• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
2 φωτογραφίες »

Οι χρηματοδοτούμενες, από το τέλος για τη χρήση πλαστική σακούλας, δράσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλήρωση για δωρεάν 6 αυτοκίνητα, 30 scooter & 60 ποδήλατα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για το ποιας μάρκας θα είναι τα αυτοκίνητα, scooter και ποδήλατα-πατίνια.

Το κράτος κληρώνει ηλεκτρικά: 6 αυτοκίνητα, 30 scooter & 60 ποδήλατα

33.570 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/10/2020

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε 4 δράσεις για να επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από το τέλος πλαστικής σακούλας. Μεταξύ άλλων προτείνεται να κληρωθούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια για όσους πολίτες δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες στις αγορές τους!


Ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση των «πράσινων» μετακινήσεων και την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τέσσερις βασικές δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα λεφτά που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος για τη χρήση πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα τέλη αυτά για τα έτη 2018, 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανέρχονται συνολικά στα 27 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) τα 19,7 εκατομμύρια ευρώ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γιάννης Σιδέρης, μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, φέρνουν εισήγηση στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΝ για την αξιοποίηση των τελών της πλαστικής σακούλας.

Οι δράσεις που θα προταθούν προς χρηματοδότηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την κλήρωση για 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια! Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις 4 προτάσεις:
 1. Διανομή στους πολίτες επαναχρησιμοποιούμενων ειδών. Περίπου το 60% του τέλους θα διατεθεί για να διανεμηθούν:
  • 3.500.000 πάνινες τσάντες για ψώνια που θα φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό της χώρας.
  • 1.000.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια. Με τη δωρεάν διανομή αυτών των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών οι πολίτες παρακινούνται να αλλάξουν συνήθειες. Να εγκαταλείψουν τη χρήση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης και να εξοικειωθούν με υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον.
 2. Κληρώσεις με πλούσια δώρα για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες με τις αγορές τους. Σε πρώτη φάση θα κληρωθούν 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, 30 ηλεκτρικά σκούτερ και 60 ποδήλατα/πατίνια για όσους πολίτες με τις αγορές τους δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες. Οι πολίτες θα υποβάλουν τις αποδείξεις των αγορών τους σε ειδική πλατφόρμα του ΕΟΑΝ και θα αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση.
 3. Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση και τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης. Περίπου το 30% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε αυτή τη μεγάλη εκστρατεία που θα έχει ως επιμέρους στόχους ενημέρωσης:
  • τη διαλογή αποβλήτων σε 4 ρεύματα
  • τη χρήση του καφέ κάδου για απόβλητα τροφίμων
  • τον περαιτέρω περιορισμό της πλαστικής σακούλας
  • την κατάργηση ορισμένων καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης.
 4.  Χρηματοδότηση περιβαλλοντικών δράσεων. Περίπου το 10% του ανταποδοτικού τέλους θα διατεθεί σε πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης και άλλες καίριες δράσεις για το περιβάλλον, όπως δενδροφυτεύσεις.
Ειδικά για την πάνινη τσάντα που θα διανεμηθεί σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας σημειώνεται ότι θα αξιοποιηθεί το σχέδιο που είχε φτιάξει το 2018 η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας κ. Σίλια Κριθαριώτη. Για το λόγο αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με την κ. Κριθαριώτη και την ευχαρίστησε για την προσφορά της.