Με γεμάτο στομάχι δεν οδήγησε κανείς

3505 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι περισσότεροι από εµάς έχουµε βρεθεί στη θέση να πρέπει να διανύσουµε µια απόσταση µε το αυτοκίνητο µετά από κατανάλωση µεγάλης ποσότητας φαγητού.

 
H οδήγηση είναι µια σοβαρή υπόθεση, γι` αυτό δεν θα πρέπει να την παίρνουµε αψήφιστα και να οδηγούµε κάτω από συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στον εαυτό µας να βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθεί άµεσα σε οτιδήποτε απρόοπτο µπορεί να συµβεί.

Ένας από τους παράγοντες που πρέπει να προσέχουµε είναι η κατανάλωση φαγητού. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, είναι επιστηµονικά αποδεδειγµένο πως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού επηρεάζει άµεσα τα αντανακλαστικά µας. Συνεπώς επειδή πίσω από το τιµόνι βρίσκεται σε έκθεση η ζωή µας, αλλά και των υπόλοιπων οδηγών που βρίσκονται στο δρόµο, είναι απαραίτητο να τηρούµε κάποιους κανόνες, που θα µας εξασφαλίσουν την ασφάλεια στις µετακινήσεις µας. 

Το φαγητό προκαλεί υπνηλία

Ο τρόπος οδήγησής µας καθορίζεται από τη διάθεσή µας. Τα αντανακλαστικά και οι αισθήσεις µας λειτουργούν κανονικά, ενώ η θέση οδήγησης είναι σωστή έχοντας τον ανάλογο έλεγχο. Όταν όµως οδηγούµε µετά από πολύ φαγητό, τα πράγµατα αλλάζουν. Για να γίνει η διαδικασία της πέψης, µεγάλες ποσότητες αίµατος συσσωρεύονται στο στοµάχι µας, µε αποτέλεσµα οι υπόλοιπες λειτουργίες του σώµατός µας να ατονούν.

Έτσι, τα συμπτώματα υπνηλίας, αλλά και αδράνειας των αντανακλαστικών γίνονται αµέσως αισθητά. Η συµπεριφορά µας από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού αλλάζει, κάνοντάς µας νευρικούς, µιας και το µοναδικό θέµα που µας απασχολεί είναι να φτάσουµε όσο πιο γρήγορα µπορούµε στον προορισµό µας.

Μην αλλάζετε θέση οδήγησης

¶λλη µία λάθος κίνηση, είναι η αλλαγή της ρύθµισης του καθίσµατός µας, µε σκοπό να οδηγήσουµε πιο «ξαπλωµένοι», αφού έτσι πιστεύουµε ότι θα χαλαρώσουµε. Το µόνο όµως που καταφέρνουµε, είναι να κουραζόµαστε περισσότερο, αλλά και να έχουµε µειωµένη ταχύτητα αντίδρασης, κάνοντας λάθος χειρισµούς.

Τι θα πρέπει να κάνουµε

Καλό θα είναι να φάµε κάτι ελαφρύ πριν ξεκινήσουµε να διανύσουµε µία µεγάλη απόσταση µε το αυτοκίνητό µας. Τα βαριά φαγητά µας προκαλούν άσχηµα συµπτώµατα.

Η ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουµε θα πρέπει να είναι λογική, που σηµαίνει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουµε πριν φθάσουµε στα όριά µας.

Πάσης φύσεως αλκοολούχα ποτά θα πρέπει να τα αποφύγουµε, διότι ριψοκινδυνεύουµε την ασφάλειά µας. Σε περίπτωση όµως, που από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ δε νιώθουµε έτοιµοι να οδηγήσουµε, καλό θα είναι να ξεκουραστούµε, ή να κοιµηθούµε και να ξεκινήσουµε κάποιες ώρες αργότερα µε ασφάλεια.

Κάτι σηµαντικό που πολλές φορές αγνοούµε είναι πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 15 λεπτά, για να µεταφέρει το µήνυµα προς τον οργανισµό ότι έχει χορτάσει, συνεπώς θα πρέπει να σταµατήσετε στο σηµείο πριν τον κορεσµό, διότι µετά το µόνο που θα κερδίσετε είναι ένα βαρύ στοµάχι και µερικά κιλά παραπάνω… 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός