ΚΑΥΣΙΜΑ

Βενζίνη και diesel

Πριν μπούνε στη ζωή μας το LPG(υγραέριο κίνησης) και το CNG(φυσικό αέριο κίνησης), ξέραμε μόνο τη βενζίνη και το diesel. Παρακάτω ακολουθούν ότι χρειάζεται να ξέρετε για τα δύο αυτά καύσιμα.

 

Βενζίνη

Ο αριθμός οκτανίων είναι το χαρακτηριστικό της βενζίνης, που δίνει το μέτρο της ικανότητάς της να αναφλέγεται στους κυλίνδρους του κινητήρα με ομαλό τρόπο, που δεν προκαλεί προβλήματα στον κινητήρα και οδηγεί στην απελευθέρωση της μεγαλύτερης ωφέλιμης ενέργειας . 

Οι 3 τύποι βενζίνης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα: Η αμόλυβδη 95 οκτανίων, η βελτιωμένη αμόλυβδη 100 οκτανίων (super αμόλυβδη ή «κατοστάρα») και η βενζίνη με υποκατάστατο μολύβδου (LRP) που είναι κατάλληλη για τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Σε ποια αυτοκίνητα προτιμώ βενζίνη με αυξημένα οκτάνια:

Αρκετοί κινητήρες άμεσου ψεκασμού είτε υπερπλήρωσης(turbo) είτε ατμοσφαιρικοί, επωφελούνται από τη χρήση βενζίνης  υψηλού αριθμού οκτανίων γιατί λειτουργούν με υψηλότερο βαθμό συμπίεσης σε σχέση με εναν εμμέσου ψεκασμού κινητήρα.

Οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες έχουν αναγραμμένη ,στο εγχειρίδιο τους απο τον κατασκευαστή ,την βενζίνη που πρέπει να χρησιμοποιείται.


Με χρήση βενζίνης αριθμού οκτανίων μεγαλύτερου ή ίσου με τον ελάχιστο απαιτούμενο, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου και βελτιώνεται η απόδοση του κινητήρα όσον αφορά στους κινητήρες υψηλής συμπίεσης.

Όταν χρησιμοποιηθεί βενζίνη με χαμηλότερο αριθμό οκτανίου από τον απαιτούμενο, τότε προκαλούνται χτυπήματα (πυράκια). Παράλληλα όμως, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου και μειώνεται η απόδοση του κινητήρα χειροτερεύοντας και την αίσθηση οδήγησης.

DIESEL


Για την αξιολόγηση της απόδοσης του πετρελαίου χρησιμοποιείται ο αριθμός κετανίων. Ο αριθμός κετανίων δείχνει πόσο γρήγορα αυτοαναφλέγεται το καύσιμο στο θάλαμο καύσης. Στους πετρελαιοκινητήρες δεν υπάρχουν μπουζί και η ανάφλεξη γίνεται λόγω υψηλής συμπίεσης.


Τα ελληνικά διυλιστήρια βγάζουν καύσιμο με αριθμό από 51 κετάνια. Χαμηλότερος αριθμός κετανίου από τον απαιτούμενο, προκαλεί προβλήματα όπως το χαρακτηριστικό κροτάλισμα στο ρελαντί, την αύξηση των ρύπων και του καπνού, την αύξηση των κραδασμών, καθώς και άλλα.


Στόχος των εταιρειών πετρελαίου είναι να καλύψουν πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς οι turbo πετρελαιοκινητήρες υψηλής απόδοσης απαιτούν καύσιμο υψηλής ποιότητας (55 κετάνια) για την αποδοτική τους λειτουργία αλλά και για αξιοπιστία.


Τα συστατικά που υπάρχουν σε προϊόντα υψηλής απόδοσης απομακρύνουν τις επικαθίσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία του κινητήρα παραμένει ομαλή και η κατανάλωση χαμηλή ενώ συνεισφέρει και στη μακροζωία του.

Το πετρέλαιο υψηλής απόδοσης εξασφαλίζει γρήγορη επιτάχυνση, μείωση θορύβων, ομαλή απόδοση ισχύος ,καθαρότερο κινητήρα, λιγότερο κροτάλισμα και ευκολότερο ξεκίνημα όταν ο κινητήρας είναι ακόμα κρύος.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το πετρέλαιο υψηλής απόδοσης:   

  • Καλύτερη λειτουργία κινητήρα    
  • Μακροζωία του κινητήρα
  • Λιγότερη βρωμιά στα μέρη του κινητήρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

βενζίνη και diesel

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός