Αν και είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, η θερμοκρασία έχει ανέβει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η χρήση του A/C στο αυτοκίνητο να γίνεται όλο και πιο συχνή. Η σωστή συντήρηση θα εγγυηθεί την άψογη λειτουργία του.

Συντήρηση Α/C – κλιματισμός αυτοκινήτου!

15241 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 9/7/2021

Γλιτώστε χρήματα, απολαμβάνοντας δροσερή οδήγηση, με τη σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου σας.

Εξουδετέρωσε τους μύκητες με τα ειδικά σπρέι και ρύθμισε σωστά τον κλιματισμό για να αποφύγεις κρυολογήματα

Kοινοποίησε το »


Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο είναι η αποβολή άσχημης μυρωδιάς από τους αεραγωγούς του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια χρήσης του κλιματισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μύκητες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίοι παρατηρούνται συχνότερα σε οχήματα που χρησιμοποιούν καπνιστές. Ένας απλός τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να απενεργοποιήσουμε το σύστημα του κλιματισμού, αφήνοντας σε λειτουργία τον ανεμιστήρα στη μεγαλύτερη ταχύτητα για λίγα λεπτά, ώστε να εξατμιστεί η παραμένουσα υγρασία. Βέβαια, με αυτό τον τρόπο θα καθυστερήσουμε το παραπάνω φαινόμενο, αλλά τελικά δε θα το αποφύγουμε. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά χημικά σε μορφή αφρού ή σπρέι, με τα οποία ψεκάζουμε στο εσωτερικό των αεραγωγών μία μεγάλη ποσότητα, η οποία καταστρέφει τους μύκητες. Όταν όμως κάνουμε την παραπάνω διαδικασία, καλό είναι να αντικαταστήσουμε το φίλτρο καμπίνας, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ρύθμιση του κλιματισμού, ώστε να αποφύγουμε κάθε πιθανό κρυολόγημα των επιβατών. Ο δροσερός αέρας που παράγει το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο είναι μία ανάσα δροσιάς για τους επιβάτες, ιδιαίτερα τις καυτές ημέρες. Όμως, σε καμία περίπτωση ο αέρας των αεραγωγών του ταμπλό δε θα πρέπει να "χτυπά" πάνω στα σώματα των επιβατών, διότι η πιθανότητα σοβαρού κρυολογήματος είναι πολύ πιθανή. Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμισή του, η οποία θα πρέπει να γίνεται ομαλά, ώστε να μη γίνει απότομα η αλλαγή θερμοκρασίας στην καμπίνα, κάτι που αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μη αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και κούραση την ώρα που οδηγείς

 Τα συστήματα κλιματισμού αυτοκινήτου εφοδιάζονται με ειδικά φίλτρα, τα οποία βρίσκονται στο τμήμα της εισαγωγής του αέρα και ως βασικό στόχο έχουν να απαγορεύουν την εισχώρηση γύρης, σκόνης και άλλων ουσιών μέσα στην καμπίνα του οχήματος. Επίσης, στο εμπόριο κάποιες εταιρείες προσφέρουν φίλτρα καμπίνας ενεργού άνθρακα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τις πλέον καταστροφικές ουσίες, όπως επικίνδυνα αέρια (κάδμιο, βανάδιο, μόλυβδο, βενζίνη), καθώς και άσχημες οσμές καυσαερίων. Το κόστος των φίλτρων αυτής της κατηγορίας είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα απλά, αλλά η λειτουργία τους είναι αρκετά αποτελεσματική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα συνηθισμένα φίλτρα καμπίνας δεν έχουν την απαραίτητη απόδοση στην κατακράτηση των ουσιών.

Δες πως θα διαλέξεις το καλύτερο συνεργείο! Με ένα κλικ εδώ!

Η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι ορίζει ο κατασκευαστής, εκτός και αν παρατηρηθούν κάποιες δυσάρεστες οσμές, οπότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Σε περίπτωση που το φίλτρο δεν αντικατασταθεί την περίοδο που πρέπει, μπορεί να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα το θάμπωμα του παρμπρίζ και των υπόλοιπων κρυστάλλων, δυσφορία και κούραση των επιβατών, λόγω μη φρέσκου αέρα, άσχημη μυρωδιά αλλά και δυσλειτουργία του κλιματιστικού. Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται στο ότι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από το μπλοκαρισμένο από τους ρύπους φίλτρο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το σύστημα με τη λειτουργία του, προκαλώντας του κάποια βλάβη, ενώ επίσης θα αυξηθεί παράλληλα και η κατανάλωση του κινητήρα.
  
