Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων

23473 Επισκέψεις στο άρθρο

Το παιδικό κάθισμα είναι απαραίτητο να υπάρχει στο αυτοκίνητο από την πρώτη μέρα που θα μεταφέρετε το μωρό σας στο σπίτι. Ποιά είναι όμως τα κατάλληλα καθισματάκια στην κάθε ηλικία;

1.Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω (βρεφική ηλικία 0-12 μηνών)
Όλα τα βρέφη πρέπει να ταξιδεύουν σε καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω μέχρι την ηλικία των 12 μηνών ή μέχρι το βάρος τους να είναι 10 κιλά. Εάν ένα παιδί είναι πάνω από 10 κιλά πριν την ηλικία των 12 μηνών θα πρέπει να συνεχίσει να ταξιδεύει σε κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω μέχρι να γίνει 12 μηνών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπροστινό και στο πισινό κάθισμα με κλίση 45Ο.

2.Κάθίσμα που βλέπει μπροστά (νηπιακή-προσχολική ηλικία)
Όταν το παιδί σας φθάσει στην ηλικία των 12 μηνών ή τα 10 κιλά είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να ταξιδεύει καθιστό βλέποντας μπροστά. Το κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός φέρει πλευρική προστασία για το κεφάλι, μένει μόνιμα στο αυτοκίνητο και προσφέρεται και για μεγάλα ταξίδια. Τα πιο πολλά φέρουν μηχανισμό που επιτρέπει στο κάθισμα να γίνεται πιο πλαγιαστό για πιο μακρινά ταξίδια ή όταν το παιδί θέλει να κοιμηθεί.

3.Ανυψωτικό κάθισμα (προσχολική-σχολική ηλικία)
Τα ανυψωτικά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανυ-ψώνουν το παιδί σε τέτοιο ύψος για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ζώνες του αυτοκίνητου όπως ακριβώς χρησιμοποιούνται από τους ενήλικες Αυτό σημαίνει ότι η πάνω ζώνη πρέπει να περνά από το μέσο του ώμου και του στήθους, η δε κάτω ζώνη από το πάνω μέρος των μηρών του παιδιού.

4.Ανυψωτικά μαξιλάρια
Όπως και τα ανυψωτικά καθίσματα, χρησιμοποιούνται για παιδιά που έχουν μεγαλώσει, και χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφάλειας του αυτοκινήτου. Προορίζονται για παιδιά βάρους 22 μέχρι 36 κιλών (ηλικίας περίπου 6–13 ετών). Πολλά από τα νέα αυτοκίνητα φέρουν ενσωματωμένα παιδικά καθίσματα στο μέσο του πίσω καθίσματος. (build in).
 
Τύπος καθίσματος
Ομάδα μάζας
Ηλικία κατά προσέγγιση
Κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω
ομάδα 0  
για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 10 κιλών Από τη γέννηση μέχρι 12 μηνών
ομάδα 0+  
για παιδιά που ζυγίζουν κάτω των 13 κιλών Από τη γέννηση μέχρι 12 – 15 μηνών
Κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός ομάδα I  
για παιδιά που ζυγίζουν από 9 έως 18 κιλά  12 μηνών  -   5 ετών
Ανυψωτικό κάθισμα ομάδα II  
για παιδιά που ζυγίζουν από 15 έως 25 κιλά 4 – 8 ετών
Ανυψωτικό μαξιλάρι ομάδα III  
για παιδιά που ζυγίζουν από 22 έως 36 κιλά 6 – 13 ετών