Ξέρεις τα βασικά για τα λιπαντικά;

3080 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τι αποτελούνται. Πως κατηγοριοποιούνται. Ποια η χρήση και τα οφέλη κάθε κατηγορίας. Δες όλες τις απαντήσεις, για να μην βάζεις στο αυτοκίνητό σου όποιο να' ναι.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

Τα λιπαντικά είναι ρευστές ή ημίρρευστες χημικές συνθέσεις υλικών και στοιχείων που όταν βρεθούν μεταξύ δύο κινούμενων επιφανειών μειώνουν τη μεταξύ τους αναπτυσσόμενη τριβή. Προέρχονται από την ανάμειξη βασικών ελαίων και χημικών προσθέτων σε συγκεκριμένες αναλογίες, φόρμουλες, που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών των κινητήρων και των μηχανημάτων που πρέπει να λιπάνουν.

Από τι φτιάχνονται
 
Τα ορυκτά βασικά έλαια, είναι προϊόντα διύλισης του αργού πετρελαίου και αποτελούν την πλειοψηφία των λιπαντικών που κυκλοφορούν στην eλληνική Αγορά.
Τα συνθετικά βασικά έλαια, είναι αποτέλεσμα χημικής σύνθεσης με στόχο τη βελτιστοποίηση των φυσικών και χημικών χαρακτηριστικών του λιπαντικού.
Τα βελτιωτικά και τα χημικά πρόσθετα, είναι προϊόντα ειδικής σύνθεσης που βελτιώνουν τις ιδιότητες των τελικών προϊόντων- λιπαντικών και τους προσδίδουν ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες όπως καθορίζονται από τις προδιαγραφές τους.

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται

Ορυκτής βάσης λιπαντικά ή ορυκτέλαια (mineral):
είναι μίγμα ορυκτών βασικών λαδιών, κατασκευάζονται από το ακατέργαστο πετρέλαιο που έχει υποβληθεί σε ποικιλία σύνθετων διαδικασιών χωρισμού (διύλιση). Έχουν αρκετά συχνή χρήση, στα αυτοκίνητα και στις βιομηχανικές εφαρμογές.

Ημισυνθετικής (Semi-Synthetic) βάσης λιπαντικά: 
είναι μίγμα ορυκτών βασικών ελαίων, ή υδρογονωμένων βασικών ελαίων, συνθετικών βασικών ελαίων και χημικών πρόσθετων. Τα ημισυνθετικά (Semi-Synthetic) είναι μίξη λιπαντικού συνήθως 70-80% ορυκτέλαιου και 20-30% συνθετικού λιπαντικού. Είναι καλύτερης ποιότητας από τα ορυκτέλαια.

Συνθετικά (synthetic) λιπαντικά:
Είναι μίγμα συνθετικών βασικών ελαίων και χημικών προσθέτων. Είναι ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα η τεχνολογία των λιπαντικών.

Τα λιπαντικά ανάλογα με την χρήση τους στους κινητήρες των οχημάτων και τα συστήματα τους, διακρίνονται στις παρακάτω 9 γενικές κατηγορίες:

• Λιπαντικά Κινητήρων Εσωτερικής Καύσης
• Λιπαντικά Βενζινοκινητήρων
• Λιπαντικά Ελαφρών Πετρελαιοκινητήρων
• Λιπαντικά Δίχρονων Εξωλέμβιων και Κινητήρων Μοτοσικλετών
• Λιπαντικά Τετράχρονων Εξωλέμβιων και Κινητήρων Μοτοσικλετών
• Λιπαντικά Πετρελαιοκινητήρων
• Λιπαντικά κιβωτίων ταχυτήτων και συστημάτων μετάδοσης κίνησης
• Λιπαντικά βιομηχανίας και 
• Γράσα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός