KERDISTE_BRIDGESTONE

Χρησιμα - ΚΟΚ - Δακτύλιος - Ωρες ισχύος λεωφορειοδρόμων

KOK - Δακτύλιος

Καθημερινά εκ περιτροπής κυκλοφορία, μονά - ζυγά από 07:00 - 20:00.
Παρασκευή από 07:00 - 15:00.
Δεν ισχύει Σάββατο και Κυριακή, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 
Δεν υπάγονται στις απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό στον δακτύλιο:

  • τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γρ./χλμ., ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο)
  • τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γρ./χλμ..
  • τα οχήματα που έχουν ειδικές άδειες από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής. 
Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

ΚΟΚ - Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του Δακτυλίου είναι οι δρόμοι: Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ, Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλ. Ηλιού, Α. Φραντζή, Λ. Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ι. Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) , Αλεξάνδρας.

KOK - Ωρες ισχύος λεωφορειοδρόμων

Ποιοι μπορούν να την χρησιμοποιούν
Στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων (A.Λ.Λ.) παράλληλης ροής επιτρέπεται η κίνηση, η στάση και απαγορεύεται η στάθμευση των:

  • Δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία και τρόλεϊ)
  • Ιδιωτικών μέσων μαζικής μεταφοράς (τουριστικά λεωφορεία, σχολικά, κ.λπ.)
  • Δικύκλων
  • Οχημάτων άμεσης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομικά, κ.λπ.).
 
Από την άλλη απαγορεύεται η κίνηση και η στάση κάθε άλλου οχήματος (Ι.Χ., ΤΑΧΙ, ημιφορτηγών ή φορτηγών). Επίσης, στις ειδικές λωρίδες αντίθετης ροής απαγορεύεται η κίνηση των δικύκλων (με εξαίρεση την οδό Κυψέλης). Επιτρέπεται η χρήση των τμημάτων A.Λ.Λ. από την λοιπή κυκλοφορία πριν από τις δεξιές στροφές εξόδου ή τις εισόδους σε παρόδιους χώρους κ.λπ. και όπου υπάρχει κατάλληλη οριζόντια (διακεκομμένη κίτρινη γραμμή) και κατακόρυφη σήμανση.
 
Ώρες λειτουργίας
Η ρύθμιση για τις Α.Λ.Λ. παράλληλης ροής ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από 06:00 έως 21:00 και το Σάββατο από 06:00 έως 16:00.Η ρύθμιση για τις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής ισχύει για όλο το 24ωρο.
 
Παραβίαση λεωφορειολωρίδας
Το ύψος του προστίμου εισόδου σε λεωφορειολωρίδα είναι 200 ευρώ και βεβαιώνεται από την Τροχαία Αττικής. Σε περίπτωση στάθμευσης σε Α.Λ.Λ., επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνεται το όχημα. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από τον ΟΑΣΑ.  

Χρήση κοτσαδόρου

Ο κοσταδόρος θεωρείται νόμιμο εξάρτημα στο αυτοκίνητο όταν σέρνει το τρέιλορ, εφόσον γίνει μια διαδικασία στο Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών ή στις αρμόδιες υπηρεσίες και παρθεί η σχετική άδεια έλξης. Παράλληλα, πρέπει να γίνει και μια πρόσθετη ασφαλιστική πράξη ώστε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να προβλέπει τις τυχόν ζημιές που σε μια άτυχη στιγμή προκαλέσει ο κοτσαδόρος ή το τρέιλερ σε άλλο όχημα. Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του κοτσαδόρου πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη μηχανολόγου για να παρέχει τη σχετική ασφάλεια και βεβαίωση αντοχής. Μια πρόχειρη δουλειά που δεν πληροί τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές, εκτός του ότι μπορεί να μην πάρει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία που θα υποβληθεί η αίτηση για την σχετική άδεια, μπορεί δημιουργήσει και προβλήματα. Όταν βάλεις τον κοτσαδόρο στο αυτοκίνητο σου πρέπει να έχεις μαζί στο αυτοκίνητο την βεβαίωση του υπουργείου και το ταμπελάκι έγκρισης τύπου στον κοτσαδόρο. Επίσης χρειάζεται η «μπίλια» να είναι αφαιρούμενη και να αφαιρείται όταν δεν χρησιμοποιείται (όταν δεν φέρει το ρυμουλκούμενο). To όxημα τo oπoίo κυκλoφoρεί παραβιάζοντας τις παραπάνω διατάξεις, ακινητoπoιείται από τo αρμόδιo αστυνoμικό όργανo πoυ διαπίστωσε την παράβαση και τιμωρείται με διoικητικό πρόστιμo 314,00€ τo oπoίo εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις για την είσπραξη των δημoσίων εσόδων, ως και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας oδηγoύ για xρoνικό διάστημα ενός (1) μηνός.