Συντήρησε το σύστημα κλιματισμού για να μην προκληθούν σοβαρές βλάβες στο αυτοκίνητο σου

Ο κλιματισμός (ιδιαίτερα σε παλαιότερα αυτοκίνητα) χρειάζεται συντήρηση, όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου. Η συντήρηση, εκτός της αλλαγής φίλτρου καμπίνας και του καθαρισμού στο εσωτερικό των αεραγωγών, αφορά και στο ψυκτικό μέσον (φρέον), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ψύξη του αέρα. Σε περίπτωση που η απόδοση του κλιματισμού είναι μειωμένη, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων, ώστε να αναλάβει την παραπάνω συντήρηση. Σε περίπτωση που κινούμαστε με το αυτοκίνητο με ενεργοποιημένο τον κλιματισμό και παρατηρήσουμε ποσότητα καπνού να εξέρχεται από το χώρο της μηχανής, θα πρέπει άμεσα να απενεργοποιήσουμε το air condition. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν κάποιος σωλήνας του συστήματος έχει κοπεί, με αποτέλεσμα να χάνετε το ψυκτικό μέσον -μαζί με το λιπαντικό που διαθέτει- στο περιβάλλον. Αν δεν απενεργοποιήσουμε το σύστημα, ο κομπρέσσορας του κλιματισμού δε θα λιπαίνεται, με αποτέλεσμα να προκληθεί σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.  

Το A/C, όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου, πρέπει να λειτουργεί κάτω από κάποιος συγκεκριμένους τρόπους και κανόνες. Παράλληλα θα πρέπει να συντηρείται τακτικά, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά και υγιεινά.
 
Απενεργοποίησε τον κλιματισμό όταν θέλεις να ανάψεις ή να σβήσεις τον κινητήρα, για να μην μπλοκάρει το σύστημα

Όταν σταθεροποιηθούν οι στροφές του κινητήρα, τότε συνεχίζει τη λειτουργία του. Κάτι που ακούμε αρκετά συχνά από πολλούς, είναι ότι πρέπει να απενεργοποιείται ο κλιματισμός κατά τη διάρκεια προσπεράσματος, όπου χρειάζεται ο οδηγός τη μέγιστη ισχύ του κινητήρα. Αυτό είναι μία λανθασμένη άποψη, διότι το σύστημα του κλιματισμού διαθέτει εγκέφαλο, ο οποίος απενεργοποιεί τον κομπρέσσορα (που αντλεί δύναμη από τον κινητήρα), ώστε να μη μειώνεται η ισχύς και συνεχίζει τη λειτουργία του όταν αντιληφθεί ότι οι στροφές του μοτέρ παραμένουν σταθερές. Αυτό όμως που ισχύει και θα πρέπει να προσέξουμε, είναι να απενεργοποιούμε τον κλιματισμό, όταν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε τον κινητήρα.

Επίσης, όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει και εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό, θα πρέπει να μειώσουμε στροφές στον κινητήρα, ώστε η εμπλοκή του συστήματος να γίνει ομαλά. Ακόμα μία λανθασμένη κίνηση είναι η αφαίρεση του ιμάντα που μεταδίδει τις στροφές από τον κινητήρα στον κομπρέσσορα του κλιματισμού, επειδή πολλοί υποστηρίζουν ότι μειώνει την απόδοση του κινητήρα και γι αυτό το λόγο δε χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση μειώνεται ελάχιστα, λόγω του ότι ο κομπρέσσορας δε χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να μην απορροφά ενέργεια από το μοτέρ. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η άποψη είναι σωστή, διότι τον κλιματισμό τον χρειαζόμαστε και το χειμώνα, όπως για να ξεθαμπώσουν τα κρύσταλλα από την υγρασία.
 
Παρακάτω παραθέτουμε Top Experts που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίοι θα φροντίσουν ώστε το A/C/ του αυτοκινήτου σου θα δουλεύει ...ρολόι και αυτό το καλοκαίρι.

Kοινοποίησε το »

Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών