Προσοχή στο... μεγάλο!

3423 Επισκέψεις στο άρθρο

Η συνύπαρξη φορτηγών και επιβατικών οχηµάτων στους δρόµους µπορεί να µην είναι και τόσο «αρµονική» κάποιες φορές, συνεπώς θα πρέπει να έχετε κατά νου κάποιες ιδιαιτερότητες που ισχύουν, αλλά και τι θα πρέπει να προσέξετε όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας.

 
Τα φορτηγά στη χώρα µας συχνά εµπλέκονται σε ατυχήµατα. Κάποιες φορές µπορεί να συµβεί επειδή είναι κακοσυντηρηµένα, άλλες φορές φορτώνονται µε λάθος τρόπους, ενώ κάποιοι οδηγοί υποχρεώνονται να οδηγούν περισσότερες ώρες από αυτές που προβλέπει ο νόµος. Φυσικά οι µόνοι υπαίτιοι δεν είναι τα φορτηγά, καθώς και οι οδηγοί των αυτοκινήτων έχουν τις ευθύνες τους. Ας δούµε τι πρέπει να προσέχουµε όταν κινούµαστε σε δρόµους µε πολλά βαρέα οχήµατα.
 
Ο άνεµος µπορεί να παρεκλίνει από την πορεία του ένα όχηµα, φαινόµενο που γίνεται εντονότερο όταν προσπερνάµε ένα ογκώδες όχηµα.
 
Η έρευνα του ΣΕΑΑ

Σε µία παλαιότερη έρευνα του, ο Σύνδεσµος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων παρουσίασε τα αποτελέσµατα µελέτης που πραγµατοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε σχέση µε την επικινδυνότητα των βαρέων οχηµάτων. Σύµφωνα µε τη µελέτη, τα βαρέα οχήµατα εµπλέκονται σε ατυχήµατα που προκαλούν το 25% των νεκρών στο σύνολο των τροχαίων ατυχηµάτων και θεωρείται πως είναι 4,6 φορές πιο επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, σε σχέση µε τα άλλα οχήµατα.
 
Τι να προσέξετε:

1. Αν έχει φθαρµένα ελαστικά

Είναι σηµαντικό να κοιτάµε, αν το βαρύ όχηµα που κινείται γύρω µας έχει φθαρµένα ελαστικά. Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το καταλάβουµε, συχνά είναι προφανές. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να το αφήσουµε να αποµακρυνθεί.

2. Αν δεν είναι σωστά φορτωµένο

Μία πολύ συχνή αιτία ατυχήµατος από βαρέα οχήµατα είναι η λάθος φόρτωση. Και πάλι είναι δύσκολο να είµαστε σίγουροι για το αν ένα όχηµα είναι σωστά φορτωµένο. Αν δείτε κάτι σαν αυτό στη φωτογραφία πάντως, αφήστε το να αποµακρυνθεί.

3. Αν θέλουµε να το προσπεράσουµε

Η προσπέραση είναι διαδικασία που απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα. Όταν κινούµαστε πίσω από ένα φορτηγό, συχνά δεν µπορούµε να είµαστε σίγουροι για το µήκος του. Πριν ξεκινήσουµε να το προσπεράσουµε, οφείλουµε να υπολογίσουµε αρκετό χώρο, προκειµένου να µη βρεθούµε προ απρόοπτου.

4. «Αν δεν µπορείς να δεις τους καθρέφτες µου, τότε δε σε βλέπω ούτε εγώ».

Αυτό είναι το µήνυµα που πολλά βαρέα οχήµατα αναγράφουν στο πίσω µέρος και οφείλουµε πάντα να λαµβάνουµε υπΆ όψιν µας. Αν κινούµαστε ακριβώς πίσω του και δε βλέπουµε τους καθρέφτες του, τότε ούτε ο οδηγός του φορτηγού µας βλέπει. Πρέπει, λοιπόν, να κινηθούµε για λίγη ώρα στο αριστερό µέρος της λωρίδας µας µε το αριστερό φλας αναµµένο και να περιµένουµε το σήµα του φορτηγού (δεξί φλας), πριν δοκιµάσουµε να προσπεράσουµε.

5. Όσα παίρνει ο άνεµος

Οι δυνατοί άνεµοι κάνουν το αυτοκίνητο να παρεκκλίνει από την πορεία του, για αυτό θα πρέπει να δείχνουµε ιδιαίτερη προσοχή στις πλευρικές αποστάσεις από τα άλλα οχήµατα. Εάν ο αέρας που φυσά είναι πολύ έντονος, µπορούµε να διατηρήσουµε την πορεία µας, στρίβοντας ελαφρά το τιµόνι προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που φυσά ο άνεµος. Δεν πρέπει να ξεχνάµε, ότι αυτό το φαινόµενο είναι ακόµα πιο έντονο στην προσπέραση βαρέων οχηµάτων, λόγω του όγκου τους συνεπώς εγκυµονεί ακόµα περισσότερους κινδύνους

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός