Τιμές Αυτοκινήτων ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing Ηλεκτρικά & Φόρτιση
Νέες Μάρκες στην Ελλάδα
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Αποστολή στην Κίνα: Test drive στα αυτοκίνητα της Lepas (L4, L6 και L8)

19.768 Επισκέψεις στο άρθρο (5/5/2026)
Αποστολή στην Κίνα: Test drive στα αυτοκίνητα της Lepas L6, L4 και L8
21 Φωτογραφίες »

Πρώτη επαφή με τα μοντέλα της Lepas, της νέας μάρκας που έρχεται στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη.
Lepas L6: Μικρομεσαίο SUV σε Plug-in Hybrid και ηλεκτρική έκδοση.
Lepas L8: Το μεγαλύτερο SUV της μάρκας σε plug-in που υπόσχεται αυτονομία 1.300 χλμ..
Lepas L4: Οδηγήσαμε το ηλεκτρικό compact SUV που στην Ελλάδα αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά.

autotriti team

Πρώτη επαφή με τα μοντέλα της Lepas, της νέας μάρκας που έρχεται στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη

Η πρώτη επαφή με τα μοντέλα της Lepas, του νέου brand του ομίλου Chery που θα έρθει στην Ελλάδα το φετινό Σεπτέμβρη, έγινε στην Έκθεση Αυτοκινήτου «Auto China 2026» που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Αμέσως μετά, στο πλαίσιο του 2026 Chery International Business Summit που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Wuhu της Κίνας, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια πρώτη οδηγική επαφή με τα μοντέλα ολόκληρης σχεδόν της γκάμας σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο δοκιμών όπου μπορέσαμε να κάνουμε κάποιες ασκήσεις όπως επιτάχυνση από στάση, φρενάρισμα, σλάλομ, αποφυγή εμποδίου, πέρασμα από διαδοχικά σαμαράκια κ.ά..

Πριν φτάσουμε στην οδηγική συμπεριφορά, να σημειώσουμε πως τα αυτοκίνητα της νέας μάρκας Lepas, η ονομασία της οποίας προέρχεται από τις λέξεις «leopard» και «passion», δηλαδή «λεοπάρδαλη» και «πάθος», θα εισάγονται στην Ελλάδα μέσω της Italian Motion (Fiat, Alfa Romeo, Jeep) του ομίλου Βασιλάκη (μάθε περισσότερα πατώντας εδώ).



Με μότο «Drive Your Elegance», δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση «οδήγησε την κομψότητα», η Lepas φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ανώτερης ποιότητας και με premium στοιχεία εναλλακτική από τον όμιλο Chery (σ.σ. οι άνθρωποι της μάρκας την τοποθετούν κοντά στη Jaecoo). Η πρεμιέρα της κινεζικής φίρμας στη χώρα μας θα γίνει με δύο μοντέλα μετά το καλοκαίρι του 2026: το Lepas L6 (μικρομεσαίο SUV) και το Lepas L8 (μεσαίο SUV). Τι γίνεται όμως στο δια ταύτα με αυτά τα δύο μοντέλα;

Lepas L6: Μικρομεσαίο SUV σε Plug-in Hybrid και ηλεκτρική έκδοση

Το ξεκίνημα των test drive έγινε με το Lepas L6 (δες εδώ την παρουσίαση στην Auto China), το μοντέλο με το οποίο θα κάνει πρεμιέρα η Lepas στη χώρα μας. Με μήκος 4,55 μέτρα μπαίνει στο άνω άκρο της κατηγορίας των μικρομεσαίων SUV και προσφέρεται σε plug-in υβριδική και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.



Στη μίνι πίστα δοκιμών της Lepas είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τόσο το plug-in υβριδικό Lepas L6 LSH (Lepas Super Hybrid) με ισχύ 279 ίππων από το σύστημα με το βενζινοκινητήρα 1,5 λτ. σε συνδυασμό με τον ηλεκτροκινητήρα και την μπαταρία 18,4 kWh, όσο και το ηλεκτρικό L6 BEV των 242 ίππων με μπαταρία χωρητικότητας 67 kWh. Στο σύντομο test drive που είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το L6 μας άφησε συνολικά θετικές εντυπώσεις. Η θέση οδήγησης και στις δύο εκδόσεις είναι άνετη με τα καθίσματα να προσφέρουν επαρκή στήριξη για τα δεδομένα της κλάσης. Η ανάρτηση εστιάζει περισσότερο στην άνεση, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε στο γεμάτο σαμαράκια σκέλος της διαδρομής, χωρίς ωστόσο να είναι πολύ μαλακή ώστε να επιτρέπει μεγάλες κλίσεις αλλά ούτε και πολύ σκληρή για να περνούν περιττοί κραδασμοί στην καμπίνα. Οι επιταχύνσεις είναι δυναμικές και στις δύο εκδόσεις, ενώ και τα φρένα ανταποκρίνονται επάξια παρά τη συνεχή καταπόνηση που δέχθηκαν μετά από δεκάδες διαδοχικά test drives μέσα σε μία ημέρα. Όσον αφορά στο τιμόνι και στο σύστημα διεύθυνσης, η πληροφόρηση από και προς τον οδηγό μεταφέρεται με ακρίβεια, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε και στις διαδοχικές εναλλαγές πορείας.



