Οδηγός αγοράς Car Audio για αρχάριους!

4046 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/2/2020

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, άλλο τόσο εξελίσσονται και τα ηχόυστήματα, τα οποία βελτιστοποιούνται και σε τεχνολογία, αλλά και σε ποιότητα ήχου.

 
Ωστόσο η αγορά είναι τεράστια και οι επιλογές άπειρες, ειδικά αν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα «τούμπανο» ηχοσύστημα, αλλά δεν γνωρίζει ωστόσο πολλά για τον τομέα αυτό, θα νομίζει ότι μπαίνει σε… λαβύρινθο.
Το θέμα του ήχου αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται αρκετά περίπλοκο στην αρχή, αλλά υπάρχουν μόνο τρία βασικά σημεία, στο οποία πρέπει να ρίξεις όλη σου την προσοχή. Προφανώς πρόκειται για την πηγή, η οποία παρέχει ένα σήμα ήχου, ο ενισχυτής που ενισχύει και τα ηχεία που προσφέρουν τον ήχο.

Η πηγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό το στοιχείο ως ραδιόφωνο ή στερεοφωνικό, που είναι και οι δύο ακριβείς όροι που δεν λένε όμως ολόκληρη την ιστορία. Στο παρελθόν, οι κεντρικές μονάδες παρείχαν ηχητικά σήματα από 8 κομμάτια, συμπαγείς κασέτες και ακόμη και ένα ιδιόκτητο τύπο συσκευής εγγραφής. Την προηγούμενη δεκαετία οι περισσότερες πηγές περιελάμβαναν  ένα CD player, με ραδιόφωνο.  Φυσικά σήμερα στο κατώφλι της ψηφιακής εποχής  οι πηγές είναι ενσωματωμένες  στα συστήματα ψυχαγωγίας. Αυτές οι πηγές έχουν συνήθως μεγάλες οθόνες LCD και είναι συχνά ικανές να εμφανίζουν δεδομένα πλοήγησης, λειτουργικά χειριστήρια κλιματισμού και άλλες λειτουργίες.

Ο ενισχυτής

Ο ενισχυτής είναι το δεύτερο σημαντικό συστατικό που χρειάζεται κάθε ηχοσύστημα. Σκοπός τους είναι να αυξήσει την ισχύ του σήματος, που παράγει η πηγή. Χωρίς ενισχυτή ισχύος, το ηχητικό σήμα θα είναι πολύ αδύναμο για τη φυσική μετακίνηση των ηχείων και τη δημιουργία ήχου.
Τα απλούστερα ηχοσυστήματα διαθέτουν μόνο πηγή και τέσσερα ηχεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενισχυτής. Αυτά τα απλά συστήματα ήχου περιέχουν στην πραγματικότητα ένα μικρό ενισχυτή μέσα στην κεντρική μονάδα.  Ωστόσο η εγκατάσταση ενός νέου ενισχυτή δεν θα παρέχει πάντα καλύτερο ήχο.  

Τα ηχεία

Τα ηχεία είναι το τελικό κομμάτι τουπαζλ. Τα περισσότερα ηχοσυστήματα έχουν τουλάχιστον τέσσερα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιώσιμες διαμορφώσεις.