Λιπαντικά: «Ζουν» τον κινητήρα σας!

6296 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης αποτελείται από πολλά μηχανικά μέρη, τα οποία με τη χρήση καταπονούνται αρκετά. Με τη λειτουργία του κινητήρα τα μέρη αυτά κινούνται αναπτύσσοντας τριβές, άρα και υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος, μιας και εντός του κινητήρα κάνει διαφορετικές εργασίες. Το λιπαντικό εισχωρεί ανάμεσα στα μηχανικά μέρη για να μειώσει τις τριβές, άρα και να εμποδίσει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα μειώνει και το θόρυβο από την επαφή των κινούμενων μερών. 

Η κυκλοφορία του ζωτικού λαδιού του κινητήρα επιτυγχάνεται από μια τρόμπα που κινείται από τους ιμάντες του κινητήρα. Να έχετε υπόψη σας όμως ότι, δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων και πως κάθε λάδι πληροί ορισμένα standards τα οποία και πρέπει να τα γνωρίζουμε, όταν θα προβούμε σε αλλαγή λαδιών. 

Η διάρκεια ζωής του κάθε λιπαντικού είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από τον κατασκευαστή του και στη συνέχεια από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ο οποίος γνωρίζει τις αντοχές και τις καταπονήσεις που δέχεται το μηχανικό σύνολο. Ακόμα μια σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι ότι, λόγω των ειδικών καθαριστικών συστατικών που διαθέτει, φροντίζει και απομακρύνει τα διάφορα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται. 
Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα, τα οποία θα πρέπει να κάνετε και άλλα που δεν πρέπει να κάνετε, σχετικά με την επιλογή και χρήση των λιπαντικών του αυτοκινήτου σας.

Τα ΠΡΕΠΕΙ:

  • Επιλέξτε το λιπαντικό που προτείνει ο κατασκευαστής σας και μόνο αυτό.
  • Αλλάξτε και το φίλτρο λαδιού σε κάθε αλλαγή λιπαντικού.
  • Ανάλογα την περιοδικότητα αλλαγής του λιπαντικού, επιλέξτε τον τύπο εκείνο που θα ταιριάζει στις θερμοκρασίες της εποχής. ¶λλους δείκτες των χειμώνα και άλλους το καλοκαίρι.
Tα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ:
  • Μην συμπληρώνετε λάδι στον κινητήρα, διαφορετικής ρευστότητας. Το μείγμα δεν θα ανακατευτεί σωστά και θα σας δημιουργήσει πρόβλημα.
  • Μην ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού όταν ο κινητήρας είναι ζεστός. Να την αφήνετε να κρυώσει και να κάνετε τη μέτρηση σε επίπεδη επιφάνεια.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: AFTER SALES
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES