Θηρίο SUV με 225 άλογα από 1,6 λτ.; Πώς γίνεται;

9.182 Επισκέψεις στο άρθρο (16/1/2021)

Πότε ξανά μπορούσες να αγοράσεις ένα γιγάντιο SUV σαν το Kia Sorento με μόνο 1.600 κυβικά;


Μπορείς να λες ότι θες, να βρίζεις, να ξυνίζεις τα μούτρα σου, και να φτύνεις τον κόρφο σου κάθε φορά που ακούς για υβριδικά και ηλεκτροκίνηση. Όμως πότε πριν μπορούσες να αγοράσεις ένα γιγάντιο SUV σαν το Kia Sorento και να μη φοβάσαι τα κυβικά;

Ναι, το νέο Kia Sorento είναι μόλις 1.600 κυβικά. Το μοτέρ αυτό έχει «μόλις» 170 άλογα, όμως το Sorento έχει και έναν ηλεκτροκινητήρα περίπου 90 ίππων που προσθέτει τα υπόλοιπα για το σύνολο των 265 ίππων. Δεν τα λες και λίγα. 

Το νέο PHEV έχει φυσικά και τις μπαταρίες του, αφού δεν είναι απλά υβριδικό, αλλά υβριδικό «πρίζας» και μπορεί να κάνει και 30 χιλιόμετρα χωρίς να πάρει το μοτέρ μπρος ούτε μία φορά. Για την πόλη αυτό σημαίνει πως οι βασικές μετακινήσεις είναι με χαμηλό κόστος κίνησης.

Φυσικά η Kia έχει κάνει ότι μπορεί για να τονίσει τον έντονο χαρακτήρα του μοντέλου, και το Sorento δεν είναι μόνο το πιο εντυπωσιακό από ποτέ, αλλά πιθανώς και ένα από τα πιο επιβλητικά SUV στο δρόμο αυτή τη στιγμή.

Για την Kia τα κυβικά του νέου Sorento δεν είχαν φυσικά την Ελλάδα ως στόχο. Το μοτέρ είναι αυτό που κινεί και μικρότερα μοντέλα του ομίλου Hyundai-Kia, και είναι αποδεδειγμένα πολύ ικανό, όμως από μόνο του θα έπεφτε λίγο στο μεγάλο SUV, ειδικά με το έξτρα βάρος της μπαταρίας που όπως όλα τα PHEV έχουν, σε αντίθεση με τα «απλά» υβριδικά που δεν φορτίζουν στην πρίζα.

Όμως για τα ελληνικά δεδομένα, είναι πρώτη φορά που ένα τόσο μεγάλο SUV αυτής της κατηγορίας γίνεται «προσιτό» από πλευράς κυβισμού. Από τιμή, φυσικά, το πράγμα είναι διαφορετικό, αλλά τουλάχιστον δεν θα είναι η «πληγή» των Χριστουγέννων κάθε φορά που θα έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας.

Τι λες λοιπόν; Μήπως οι ευκαιρίες που γεννάει η νέα τεχνολογία υβριδικών και ηλεκτρικών αξίζουν να αλλάξεις άποψη και να δεις τις εξελίξεις με άλλο μάτι; Τι στο καλό, πότε άλλοτε μπορούσες να πάρεις 1.600άρι Sorento;

ELASTIKA 2024
OPEL