6 tips του καλού service

1641 Επισκέψεις στο άρθρο

Δύο είναι οι λόγοι που το όχημά σου χρειάζεται συντήρηση. Αφενός για να σε μεταφέρει με ασφάλεια και αφετέρου για να λειτουργεί σωστά μεγιστοποιώντας έτσι την διάρκεια της ωφέλιμης ζωής του. Ποια είναι όμως τα μυστικά του καλού service;

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - electrologio.gr
ΣΑΜΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τι περιλαμβάνει το κλασικό service αυτοκινήτου; 

Το κλασικό service, περιλαμβάνει τα εξής: 
1. Αλλαγή λαδιών 
2. Αντικατάσταση φίλτρου αέρα
3. Αλλαγή φίλτρου λαδιού 
4. Αντικατάσταση ή καθαρισμός φίλτρου καμπίνας ανάλογα με το τι είναι απαραίτητο
5. Αλλαγή μπουζί 
6. Συμπλήρωση του καθαριστικού υγρού για το παρμπρίζ 
7. Συμπλήρωση των υγρών του ψυγείου 
8. Έλεγχο στη στάθμη των υγρών φρένων και συμπλήρωση αν χρειάζεται 
9. Έλεγχος του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου 
10. Έλεγχος της μπαταρίας αυτοκινήτου
11. Έλεγχος και αλλαγή λαμπτήρων αν είναι απαραίτητο 
12. Λίπανση κινούμενων μερών 
13. Λίπανση των κλειδαριών και των θυρών 
14. Έλεγχος ελαστικών και αντικατάστασή τους αν κριθεί αναγκαίο 
15. Έλεγχος της φθοράς των υαλοκαθαριστήρων και αντικατάστασή τους αν η φθορά είναι τέτοια που η αντικατάσταση κρίνεται αναγκαία. 

Στο www.autoplanet.gr θα βρεις λάδια για τον κινητήραφίλτρα καυσίμου/λαδιού/αέρα κ.α, ανταλλακτικάυγρά υαλοκαθαριστήρων,  υγρά φρένων λαμπτήρεςυαλοκαθαριστήρες. Ακόμη θα βρεις,μπαταρίες και  επαγγελματικά σπρέυ

Κάθε πότε να κάνεις service στο αυτοκίνητο; 
Γενικότερα, το αυτοκίνητο χρειάζεται service μία φορά τον χρόνο ή όταν αυτό συμπληρώσει τα 15.000 με 20.000km. 

Ποιο είναι το πιο σωστό; Το πιο σωστό είναι να συμβουλευτείς και να «συμμορφωθείς» με τις υποδείξεις του εκάστοτε κατασκευαστή. 

Tip: Ενημέρωνε το βιβλίο συντήρησης του οχήματός σου, έτσι ώστε να γνωρίζεις τι αλλαγές έχουν γίνει και να έχεις έτσι και επίγνωση των αναγκών που απαιτούνται κάθε φορά. Σημείωσε πως έτσι θα έχεις και ένα καλό ιστορικό του που θα βοηθήσει να «πιάσεις» μια καλύτερη τιμή στην μεταπώληση του. 

Ποια είναι τα "μυστικά" του καλού service; 

Tip 1 
Το service θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αυτό θα πρέπει να γίνεται συνδυαστικά και με τον τύπο ή μάρκα του εκάστοτε οχήματος. 
Tip 2 
Αν έχεις αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο και αυτό βρίσκεται ακόμα εντός της εγγύησης, τότε και το service θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην επίσημη αντιπροσωπεία του εκάστοτε αυτοκινήτου. 
Extra tip: Μετά το πέρας της εγγύησης, μπορείς να συνεχίσεις να πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία. Διαφορετικά, είναι καλό να απευθυνθείς σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, το οποίο έχει ελεγχθεί και έχει τις εγκρίσεις των αντίστοιχων κατασκευαστών. 
Tip 3 
Η σωστή συντήρηση και service του αυτοκινήτου είναι σημαντικά για την ασφάλεια σου. Επομένως, είναι καλό να τηρείς τα χρονοδιαγράμματα των ελέγχων. 
Tip 4
Διατήρησε τα ελαστικά σου σε καλή κατάσταση αποφεύγοντας τα απότομα φρεναρίσματα αλλά και τις υψηλές ταχύτητες , καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία και προκαλείται αστοχία.
Tip 5
Κράτησε τους υαλοκαθαριστήρες όσο γίνεται υπό σκιά για να μη ξεραθούν από τον ήλιο ή αντικατάστησε τους με παλιούς αλλά σε καλή κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τip 6
H τακτική συντήρηση του Α/C είναι σημαντική (1 με 2 φορές το χρόνο) ή αν διαπιστωθεί κάποια δυσλειτουργία. Προτείνεται η ταυτόχρονη αλλαγή και του φίλτρου καμπίνας.

Extra Autoplanet tip 

Σου προτείνουμε εκτός από το service που είναι απαραίτητο να γίνει από καταρτισμένους τεχνικούς, να ελέγχεις και μόνος σου το αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να ελέγχεις τακτικά τη στάθμη των υγρών του κινητήρα, τους υαλοκαθαριστήρες, τις λάμπες αλλά και τα ελαστικά του αυτοκινήτου.