Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Τι θα πρωτοπάρετε; Λίστα των πραγμάτων που θα πάρετε μαζί σας ετοιμάσατε; Και ως συνήθως μαζεύτηκαν τόσα πράγματα που θυμίζει περισσότερο μετακόμιση παρά απόδραση;

Πως θα φορτώσεις σωστά το αυτοκίνητο για ταξίδι

4022 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/7/2022

Οι διακοπές πλησιάζουν και αν είσαι από τους τυχερούς που σχεδιάζεις ταξίδια με το αυτοκίνητο, δες τώρα πως θα χωρέσεις τα απαραίτητα στο αμάξι σου, χωρίς να το καταστρέψεις αλλά και να είσαι νόμιμος και ασφαλής στο ταξίδι σου.

DIGITAL IQ - ΤΑΣΟΣ ΜΠΥΡΟΣ
Καλογερόπουλος Παύλος Σ.

Πως θα ταξιδέψεις με το αυτοκίνητό και θα τα φορτώσεις όλα;

-γέμισε σωστά το πορτ-μπαγκαζ
-αν δεν μπαίνουν όλα, πάρε μια μπαγκαζιέρα
-αν σου αρέσουν αγόρασε σχάρα οροφής ή τρέιλερ
-πρόσεξε να είσαι νόμιμος 

Εσύ πως φορτώνεις το αυτοκίνητό σου για το ταξίδι; Σου αρκεί ο χώρος του πορτ-μπαγκάζ ή έχεις προμηθευτεί κάποιο αξεσουάρ φόρτωσης; Μπαγκαζιέρα ή σχάρα οροφής;

Κοινοποίησέ το »

Φορτώνοντας το πορτ-μπαγκάζ

Γενικότερα για την φόρτωση του χώρου αποσκευών ισχύουν 5 βασικοί κανόνες: 
 

1. Τα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών και κεντρικά, ώστε να μην «ψηλώνει» το κέντρο βάρους. Παράλληλα θα πρέπει να τα στερεώσετε σταθερά, ώστε να μην «παλαντζάρουν» και σε μια απότομη μανούβρα μετατοπιστούν απότομα και επηρεάσουν την πορεία του οχήματος σας. 
 
2. Δεν πρέπει οι αποσκευές μας να περνάνε σε ύψος το επίπεδο της εταζέρας ή το ύψος της πλάτης των καθισμάτων και φυσικά δεν αφήνουμε πράγματα πάνω στην εταζέρα. Αρχικά μειώνουν το οπτικό πεδίο του οδηγού προς τα πίσω, ενώ σε ένα απότομο φρενάρισμα ή μια σύγκρουση μπορεί περάσουν στην καμπίνα και να τραυματίσουν τους πίσω επιβάτες. 
 
3. Η κατανομή του βάρους των αποσκευών σας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να μην τοποθετείτε βαριά αντικείμενα μόνο από τη μία πλευρά. Και το αμάξι θα νιώθετε να τραβάει προς τα εκεί, αλλά και θα ταλαιπωρήσετε υπερβολικά το σύστημα διεύθυνσης.  
 
4. Προσέχουμε πάντα να είναι σε άμεσα προσβάσιμο σημείο το φαρμακείο, το τρίγωνο και το κουτί των πρώτων βοηθειών.
 
5. Αν ο χώρος αποσκευών του αυτοκινήτου μας δεν επαρκεί, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αγορά μιας μπαγκαζιέρας οροφής ή μπαγκαζιέρας-τρέιλερ

Δεν χωράνε όλα στο πορτ-μπαγκαζ;

Η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτούμε αξεσουάρ ταξιδιού όπως μπαγκαζιέρες, σχάρες οροφής, βάσεις ποδηλάτου και τρέιλερ. 

Μπαγκαζιέρες οροφής
Οι μπαγκαζιέρες μας δημιουργούν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο στην οροφή του αυτοκινήτου μας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες ασφαλείας στη χρήση τους. 
 
Θα πρέπει να προσέξετε να κάνετε ομοιόμορφη κατανομή των πραγμάτων σας και να αποφύγετε να τοποθετήσετε πολύ βαριά αντικείμενα. Εξάλλου το μέγιστο βάρος που μπορείτε να προσθέσετε στην οροφή, συνήθως ορίζεται γύρω στα 75 κιλά. Επιπλέον θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες τοποθέτησης που θέτει το εγχειρίδιο χρήσης και φυσικά ανεξαιρέτως διαδρομής, η μπαγκαζιέρα θα πρέπει να είναι πάντα κλειστή και ασφαλισμένη. 
 
Σχάρες οροφής
Μια εξαιρετική λύση είναι οι σχάρες αυτοκινήτου όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε ότι δε χωράει στο πορτμπαγκάζ μας. Ανάλογα το είδος του οχήματος παράγονται σε διάφορα μήκη και σχήματα. Προτιμήστε να είναι κατασκευασμένες από ποιοτικά υλικά ώστε να παρατείνεται το χρόνο ζωής τους. Μειονεκτούν έναντι της κλειστής μπαγκαζιέρας, καθώς αφήνουν εκτεθειμένα τα αντικείμενα στις καιρικές συνθήκες, τον άνεμο και τον ήλιο.
 
Βάσεις ποδηλάτων
Οι βάσεις στήριξης ποδηλάτων έχουν έξυπνο, λειτουργικό και ελκυστικό σχεδιασμό, έτσι ώστε η μεταφορά των ποδηλάτων να γίνεται με ευκολία και προπαντός με ασφάλεια. Υπάρχουν δύο τύποι βάσεων, αυτές που προσαρμόζονται στην οροφή και οι βάσεις που τοποθετούνται στο πορτμπαγκάζ του οχήματος, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες όλων των αυτοκινήτων.  
 
Trailers (τρέιλερ)
Τα τρέιλερ έχουν πανευρωπαϊκή έγκριση και ταξινομούνται νόμιμα σε κιλά ανάλογα βέβαια με την ελκτική ικανότητα του αυτοκινήτου σας. Ιδανικά για μεταφορά μεγάλων αντικειμένων, αλλά και scooter, jet ski, ATVs κτλ. Διατίθενται με σύστημα πέδησης αλλά και άνευ.