Με την μέση τιμή της βενζίνης και του diesel να βρίσκεται στα ύψη τους τελευταίους μήνες, η εξοικονόμηση καυσίμου απασχολεί έντονα κάθε οδηγό. Για αυτόν τον λόγο, αναφέρουμε πέντε απλές συμβουλές που

Με την μέση τιμή της βενζίνης και του diesel να βρίσκεται στα ύψη τους τελευταίους μήνες, η εξοικονόμηση καυσίμου απασχολεί έντονα κάθε οδηγό. Για αυτόν τον λόγο, αναφέρουμε πέντε απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει και ο πιο άπειρος οδηγός, ώστε με την ίδια ποσότητα καυσίμου να μπορέσει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα και να βγει κερδισμένος στην τσέπη.

5 τρόποι για να μην καις παραπάνω καύσιμο

3014 Επισκέψεις στο άρθρο

Με τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται στα ύψη, υπάρχουν πέντε απλοί τρόποι που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σου. Ακολουθείς τις συμβουλές αυτές ή έχεις κακές συνήθειες;

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΒΕΚΡΗΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (AUTOUNIT)
ΠΕΡΑΤΙΝΟΣ

Κοινοποίησέ το »

Μην καις τζάμπα τα χρήματα σου!
- Μην επιταχύνεις σαν να σε κυνηγάνε
- Άλλαξε ταχύτητα στις σωστές στροφές
- Μην πηγαίνεις χωρίς αέρα στα ελαστικά
- Ρίξε λαδάκι στο μοτέρ
- Μην το φορτώνεις με πράγματα που δεν χρειάζεσαι
Έχεις κάποια άλλη συμβουλή για όσους θέλουν να γλιτώσουν χρήμα από κατανάλωση;

Με την μέση τιμή της βενζίνης και του diesel να βρίσκεται στα ύψη τους τελευταίους μήνες, η εξοικονόμηση καυσίμου απασχολεί έντονα κάθε οδηγό. Για αυτόν τον λόγο, αναφέρουμε πέντε απλές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει και ο πιο άπειρος οδηγός, ώστε με την ίδια ποσότητα καυσίμου να μπορέσει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα και να βγει κερδισμένος στην τσέπη.
 

1. Μην επιταχύνεις απότομα, σβήσε τον κινητήρα στις μεγάλες στάσεις

Όταν οδηγείτε μέσα στην πόλη ανεβάζοντας γρήγορα ταχύτητες και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση, η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και 51%, ενώ οι ομαλές επιταχύνσεις προσφέρουν οικονομία μέχρι και 35%. Σβήνοντας τον κινητήρα σε μεγάλες στάσεις αλλά και διατηρώντας σταθερή ταχύτητα επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης κατά 7% και 2% αντίστοιχα. Σε εθνική οδό, αν πηγαίνετε με ταχύτητα από 120 έως 140 χλμ./ώρα, κάνετε μεγάλη οικονομία, ενώ διατηρώντας σταθερή ταχύτητα μειώνετε την κατανάλωση κατά 6%.

2. Άλλαξε ταχύτητα όταν πρέπει

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα, είναι να λειτουργούμε τον κινητήρα σε ένα εύρος στροφών που να βρίσκεται κοντά στη μέγιστη ροπή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής. Έτσι, θα καταναλώνουμε το ελάχιστο δυνατό καύσιμο, ενώ πάντα θα έχουμε τον κινητήρα διαθέσιμο, όταν θα χρειαστούμε να επιταχύνουμε.
Στους ατμοσφαιρικούς, το μοτέρ βγάζει συνήθως την ροπή του στις 2.500 με 3.000 σ.α.λ. ενώ οι turbo και οι diesel από τις 2.000 έως τις 2.500 σ.α.λ. Αλλάζοντας ταχύτητα στο σασμάν σε αυτές τις στροφές επιτυγχάνεις μέγιστη οικονομία καυσίμου.

3. Έλεγξε την πίεση των ελαστικών σου

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας, αλλά και στην κατανάλωση καυσίμου. Όταν ένα ελαστικό έχει χαμηλότερη πίεση από αυτή που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου, τότε οι τριβές του πέλματος με το δρόμο είναι μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε την πίεση του αέρα των ελαστικών παραπάνω από ό,τι ανακοινώνει ο κατασκευαστής, για να μειώσουμε κι άλλο την κατανάλωση, διότι επηρεάζουμε αρνητικά την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου μας.

