Πως θα φορτώσεις σωστά το αυτοκίνητο για ταξίδι
Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

  • Πως θα φορτώσεις σωστά το αυτοκίνητο για ταξίδι
  • Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Πως θα φορτώσεις σωστά το αυτοκίνητο για ταξίδι

5054 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι διακοπές πλησιάζουν και αν είσαι από τους τυχερούς που σχεδιάζεις ταξίδια με το αυτοκίνητο, δες τώρα πως θα χωρέσεις τα απαραίτητα στο αμάξι σου, χωρίς να το καταστρέψεις αλλά και να είσαι νόμιμος και ασφαλής στο ταξίδι σου.

PERAMAX
PLAKA PARKING

Πως θα ταξιδέψεις με το αυτοκίνητό και θα τα φορτώσεις όλα;

-γέμισε σωστά το πορτ-μπαγκαζ
-αν δεν μπαίνουν όλα, πάρε μια μπαγκαζιέρα
-αν σου αρέσουν αγόρασε σχάρα οροφής ή τρέιλερ
-πρόσεξε να είσαι νόμιμος 

Εσύ πως φορτώνεις το αυτοκίνητό σου για το ταξίδι; Σου αρκεί ο χώρος του πορτ-μπαγκάζ ή έχεις προμηθευτεί κάποιο αξεσουάρ φόρτωσης; Μπαγκαζιέρα ή σχάρα οροφής;


Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Κοινοποίησέ το »

Φορτώνοντας το πορτ-μπαγκάζ

Γενικότερα για την φόρτωση του χώρου αποσκευών ισχύουν 5 βασικοί κανόνες: 
 

1. Τα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών και κεντρικά, ώστε να μην «ψηλώνει» το κέντρο βάρους. Παράλληλα θα πρέπει να τα στερεώσετε σταθερά, ώστε να μην «παλαντζάρουν» και σε μια απότομη μανούβρα μετατοπιστούν απότομα και επηρεάσουν την πορεία του οχήματος σας. 
 
2. Δεν πρέπει οι αποσκευές μας να περνάνε σε ύψος το επίπεδο της εταζέρας ή το ύψος της πλάτης των καθισμάτων και φυσικά δεν αφήνουμε πράγματα πάνω στην εταζέρα. Αρχικά μειώνουν το οπτικό πεδίο του οδηγού προς τα πίσω, ενώ σε ένα απότομο φρενάρισμα ή μια σύγκρουση μπορεί περάσουν στην καμπίνα και να τραυματίσουν τους πίσω επιβάτες. 
 
3. Η κατανομή του βάρους των αποσκευών σας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να μην τοποθετείτε βαριά αντικείμενα μόνο από τη μία πλευρά. Και το αμάξι θα νιώθετε να τραβάει προς τα εκεί, αλλά και θα ταλαιπωρήσετε υπερβολικά το σύστημα διεύθυνσης.  
 
4. Προσέχουμε πάντα να είναι σε άμεσα προσβάσιμο σημείο το φαρμακείο, το τρίγωνο και το κουτί των πρώτων βοηθειών.
 
5. Αν ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου μας δεν επαρκεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά μιας μπαγκαζιέρας οροφής ή μπαγκαζιέρας-τρέιλερ

Δεν χωράνε όλα στο πορτ-μπαγκαζ;

Η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτούμε αξεσουάρ ταξιδιού όπως μπαγκαζιέρες, σχάρες οροφής, βάσεις ποδηλάτου και τρέιλερ. 

Μπαγκαζιέρες οροφής
Οι μπαγκαζιέρες μας δημιουργούν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στην οροφή του αυτοκινήτου μας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες ασφαλείας στη χρήση τους. 
 
Θα πρέπει να προσέξετε να κάνετε ομοιόμορφη κατανομή των πραγμάτων σας και να αποφύγετε να τοποθετήσετε πολύ βαριά αντικείμενα. Εξάλλου το μέγιστο βάρος που μπορείτε να προσθέσετε στην οροφή, συνήθως ορίζεται γύρω στα 75 κιλά. Επιπλέον θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες τοποθέτησης που θέτει το εγχειρίδιο χρήσης και φυσικά ανεξαιρέτως διαδρομής, η μπαγκαζιέρα θα πρέπει να είναι πάντα κλειστή και ασφαλισμένη. 
 