Συμπερασματικά, το Lepas L6 είναι ισορροπημένο, όπως αρμόζει σε ένα οικογενειακό SUV, ενώ μπορεί να καλύψει με άνεση τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας κρίνοντας από τους γενναιόδωρους χώρους της καμπίνας, αλλά και το πορτ-μπαγκάζ των 397 λτ., εκ των οποίων τα 327 λτ. είναι το κύριο διαμέρισμα, ενώ κάτω από το πάτωμα υπάρχει και ένας έξτρα χώρος 70 λίτρων, μια υλοποίηση παρόμοια με αυτή του Ford Megabox που έχουμε δει στο Puma. Στο πεδίο της τεχνολογίας, το L6 εφοδιάζεται με μια κατακόρυφα τοποθετημένη οθόνη αφής 13,25 ιντσών, ως πύλη για το σύστημα infontainment με τον νεότερο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8155, η οποία πέρα από καλή ευκρίνεια προσφέρει και ταχύτατη απόκριση στην αφή. Ποιοτικά, βάσει της τοποθέτησής της προς το άνω άκρο των brand του ομίλου, η καμπίνα του Lepas L6 ενσωματώνει μαλακά υλικά και επενδύσεις στα σημεία που έρχονται συχνότερα σε επαφή οι επιβάτες, αποπνέοντας την premium αύρα την οποία φιλοδοξούν να πετύχουν στο στρατόπεδο της Lepas, αν και μέχρι την άφιξη του μοντέλου στην Ευρώπη και την Ελλάδα αναμένονται αρκετά ραφιναρίσματα σε όλους τους τομείς.

Ολοκληρώνοντας με το L6, αξίζει να αναφέρουμε πως βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών, τα οποία όπως είπαμε αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα, το L6 LSH εκπέμπει ρύπους CO2 49 γρ. σύμφωνα με το πρότυπο Euro6e-bis, ως εκ τούτου εφόσον τιμολογηθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία με ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) κάτω των 40.000 ευρώ, τότε θα ενταχθεί στο πλαίσιο για απαλλαγή από τον εταιρικό φόρο.

Lepas L8: Το μεγαλύτερο SUV της μάρκας σε plug-in που υπόσχεται αυτονομία 1.300 χλμ.

Επόμενος σταθμός, η οδηγική επαφή με το Lepas L8, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής SUV της κινεζικής φίρμας με μήκος 4.688 χλστ., πλάτος 1.871 χλστ., ύψος 1.686 χλστ. και μεταξόνιο στα 2,8 μέτρα. Εμφανισιακά, το μεσαίο SUV αποπνέει κάτι elegant, μέσω της μίνιμαλ σχεδίασης που χαρακτηρίζει άλλωστε τις μάρκες της Άπω Ανατολής, ξεχωρίζοντας με την πρώτη ματιά από τη διαφορετική -συγκριτικά με το L6- μάσκα. Αντίστοιχη εικόνα και στο εσωτερικό, όπου κυριαρχούν οι μαλακές επενδύσεις και τα υλικά από το πάνω ράφι του ομίλου Chery.



Η συναρμολόγηση και η απτή ποιότητα στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Lepas L8 που είχαμε την ευκαιρία να περιεργαστούμε δίνει πολύ καλά δείγματα γραφής για τη νέα μάρκα, η οποία δείχνει πως έχει τα εχέγγυα να ανταγωνιστεί με ευρωπαϊκές premium προτάσεις. Το ντιζάιν της καμπίνας είναι παρεμφερές με εκείνο του L6, ξεχωρίζοντας από τα παραδοσιακά κουμπιά χαμηλά στην κεντρική κονσόλα, κάτω από την οθόνη αφής 13,25", που πλαισιώνουν τον περιστροφικό διακόπτη για την ένταση του ηχοσυστήματος Sony. Στο πεδίο των χώρων, τώρα, άνετα φιλοξενεί 5 ενήλικους επιβάτες με το διαμέρισμα των αποσκευών να έχει όγκο 507 λτ..



