Νοθευμένο LPG! Πως γλιτώνετε χρήματα & ταλαιπωρίες

57105 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι αμαρτία, ειδικά «τέτοιες εποχές», να έχεις επενδύσει σε μετατροπή (ή αγορά) υγραεριοκίνητου αυτοκινήτου με στόχο την μεγάλη εξοικονόμηση που προσφέρει η κατανάλωση του και να την πατήσεις με extra έξοδα και προβλήματα στον κινητήρα σου, από νοθευμένο υγραέριο. Διάβασε, μάθε, λάβε (τα μέτρα σου).

Όπως όλοι oι κλάδοι που σχετίζονται με τα καύσιμα κίνησης (και θέρμανσης( έτσι και αυτός του υγραερίου κίνησης (LPG) μαστίζεται εδώ  και χρόνια από έντονη παραβατικότητα, καθώς κάποιοι "επιτήδειοι" πωλούν υγραέριο χαμηλότερης φορολογίας (βιομηχανικό), στα πρατήρια, ως υγραέριο κίνησης.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται  στην Ελλάδα (περίπου 65 χιλιάδες μετρικοί τόνοι) προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ (φόρου κατανάλωσης), οι οποίες γίνονται παράνομα. Σημειώστε πως το «κίνησης» έχει φόρο 430 ευρώ ο μετρικός τόνος το δε «βιομηχανίας» μόλις 60 ευρώ ο μετρικός τόνος. 

Όλοι όσοι σχετίζονται με τον κλάδο γνωρίζουν πως το βιομηχανικό υγραέριο έχει λιγότερο προπάνιο (και επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα) και υψηλότερες θειούχες ενώσεις που βλάπτουν το περιβάλλον. Παρόλαυτα η  -παράνομη- «κονόμα» μεγάλη (για λίγους και πονηρούς).

Πως ελέγχεται όλη η αλυσίδα διανομής, διάθεσης Υγραερίου κίνησης

Σύμφωνα με το νόμο όλα τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης οφείλουν να εκδίδουν αυτόματα απόδειξης λιανικής πώλησης προς τους αυτοκινητιστές. Οι αποδείξεις αυτές μάλιστα είναι συνδεδεμένες με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου. Η απόδειξη μάλιστα που εκδίδεται, περιλαμβάνει και την ποσότητα του υγραερίου που πουλήθηκε καθώς και την ώρα της παραλαβής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα.
 
Ταυτόχρονα οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που εφοδιάζουν τα πρατήρια, οφείλουν να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια.
 
Best Tips για κατόχους Υγραεριοκίνητου οχήματος

1. Εάν είστε κάτοχος αυτοκινήτου με εγκατάσταση LPG (υγραερίου) και διαπιστώσετε πως χωρίς ιδιαίτερο λόγο – ιδιαίτερα το χειμώνα – το αυτοκίνητο σας «γυρνά» από την καύση LPG στη καύση βενζίνης, τότε πρέπει να ελέγξετε από που αγοράζεται καύσιμο, αφού το υγραέριο (πιθανόν λόγω νόθευσης του) δεν δίνει την αναγκαία ισχύ στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. 

2. Ψωνίστε από τον επαγγελματία πρατηριούχο που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα (μάρκες καυσίμων) που έχουν συστήματα έλεγχου ποιότητας και ποσότητας.

3. Να ζητάτε (και να κρατάτε) πάντα την απόδειξη. Κάθε πρατήριο οφείλει βάση νόμου να εκδίδει αυτόματα την απόδειξή σας για το υγραέριο κίνησης που αγοράσατε εκείνη τη στιγμή. Eσείς θα έχετε ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό (αν χρειαστεί να αποδείξετε για το που βάλατε ενδεχομένως «προβληματικό» αέριο καύσιμο).

Kρατική VS Ιδιωτική πρωτοβουλία στην επίλυση του προβλήματος

Τα προβλήματα της νοθείας του υγραερίου κίνησης, με δεδομένα τα αργά αντανακλαστικά των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι υγιείς εταιρείες του κλάδου. Π.χ. η εταιρεία Coral Gas η οποία εφαρμόζει στο υγραέριο που διαθέτει στα πρατήρια της, το καινοτόμο & πρωτοποριακό στην Ευρώπη σύστημα μοριακής ιχνηθέτησης υγραερίου.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου. Έλεγχος που διεξάγεται σε όλα τα βήματα της διανομής από την εταιρεία ως την αντλία του πρατηρίου.

Ο ιχνηθέτης τοποθετείται σε ελάχιστη ποσότητα (miligram  / τόνο) δεν μπορεί να αλλοιωθεί, ούτε αφαιρείται και μπορεί να ελεγχθεί επιτόπου με ειδικά συστήματα δίνοντας πληροφορίες για το εάν το καύσιμο έχει νοθευτεί και πόσο. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΥΓΡΑΕΡΙΟ (LPG)

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (CNG)