Τελικά πότε αλλάζεις λάστιχα; Την άνοιξη ή το φθινόπωρο;

3.365 Επισκέψεις στο άρθρο (9/5/2024)
Τελικά πότε αλλάζεις λάστιχα; Την άνοιξη ή το φθινόπωρο;
2 Φωτογραφίες »

- Υπάρχουν δύο σχολές σχετικά με την εποχή που πρέπει να αλλάξεις λάστιχα
- Η πρώτη λέει μετά το καλοκαίρι για να τα `χεις φρέσκα στις βροχές
- Η δεύτερη λέει πως αλλάζεις πριν το καλοκαίρι που έχεις πολλά και «γρήγορα» χλμ.
- Ρωτήσαμε τους φίλους μας στο Facebook και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη

Υπάρχουν δύο σχολές σχετικά με την εποχή που πρέπει να αλλάξεις λάστιχα

Λάστιχα. Το σημαντικότερο αξεσουάρ του αυτοκινήτου όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς είναι αυτό που μας κρατά σε επαφή με τον δρόμο. Η αντικατάστασή τους είναι απαραίτητη όταν έχουν φθαρεί, ή όταν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τοποθέτησή τους.

Πότε όμως γίνεται η αλλαγή; Σε ποια περίοδο του χρόνου αλλάζουν συνήθως οι οδηγοί λάστιχα και ποια είναι η ιδανική περίοδος από άποψη καιρικών συνθηκών;
 
Υπάρχουν δύο «σχολές» σχετικά με την περίοδο που πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά μας, ή αλλιώς δύο είναι οι επικρατέστερες απόψεις.

Η πρώτη λέει μετά το καλοκαίρι για να τα `χεις φρέσκα στις βροχές

Η πρώτη «λέει» πως λάστιχα αλλάζουμε μετά το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν αρχίσουν οι πολλές βροχοπτώσεις. Η άποψη αυτή έχει αρκετά επιχειρήματα. Αρχικά, τα λάστιχα έχουν περάσει από τις «κακουχίες» του καλοκαιριού και τα πολλά χιλιόμετρα στην καυτή άσφαλτο και τους χωματόδρομους που ίσως χρειαστούν για κάποια απομακρυσμένη παραλία.

Όμως μετά από τα παραπάνω, το πέλμα των ελαστικών έχει ταλαιπωρηθεί και φθαρεί αρκετά, με αποτέλεσμα στις πρώτες βροχές η διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα να είναι αισθητή. Και κάπου εκεί βαράει το «καμπανάκι» στον οδηγό ότι πρέπει να πάει για λάστιχα, γιατί αυτά… «δεν βγάζουν χειμώνα».

Η δεύτερη λέει πως αλλάζεις πριν το καλοκαίρι που έχεις πολλά και «γρήγορα» χλμ.

Η δεύτερη άποψη λέει πως τα περισσότερα χιλιόμετρα και ταξίδια του χρόνου γίνονται από την άνοιξη και μετά που φτιάχνει ο καιρός. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό σωστό. Τότε είναι που θα ταξιδέψει το αυτοκίνητο σε μεγάλες ταχύτητες και θα χρειάζεται φρέσκα ελαστικά.

Τον υπόλοιπο χρόνο, τα χλμ. που θα κάνει το αυτοκίνητο περιορίζονται εντός πόλης. Πηγαινέλα στη δουλειά, τα παιδιά στο σχολείο, ψώνια στο σούπερ μάρκετ κλπ. Τα χλμ. αυτά γίνονται σε χαμηλές ταχύτητες, μες την κίνηση, όπου ακόμα και ένα λίγο πιο ταλαιπωρημένο ελαστικό θα κάνει τη δουλειά του. Για τους παραπάνω λόγους, πολλοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή στα λάστιχα πρέπει να γίνεται μετά το χειμώνα, όταν δηλαδή θα τα χρειαστείς φρέσκα και με «ψωμί» για τις διακοπές σου.

Ρωτήσαμε τους φίλους μας στο Facebook και η απάντηση ήταν ξεκάθαρη

Σε αντίστοιχη ερώτηση που κάναμε στους φίλους του ΑutoΤρίτη στο Facebook, η απάντηση με τις περισσότερες ψήφους ήταν η «όταν πρέπει». Κοινώς οι Έλληνες οδηγοί, δεν θέλουν να ρισκάρουν χωρίς λόγο και προτιμούν την αλλαγή όταν τα λάστιχά τους έχουν φθαρεί και όχι να τα κρατήσουν λίγο ακόμα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Πάμε να δούμε μερικά σχόλια που ξεχωρίσαμε.

Dionysis Stefanopoulos: Όταν χρειάζεται! Το καλοκαίρι τα φθαρμένα αρπάζουν ποιο εύκολα παραπάνω θερμοκρασία και γίνονται επικίνδυνα.

Giannis Apostolatos: Όταν χρειάζεται δεν θέλει και πολύ σκέψη δηλαδή αν τα λάστιχα είναι για πέταμα τι θα κερδίσω να τα αλλάξω Οκτώβριο, ρισκάρω την ασφάλεια μου.

Ierotheos Mourtzoukos: Όταν υπάρχει φθορά πρέπει να φεύγουν. Αν πας διακοπές δεν ξέρεις αν σε βρει καμιά μπόρα η σκάρτο οδόστρωμα. Και μέσα δεν θα είσαι μόνος σου!

Αθανασιος χουχουλης: Για μενα το σωστο ειναι η ανοιξη για να εχουν στρωσει το καλοκαιρι τοτε που οι δρομοι γινονται γυαλι

Konstantinos Kouloheris: Τα ελαστικά τα αλλάζουμε όταν χρειάζεται αντικατάσταση,,,, ότι εποχή και να είναι....το καλοκαίρι πού ο δρόμος έχει πολύ σκόνη και γόμα αφού δεν έχουμε βροχές η φρέσκια γόμα είναι πολύ ποιο σημαντική,,, το χειμώνα οι δρόμοι είναι πολύ ποιο καθαροί από της βροχές,,, εκεί θέλουμε όχι μεγάλη φθορά οπότε να μπορεί το ελαστικό να απομακρύνει το νερό από το πέλμα..... γενικά πάντα καλά ελαστικά στο αυτοκίνητο...

Tasos Georgiadis: Πάντως αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι ότι πρέπει να τ αλλάξεις το σεπτέμβριο που θα αρχίσουν οι βροχές είναι εντελώς λάθος... Τα λάστιχα ταλαιπωρούνται πάρα πολύ το καλοκαίρι και είναι επικίνδυνα.... Οπότε καλύτερα Ιούνιο παρά Σεπτεμβριο.... Στα δύο χρόνια αλλάζω τα μπροστά με τα πίσω και στα 4 χρόνια όλα τα λάστιχα.

Εσύ όμως τι λες; Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να αλλάξεις λάστιχα και πότε συνηθίζεις να κάνεις την αλλαγή αυτή;

test center
ΜΟΤΟ