Οδηγώντας το -αποκλειστικά plug-in υβριδικό- L8 με το υβριδικό σύνολο Lepas Super Hybrid ισχύος 279 ίππων με 365 Nm ροπής μας κέντρισε την προσοχή το πόσο εύκολα κρύβει τον όγκο του, ακόμα και στις απαιτητικές ασκήσεις του test drive. Το μενού είχε επιτάχυνση από στάση, φρένα πριν τη στροφή-φουρκέτα, επιτάχυνση και τρία εμπόδια για σλάλομ επιταχύνοντας στο μέτρο του εφικτού. Το L8 αποδείχθηκε ευκολοδήγητο και άνετο, επιδεικνύοντας ουδέτερη συμπεριφορά ακόμα και όταν επιχειρήσαμε να εκτελέσουμε τις ασκήσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα, πιο κοντά στα όρια του αυτοκινήτου. Το τιμόνι είναι ακριβές, η ανάρτηση σεταρισμένη να διαχειρίζεται χωρίς κόπο τον όγκο και το βάρος του μεσαίου SUV (σ.σ. δεν υπάρχουν προς το παρόν επίσημα τεχνικά στοιχεία για το βάρος του μοντέλου). Η φύση του test drive δεν μας έδωσε περιθώρια να δούμε και πολλά πράγματα για την κατανάλωση ή την ηλεκτρική αυτονομία του μοντέλου, ωστόσο μέχρις ότου οδηγήσουμε το μοντέλο στον ανοιχτό δρόμο μένουμε στα λεγόμενα των ανθρώπων της Lepas που υποστηρίζουν πως η συνεργασία του τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα 1,5 λτ. με τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντλεί ενέργεια από την μπαταρία χωρητικότητας 18,4 kWh, προσφέρει αυτονομία 1.300 χλμ. (!) με ένα γέμισμα.

Lepas L4: Οδηγήσαμε το ηλεκτρικό compact SUV που στην Ελλάδα αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά

Το L4, το compact SUV της Lepas που θέλει να πλασαριστεί στην hot κατηγορία των μικρών SUV (B-SUV), μπορεί να αναμένεται στη χώρα μας και την ευρωπαϊκή αγορά αργότερα, προς τα τέλη της χρονιάς, ωστόσο στο πλαίσιο του test drive είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από το ηλεκτρικό L4 BEV με μπαταρία 67 kWh και θεωρητική αυτονομία 450 χλμ. (WLTP). Με μήκος 4,4 μέτρα, πλάτος 1.817 χλστ., ύψος 1.635 χλστ. και μεταξόνιο 2,7 μ., το L4 θα πλαισιώσει την SUV γκάμα της Lepas σε Ελλάδα και Ευρώπη, όντας μάλιστα εφοδιασμένο με plug-in hybrid κινητήριο σύνολο από το οπλοστάσιο του κινεζικού ομίλου Chery.



Η πρώτη επαφή με το κινεζικών προδιαγραφών ηλεκτρικό Lepas L4 (σ.σ. το ευρωπαϊκό μοντέλο που βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης θα έχει διαφορές) έδειξε πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μοντέλο, το οποίο εφόσον αποκτήσει πιο ευρωπαϊκό αέρα στην καμπίνα θα μπορέσει να υποστηρίξει την premium τοποθέτηση που επιδιώκουν οι άνθρωποι της εταιρείας. Οδηγικά, ελέω ηλεκτροκίνησης, το L4 με 218 άλογα και 275 Nm ροπής προσφέρει σβέλτες αλλά γραμμικές επιταχύνσεις, ενώ στις αλλαγές πορείας η αίσθηση και η πληροφόρηση από το τιμόνι βοηθούν τον οδηγό την ίδια στιγμή που η ανάρτηση περιορίζει τις κλίσεις, χωρίς όμως να γίνονται θυσίες στον τομέα της άνεσης των επιβατών. Μιλώντας για άνεση, οι χώροι στην καμπίνα είναι παραπάνω από αρκετοί για 4 ενήλικους, ενώ με μικρές υποχωρήσεις χωρούν και πέντε άνθρωποι, την ίδια στιγμή που το πορτμπαγκάζ ορίζεται στα 508 λτ..



Κλείνοντας, αξίζει να πούμε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις τιμές των αυτοκινήτων της Lepas στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα αναμένουμε περισσότερα για τη νέα μάρκα που θα έρθει στη χώρα μας από τον όμιλο Βασιλάκη. Σημειώστε πως μέσα στο 2027 περιμένουμε την άφιξη του Lepas L2, του μικρού hatchback της κινεζικής φίρμας σε ηλεκτρική και -το πιθανότερο- full hybrid έκδοση, το οποίο αν κρατήσει τη σχεδίαση του πρωτότυπου που είχαμε την ευκαιρία να δούμε, αλλά όχι και να αποκαλύψουμε, σε μια μίνι prive παρουσίαση, τότε θα... κάψει καρδιές.

Έρευνα & επιμέλεια άρθρου: Γιάννης Σκανδάλης

FORD