Τα βασικά για ένα καλό ηχοσύστημα

33118 Επισκέψεις στο άρθρο

Θέλεις να φτιάξεις ένα καλό ηχοσύστημα για το αυτοκίνητό σας, αλλά δεν είσαι γνώστης του αντικειμένου. Δες πως θα το φτιάξεις ακολουθώντας 3 απλά βήματα.

PERAMAX
PLAKA PARKING
Το θέμα του ήχου αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται αρκετά περίπλοκο στην αρχή, αλλά υπάρχουν μόνο τρία βασικά σημεία, στο οποία πρέπει να ρίξεις όλη σου την προσοχή. Προφανώς πρόκειται για την πηγή, η οποία παρέχει ένα σήμα ήχου, ο ενισχυτής που ενισχύει και τα ηχεία που προσφέρουν τον ήχο.

Εν αρχή η πηγή

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό το στοιχείο ως ραδιόφωνο ή στερεοφωνικό, που ναι μεν είναι και οι δύο ακριβείς όροι , αλλά δε λένε όμως ολόκληρη την ιστορία. Στο παρελθόν, οι κεντρικές μονάδες παρείχαν ηχητικά σήματα από 8 κομμάτια, συμπαγείς κασέτες και ακόμη και ένα ιδιόκτητο τύπο συσκευής εγγραφής. Την προηγούμενη δεκαετία οι περισσότερες πηγές περιλάμβαναν  ένα CD player, με ραδιόφωνο.  Φυσικά σήμερα στο κατώφλι της ψηφιακής εποχής  οι πηγές είναι ενσωματωμένες  στα συστήματα ψυχαγωγίας. Αυτές οι πηγές έχουν συνήθως μεγάλες οθόνες LCD και είναι συχνά ικανές να εμφανίζουν δεδομένα πλοήγησης, λειτουργικά χειριστήρια κλιματισμού και άλλες λειτουργίες.

Χρειάζεται και ο καλός ενισχυτής

Ο ενισχυτής είναι το δεύτερο σημαντικό συστατικό που χρειάζεται κάθε ηχοσύστημα. Σκοπός τους είναι να αυξήσει την ισχύ του σήματος, που παράγει η πηγή. Χωρίς ενισχυτή ισχύος, το ηχητικό σήμα θα είναι πολύ αδύναμο για τη φυσική μετακίνηση των ηχείων και τη δημιουργία ήχου.  Οι ειδικοί θεωρούν ότι η χρήση 2 μονοφωνικών ενισχυτών για 2 ηχεία είναι μια ανώτερη ρύθμιση σε σύγκριση με έναν μόνο stereo ενισχυτή που τροφοδοτεί τα ίδια 2 ηχεία, διότι εξαλείφεται κάθε δυνατότητα παρεμβολής και παραμόρφωσης μεταξύ καναλιών.
 
Κατά συνέπεια, μια εγκατάσταση 3 ηχείων απαιτεί 3 ξεχωριστούς μονοφωνικούς ενισχυτές και ούτω καθεξής. Δεδομένου ότι οι μονοφωνικοί ενισχυτές μπορούν συνήθως να βγάζουν περισσότερη ισχύ ανά ηχείο, είναι μια καλή επιλογή όταν χρειάζεται να τροφοδοτήσετε μεγάλα ηχεία. Επίσης θα διατηρούν καλύτερα τη "σαφήνεια του ήχου" μεταξύ των δεξιών και των αριστερών ηχείων χωρίς παραμόρφωση.

Τα πολύ σημαντικά ηχεία

Τα ηχεία είναι το τελικό κομμάτι του παζλ. Τα περισσότερα ηχοσυστήματα έχουν τουλάχιστον τέσσερα, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιώσιμες διαμορφώσεις. Εάν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα του ήχου και της μουσικής στο αυτοκίνητό σου, το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αντικαταστήσεις τα ηχεία σου. Ευτυχώς πλέον υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών ηχείων για κάθε μοντέλο και μάρκα αυτοκινήτου.