Πόσο καλά ξέρεις τα είδη των λιπαντικών;

14969 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/7/2021

Δοκίμασε τις γνώσεις σου πάνω στα είδη των λιπαντικών και στους σύνθετους όρους, για να γίνεις Top Expert.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

Kοινοποίησε το »


                
Οι 4 κατηγορίες των λιπαντικών


Τα ορυκτέλαια που διαχωρίζονται σε παραφινικά, ναφθενικά και μεικτά (μείγμα παραφινικού και ναφθενικού) με τα παραφινικής βάσεως να εμφανίζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά. 

Τα συνθετικά λιπαντικά είναι χημικά προϊόντα με βασικά χαρακτηριστικά τα ελάχιστα κατάλοιπα, τις λιγότερες φθορές, τη χρήση σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το χαμηλό σημείο εξάτμισης που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη αντοχή στην οξείδωση με αποτέλεσμα να μεσολαβεί μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των αλλαγών. Διατηρούν σταθερή τη λιπαντική μεμβράνη και οι μεγάλες θερμοκρασίες δεν αλλοιώνουν το ιξώδες τους. 

Τα ημισυνθετικά που είναι ορυκτέλαια παραφινικής βάσης επεξεργασμένα ώστε να έχουν χημική σύνθεση σχεδόν όμοια με αυτήν των συνθετικών. 

Τα ανακυκλωμένα λιπαντικά που προέρχονται από χρησιμοποιημένα λάδια που καθαρίζονται και θερμαίνονται σε υψηλή θερμοκρασία για να ανακτήσουν τα χαρακτηριστικά τους και αναμειγνύονται με καινούργια λάδια και ειδικά πρόσθετα. Ο βαθμός απόδοσης του ανακυκλωμένου λιπαντικού φτάνει το 70% σε σχέση με το μη ανακυκλωμένο. 

Τι σημαίνουν τα MULTIGRADE (Πολύτυπα), SAE (Βαθμίδες του Ιξώδες) και API (Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου).

1) MULTIGRADE: Υποδηλώνει τον τύπο του λιπαντικού (στο συγκεκριμένο multigrade, δηλαδή πολύτυπο). 2) SAE Κατατάσσει το ιξώδες σε βαθμίδες. 3) Αξιολόγηση κατά API (Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου) των χαρακτηριστικών του λιπαντικού. 4) Αξιολόγηση κατά CCMC ή ACEA: (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) των χαρακτηριστικών του λιπαντικού. 5) Χαρακτηριστικά που διαθέτει όταν χρησιμοποιείται σε κινητήρα βενζίνης. 6) Χαρακτηριστικά που διαθέτει όταν χρησιμοποιείται σε κινητήρα πετρελαίου.Κατά την επιλογή προσέξτε ώστε η ένδειξη αξιολόγησης κατά API να είναι SJ ή SL και κατά ACEA A2 ή Α3-98. Είναι οι τελευταίες προδιαγραφές για κινητήρες βενζίνης που ισχύουν από το 1997 και μετά. Όσον αφορά τους κινητήρες πετρελαίου κατά API πρέπει να είναι CF και κατά ACEA PD 2. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα ορυκτέλαια κινούνται μεταξύ 2,80 με 3,20 ευρώ ανά λίτρο, τα ημισυνθετικά μεταξύ 6 και 8 ευρώ και τα συνθετικά κυμαίνονται στα 6-11 ευρώ το λίτρο. 

Το γλωσσάρι των λιπαντικών

Ιξώδες: Είναι η ρευστότητα, δηλαδή πόσο λεπτόρρευστο ή παχύρρευστο είναι το λιπαντικό. 

Δείκτης ιξώδους: Εκφράζει την αντίσταση του λαδιού στη μεταβολή του ιξώδους του όταν μεταβάλλεται η θερμοκρασία λειτουργίας του. 

Λιπαντική μεμβράνη: Το φιλμ λαδιού που παρεμβάλλεται μεταξύ δύο επιφανειών.

Απλό ή μονότυπο: Όταν το ιξώδες του λαδιού μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία. 

Πολλαπλό ιξώδες ή πολύτυπο (multigrade): Όταν το λάδι έχει την ικανότητα να διατηρεί το ιξώδες του σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
 
 

Kοινοποίησε το »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός