Αγορά παιδικού καθίσματος: Τι κάνεις και τι όχι

4310 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι αριθμοί λένε πως τα τροχαία ατυχήματα είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών. Έτσι λοιπόν η επιλογή του δεν πρέπει να γίνει αψήφιστα. Δες λοιπόν πως θα το επιλέξεις.

Ηλικία & ύψος

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες το παιδί πρέπει να κάθεται σε ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 και ύψος 1,35 μ. Όσα είναι πιο μεγάλα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ζώνη. Το ιδανικό κάθισμα για το μωρό σου θα πρέπει να πληροί τα standards της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μην αγοράσεις μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα

Η ασφάλεια του παιδιού σου πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα, οπότε γιατί να ρισκάρεις να αγοράσεις ένα κάθισμα που δεν γνωρίζεις το «παρελθόν» του; Θυμήσου ότι μιλάμε για ένα εξειδικευμένο εξάρτημα, το οποίο θέλεις να λειτουργήσει άψογα την στιγμή μίας σύγκρουσης.

Χρησιμοποίηση ένα κατάλληλο μοντέλο ανάλογα το βάρος και το
μέγεθος του παιδιού σου


Έλεγξε τις διαστάσεις του παιδιού σου προτού  αγοράσεις παιδικό κάθισμα. Μπορεί το παραπάνω να φαίνεται προφανές, αλλά πολλοί γονείς αγοράζουν κάτι που δεν είναι ιδανικό για την ηλικία του παιδιού τους. Μην πάρεις κατευθείαν από το ράφι χωρίς να ρωτήσεις. Μπορεί να φαίνεται κατάλληλο, αλλά στην πραγματικότητα να μην είναι.

Βάλε ISOFIX

Η παιδική ασφάλεια στο αυτοκίνητο έχει χαράξει μία μεγάλη πορεία εξέλιξης μέχρι σήμερα. Πλέον υπάρχουν παιδικά καθίσματα, που πραγματικά «λύνουν» τα χέρια στους γονείς. Αυτά τα καθίσματα είναι τα λεγόμενα ISOFIX.  Το σύστημα αυτό σας επιτρέπει να τοποθετήσετε το  καθισματάκι χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη ζώνη ασφαλείας, γεγονός που το καθιστά πιο γρήγορο και εύκολο στην χρήση και στην τοποθέτηση.

Διάβασε τις οδηγίες χρήσης

Το παιδικό κάθισμα μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σου,  αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείται σωστά. Βεβαιώσου ότι το έχεις εγκαταστήσει σωστά, όπως ακριβώς ορίζει ο κατασκευαστής.