4. Ρίξε λαδάκι στο μοτέρ

Ο τακτικός έλεγχος της λίπανσης του κινητήρα εκτός ότι του δίνει μακροζωία μειώνει και την κατανάλωση καυσίμου. Ένας κινητήρας με ελλιπή λίπανση αυξάνει τις τριβές του, επομένως και την κατανάλωση καυσίμου. Σε ένα αυτοκίνητο, υπολογίζεται, ότι το 6% από την ενέργεια που αποδίδει το καύσιμο, καταναλώνεται σαν ενέργεια τριβών.

5. Μην το φορτώνεις με πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Όποιο επιπρόσθετο βάρος επιβαρύνει τη λειτουργία του κινητήρα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο κατά τις μετακινήσεις μας. Αυτό σημαίνει πως για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, δεν χρειάζεται να κουβαλάμε στο πορτ-μπαγκάζ αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως ομπρέλες και καρέκλες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, το καρότσι για την λαϊκή και τα είδη περιποίησης του αυτοκινήτου.

Η σχάρα οροφής ή η μπαγκαζιέρα, σε περίπτωση που δε χρησιμοποιείται, πρέπει να αφαιρείται, καθώς όχι μόνο αυξάνει το βάρος του αυτοκινήτου αλλά επιβαρύνει και τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να «κουράζει» τον κινητήρα, αυξάνοντας κατά ένα ποσοστό την κατανάλωση καυσίμου.

Κοινοποίησέ το »

  • loukia

    ...πάρα πολύ ωραία όλα αυτά, χρήσιμα, κ.τ.λ. πείτε όπως και ΟΛΟΙ μας, ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΛΙΓΆΚΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ!!! ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΜΑΓΓΑΛΙΑ... ΞΕΡΩ ΚΑΘΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Εξειδικευμένα συνεργεία, Αλλαγή Δίσκο Πλατό, Ρουλεμάν, Ιμάντας Χρονισμού, Αλλαγή Αμορτισέρ, Αλλαγή Μπαταρίας, Αλλαγή Τακάκια Φρένων, Έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, Προέλεγχος ΚΤΕΟ, Ευθυγράμμιση Τροχών Αυτοκινήτου, Επισκευή Μίζας, Αλλαγή Φίλτρου Λαδιού, Αλλαγή Φίλτρου Βενζίνης, Αλλαγή Σετ Συμπλέκτη - Αμπραγιάζ, Αλλαγή Αναρτήσεων, Αλλαγή Λαδιών Κινητήρα Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Parktronic, Αλλαγή Υγρών Φρένων, Επισκευή Βολάν, Αλλαγή Εξωτερικού Ιμάντα Δυναμό, Αλλαγή Δισκόπλακες, Αλλαγή Φίλτρου Αέρα, Τοποθέτηση Φώτα Xenon, Αλλαγή Φίλτρου Καυσίμου, Αλλαγή Σετ Καδένας Χρονισμού, Συμπλήρωση Freon Αυτοκινήτου, Βιολογικός Καθαρισμός Αυτοκινήτου, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Τοποθέτηση Φώτα LED, Επισκευή Καθισμάτων Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ουρανού Αυτοκινήτου, Αλλαγή Ταπετσαρίας Πόρτας Αυτοκινήτου, Ντύσιμο Ταμπλό με Δέρμα, Επισκευή Πόμολο Ταχυτήτων, Αλλαγή Φίλτρου Καμπίνας, Ηχομόνωση & Θερμομόνωση Αυτοκινήτου, Δερμάτινη Επένδυση Τιμονιού, Επισκευή Ζελατίνας Κάμπριο, Ξεθάμπωμα Φαναριών Αυτοκινήτου, Αδιαβροχοποίηση Κουκούλας Κάμπριο, Αλλαγή Αντλίας (Τρόμπας) Νερού, Αλλαγή Τάπες Ψυγείου Νερού, Αλλαγή Σιαγόνες Αυτοκινήτου, Αλλαγή Μπουζί, Συνεργεία αυτοκινήτων στην Αττική, Αλλαγή Ακρόμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Ημίμπαρα Τιμονιού, Αλλαγή Μπαράκια Ζαμφόρ, Αλλαγή Λάστιχα Ζαμφόρ, Αλλαγή Ψαλίδια Τροχών, Αλλαγή Μπαλάκια Ψαλιδιών