Σχάρες οροφής
Μια εξαιρετική λύση είναι οι σχάρες αυτοκινήτου όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε ότι δε χωράει στο πορτμπαγκάζ μας. Ανάλογα το είδος του οχήματος παράγονται σε διάφορα μήκη και σχήματα. Προτιμήστε να είναι κατασκευασμένες από ποιοτικά υλικά ώστε να παρατείνεται το χρόνο ζωής τους. Μειονεκτούν έναντι της κλειστής μπαγκαζιέρας, καθώς αφήνουν εκτεθειμένα τα αντικείμενα στις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο και τον ήλιο.
 
Βάσεις ποδηλάτων
Οι βάσεις στήριξης ποδηλάτων έχουν έξυπνο, λειτουργικό και ελκυστικό σχεδιασμό, έτσι ώστε η μεταφορά των ποδηλάτων να γίνεται με ευκολία και προπαντός με ασφάλεια. Υπάρχουν δύο τύποι βάσεων, αυτές που προσαρμόζονται στην οροφή και οι βάσεις που τοποθετούνται στο πορτμπαγκάζ του οχήματος, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες όλων των αυτοκινήτων.  
 
Trailers (τρέιλερ)
Τα τρέιλερ έχουν πανευρωπαϊκή έγκριση και ταξινομούνται νόμιμα σε κιλά ανάλογα βέβαια με την ελκτική ικανότητα του αυτοκινήτου σας. Ιδανικά για μεταφορά μεγάλων αντικειμένων, αλλά και scooter, jet ski, ATVs κτλ. Διατίθενται με σύστημα πέδησης αλλά και άνευ. 
 

Πέρα από σωστή η φόρτωση πρέπει να είναι και νόμιμη

Αρχικά να αναφέρουμε πως υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει τα όρια φόρτωσης ενός αυτοκινήτου. Έτσι, εφόσον δεν χρησιμοποιείται κάποιο ρυμουλκούμενο τροχοφόρο, το μέγιστο μήκος των αντικειμένων που προεξέχουν από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου απαγορεύεται να ξεπερνάει το 30% του μήκους του αμαξώματος, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει τα φώτα, οι ανακλαστήρες και η πινακίδα να είναι ορατά από τους πίσω και να μην παρεμποδίζεται η όραση του οδηγού προς τα πίσω. 
 
Επιπλέον τα προεξέχοντα φορτία από το εμπρόσθιο ή οπίσθιο τμήμα ή τις πλευρές του οχήματος, αν αυτό επιτρέπεται, πρέπει να επισημαίνονται με σταθερή προσαρμοσμένη πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 0,50 χ 0,50 μ. λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες, κατασκευασμένη από υλικά υψηλής αντανακλαστικότητας. Κατά τη νύκτα, για την επισήμανση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται λευκό φως και λευκό αντανακλαστικό στοιχείο μπροστά, ερυθρό δε φως και ερυθρό αντανακλαστικό στοιχείο πίσω.
 
Τι ισχύει για κοτσαδόρους-τρέιλερ 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί άδεια ρυμούλκησης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών. Παράλληλα απαιτείται δίπλωμα κατηγορίας Β+Ε, όταν το μέγιστο βάρος ρυμουλκού και ρυμουλκούμενου ξεπερνάει τους 3,5 τόνους ή το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του ρυμουλκούμενου υπερβαίνει το βάρος του αυτοκινήτου. Τέλος, στην περίπτωση που τοποθετήσουμε κοτσαδόρο στο όχημά μας, θα πρέπει να το δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας εταιρία. Σε περίπτωση ατυχήματος, η ασφαλιστική μας εταιρεία ενδέχεται να μην μας καλύψει αν δεν έχει προηγουμένως ενημερωθεί για την ύπαρξη του.
 
Τέλος όσον αφορά στα τρέιλερ χωρίς αμορτισέρ δεν επιτρέπεται να κινούνται με πάνω από 80 χλμ/ώρα, ενώ με αμορτισέρ επιτρέπεται μέχρι 100 χλμ/ώρα.