Ποιο λιπαντικό είναι καλύτερο για το diesel αυτοκίνητό σου;

Ποιο λιπαντικό είναι καλύτερο για το diesel αυτοκίνητό σου;

43189 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/4/2022

Τα λιπαντικά του κινητήρα είναι το Α και το Ω για τη καλή λειτουργιά και μακροζωία του. Το ίδιο ισχύει και για τους πετρελαιοκινητήρες. Δες γιατί είναι σημαντική η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού και μερικά tips αγοράς.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΤΟΨΗΣ Α.Ε.
mousakian 102021

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

-τσεκάρεις  πάντα ιξώδες και προδιαγραφές
-όσο μεγαλύτερες οι θερμοκρασίες ανάφλεξης, τόσο καλύτερη ποιότητα
-ακολουθείς τις οδηγίες του κατασκευαστή για να μην ...τρέχεις 

Βάζεις αυτό που λέει ο κατασκευαστής, κάποιο που εσύ επιλέγεις ή ότι βάλει το συνεργείο σου;

Τα μεταλλικά μέρη που έχει ο κινητήρας χρειάζονται το λάδι για να λειτουργούν σωστά, γιατί το λάδι μειώνει τις τριβές και κατεβάζει τις θερμοκρασίες. Αν θέλουμε ο κινητήρας μας να διανύσει πολλά χιλιόμετρα χωρίς πρόβλημα, θα πρέπει τα λάδια να αντικατασταθούν στα χιλιόμετρα που ορίζει ο κατασκευαστής, αλλά και να τηρούμε τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής όσον αφορά την ποιότητα του λιπαντικού.

H λειτουργία του λιπαντικού στους diesel κινητήρες

Τα λιπαντικά είναι απαραίτητα για την λειτουργία και των κινητήρων diesel, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κινούμενα μέρη, λόγω των τριβών είναι υπερβολικά υψηλές. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Η χρήση των λιπαντικών είναι αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανών, αφού βασικός προορισμός τους είναι η μείωση της τριβής (άρα και της απώλειας έργου) και προστασία από τη φθορά των κινητών μερών. Σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών. Οι ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των πετρελαιοκινητήρων (υψηλή συμπίεση, το ίδιο το είδος του καυσίμου κτλ) απαιτούν λιπαντικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το λιπαντικό για τους diesel κινητήρες έχει πολύ υψηλό δείκτη ιξώδους, που προστατεύει αποτελεσματικά τους κινητήρες από τις φθορές κάτω από τις πλέον ακραίες και δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας, μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών και πολύ μεγάλα διαστήματα αλλαγών. Το χαμηλό σημείο pons (-40oC) καθιστά εύκολο το ξεκίνημα στις χαμηλές θερμοκρασίες (cold starting) μειώνοντας δραστικά τις φθορές των κρύων εκκινήσεων και το κτύπημα των βαλβίδων. Τέλος. ένα λιπαντικό βοηθάει και στην λίπανση «περιφερειακών» εξαρτημάτων (π.χ. Turbo), στον σχηματισμό συμπίεσης σε συνθήκες πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και ειδικά στην κρύα και παγωμένη εκκίνηση, πλένει και κρατά καθαρό το εσωτερικό του κινητήρα και όλα αυτά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη αντικατάστασή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