή της ρύθμισης οικολογικής οδήγησης (Eco mode) βοηθάει με τη σειρά της, μειώνοντας την απόδοση του γκαζιού.  
 

5 TIPS & συμβουλές για το χειμώνα και τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών!
- Βάζε το ηλεκτρικό σου σε γκαράζ ή κάτω από κουκούλα για να διατηρείται ζεστό.
- Δοκίμασε να φορτίζεις το βράδυ, γιατί θέλει περισσότερο χρόνο η μπαταρία.
- Αν ανοίγεις θέρμανση, ρύθμισέ την σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Βάλε Eco mode και οδήγα προσεκτικά.
Τι άλλο έχεις να προτείνεις ή κάνεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
TOYO NURGURGRING
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel