Infotainment: Θετικά και αρνητικά

Infotainment: Θετικά και αρνητικά

3042 Επισκέψεις στο άρθρο

Πλέον τα συστήματα πολυμέσων βρίσκονται σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Υπόσχονται ότι προσφέρουν ψυχαγωγία και ότι βελτιώνουν την οδηγική εμπειρία. Κινούνται όμως όλες οι λειτουργίες τους προς αυτή την κατεύθυνση;

PERAMAX
PLAKA PARKING

Tα infotainment των αυτοκινήτων είναι σαν ένα smartphone, σαν ένας μικρός υπολογιστής. H ποιότητα της εικόνας είναι απαράμιλλη, ενώ η πληροφόρηση μπορεί να προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες του οδηγού, να είναι εργονομική, όμορφη και πλούσια. Στην κατηγορία φυσικά εντάσσεται και το σύστημα πλοήγησης (GPS) .Επί το πλείστων τα συστήματα αυτά συνδέονται με bluetooth και το κινητό , βοηθώντας  έτσι τον επιβάτη να μπορεί να δώσει μέχρι και φωνητικές εντολές. Ποιες όμως από αυτές τις λειτουργίες πραγματικά αξίζουν και ποιες όχι;

Κοινοποίησέ το »


 

Λειτουργίες που αρέσουν στο κοινό

1. Σύνδεση με κινητό για κλήσεις-μουσική
Η πιο χρήσιμη λειτουργία του infotainment είναι η δυνατότητα να συνδέεται με το κινητό μας μέσω Bluetooth και έτσι να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία ήχου. Έτσι, είτε είναι αποθηκευμένα είτε τα επιλέγουμε μέσω κάποιας εφαρμογής ο ήχος μεταφέρεται στα ηχεία του αυτοκινήτου. Το ίδιο ισχύει και με τις κλήσεις, παρέχοντας έτσι τον πιο ασφαλή τρόπο επικοινωνίας εντός του αυτοκινήτου.

2. Φωνητικές εντολές
Ούτε αφή, ούτε κουμπιά, όλα με τη φωνή. Οι φωνητικές εντολές σου παρέχουν μεγάλα περιθώρια ευκολίας, καθώς το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις στο infotainment και αυτό να συντονίσει το σταθμό που θες ή να σε πάει στο σημείο που θα του πεις. 

3. Καλή η αφή, αλλά θες και το κουμπάκι 
Μπορεί οι οθόνες αφής να θεωρούνται πλέον απαραίτητες, αλλά τα μπουτόν ακόμα εξυπηρετούν αφάνταστα τον οδηγό, ειδικά μάλιστα όταν κινείται, καθώς για να πατήσει ένα μπουτόν δε χρειάζεται να αποσπάσει την προσοχή του. Αντίστοιχα το ίδιο μας αρέσει και για την ρύθμιση του ήχου.

4. Χειροκίνητη αναζήτηση – πληκτρολόγηση σταθμού
Η χειροκίνητη αναζήτηση στο ραδιόφωνο είναι βολική γιατί μπορείς να συντονιστείς στην συχνότητα που θες με τη μία. Χωρίς SEEK που πρέπει να περάσεις όλους τους σταθμούς, χωρίς παρατεταμένο πάτημα του μπουτόν αναζήτησης, που ποτέ δε θα καταφέρεις να σταματήσεις ακριβώς στη συχνότητα που θες. Ακόμα πιο βολική είναι η άμεση πληκτρολόγηση της συχνότητας.

5. Από την κουζίνα στο γραφείο
Οι εφαρμογές πλοήγησης είναι αρκετές στην αγορά, ωστόσο μερικά συστήματα πολυμέσων υποστηρίζουν τις δικές τους. Τι παραπάνω προσφέρουν αυτές οι εφαρμογές; Την δυνατότητα να συνδέονται με το κινητό σας και εσείς να μπορείτε από το σπίτι σας, ή όπου αλλού βρίσκεστε, να βάζετε τη διαδρομή που θέλετε να κάνετε, και αυτόματα να εισάγεται στο navi του αυτοκινήτου.

Πράγματα που θέλουν ακόμα «δουλίτσα»

1. Internet και hotspot

Και εδώ ισχύουν τα ίδια με τα application. Από τη στιγμή που έχεις συνδέσει το κινητό σου, αυτό θα εμπιστευτείς για να βρεις κάτι στο διαδίκτυο μιας και το χειρίζεσαι πιο εύκολα. Βεβαίως από την άλλη αν δεν διαθέτεις internet στο κινητό σίγουρα θα το χρειαστείς, όπως επίσης και όποιος άλλος βρίσκεται μαζί σου στο αυτοκίνητο και δεν έχει ίντερνετ.

2. Application με βιβλιοθήκες μουσικής
Δεν διαφέρουν σε κάτι από αυτά που έχουμε στο smartphone, συνεπώς δεν βλέπουμε το λόγο να τα χρησιμοποιείς αντί του κινητού σου. Για πιο λόγο να έχεις spotify και στο αυτοκίνητο; Μόνο για να το χρησιμοποιεί ο συνοδηγός, αν δεν θέλεις να του δώσεις το κινητό σου.

3. Pad/Touchpad  
Μπορεί ακόμα να μην το έχουμε συνηθίσει, ωστόσο ο χειρισμός του infotainment από τη βάση της κονσόλας με κάποιο pad είναι ο λιγότερο πρακτικός τρόπος. Ειδικά μάλιστα όταν είναι και αφής είναι δύσκολο να μπορέσεις να σχεδιάσεις πάνω στην επιφάνεια αυτό που θες. Θα προτιμήσουμε τα πλήκτρα που υπάρχουν στο τιμόνι.

4. Αναπαραγωγή video – χειρονομίες για χειρισμό
Εντυπωσιακά ως feature και τα δύο, ωστόσο πιο πολύ είναι για να κάνεις «λεζάντα» παρά για να τα χρησιμοποιήσεις. Δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να δεις ταινία μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά ακόμα και να θες να δείξεις κάπου ένα video, μάλλον θα προτιμήσεις το κινητό σου. Το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει και για τις χειρονομίες. Από το να κουνάς πέρα-δώθε το χέρι σου μέσα στο αυτοκίνητο είναι πιο απλό να πατήσεις ένα πλήκτρο.

5. Εγχειρίδιο οχήματος
Δεν είναι άχρηστο, ίσως μερικοί μάλιστα το βρουν ως αφορμή για να πετάξουν το manual αυτοκινήτου από το ντουλαπάκι κερδίζοντας χώρο, αλλά η ύπαρξη του εγχειρίδιου μέσα στο infotainment μας φαίνεται ανούσιο. Πιο πρακτικό και εύκολο είναι για οποιοδήποτε ζήτημα να καταφύγεις στη σίγουρη λύση της έντυπης μορφής.