Λιπαντικά αυτοκινήτου και όσα πρέπει να ξέρεις!
Ήξερες ότι όλα τα λάδια κινητήρων δεν είναι ίδια και ότι αλλάζουν ανάλογα τον τύπο τους; Είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στην ετικέτα ή τα περνάς για «ψιλά γράμματα»; Τι είναι καλύτερο για το αυτοκίνητό σου, συνθετικά ή «απλά»; Για να μη μείνουν αναπάντητα αυτά και άλλα ερωτήματα, μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα λιπαντικά αυτοκινήτου και πως εύκολα θα αυξήσεις τα χρόνια ζωής του κινητήρα σου!
Σωστά λιπαντικά= Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα σου!
Το λιπαντικό της μηχανής είναι το «αίμα» του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες. Ήρθε λοιπόν η ώρα, να κάνεις την προγραμματισμένη αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητό σου, αλλά δε γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να προσέξεις και δε θέλεις να αφήσεις τη ζωή του κινητήρα σου «εν λευκώ».
-Δεν κάνουν όλα για όλους (λιπαντικά – κινητήρες).
-Συνθετικό: αντέχει περισσότερο, καθαρίζει καλύτερα τον κινητήρα.
-Υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.
-Μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, καλύτερη ποιότητα.

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.
Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων
Όπως κάθε τύπος κινητήρα είναι διαφορετικός, έτσι συμβαίνει και με τα λιπαντικά τους. Κάθε λιπαντικό λοιπόν πληροί ορισμένα standards και προδιαγραφές, τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε πριν προβούμε σε μία αλλαγή λαδιών. Σύμβουλος και εδώ για μια ακόμα φορά, αποτελούν οι οδηγίες που συστήνει ο κατασκευαστής, ενώ καλό θα ήταν για την προγραμματισμένη αλλαγή τους (πάντα βάση βιβλίου service) να απευθύνεστε στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο συνεργατών, που έχουν γνώση πως και τι πρέπει να κάνουν στο αυτοκίνητό σας. Αυτοί, θα χρησιμοποιήσουν επώνυμα λιπαντικά συγκεκριμένου τύπου για τον κινητήρα σας, χωρίς να υπάρξει ενδεχόμενο λάθος που μπορεί να αποδεχθεί και μοιραίο αργότερα.
Να βάλω συνθετικό ή «απλό»;
Σε σύγκριση με το συμβατικό λάδι το συνθετικό είναι ελαφρώς ακριβότερο, αξίζει όμως τα παραπάνω χρήματα; Η απάντηση είναι πως ναι!
Το συνθετικό λάδι μπορεί και λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών και είναι ιδανικό για κινητήρες με άμεσο ψεκασμό, κινητήρες μεταβλητού χρονισμού, turbo και superchargers, κοινώς όλους τους σύγχρονους κινητήρες. Επιπλέον, τα συνθετικά έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προσφέροντας μία απρόσκοπτη και ασφαλή εκκίνηση του κινητήρα ακόμα και στις δύσκολες, κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Από την άλλη, αντέχουν και στις υψηλότερες θερμοκρασίες, μειώνοντας έτσι την καύση τους το καλοκαίρι. Το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως συμβάλλουν στο να καθαρίζει καλύτερα ο κινητήρας βελτιώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου. Σε σχέση με τα συμβατικά λάδια, έχουν λιγότερα κατάλοιπα αντέχοντας περισσότερο και αυξάνοντας τη συνολική διάρκεια ζωής και την απόδοση του κινητήρα.
Χρήσιμη συμβουλή, αν αλλάζουμε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορούμε να επιλέξουμε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι. Αν όμως αλλάζουμε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέγουμε συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών.
Επιλέγω υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες
Ουσιαστικά, το ιξώδες δηλώνει την αντίσταση του λαδιού στη ροή, δηλαδή δείχνει πόσο λεπτόρευστο ή παχύρευστο είναι το λάδι. Για τη μέτρηση του ιξώδους υπάρχουν διάφορες μονάδες, με την επικρατέστερα αποδεκτή από όλες τις χώρες είναι το σεντιστόουκ (centistoke). Ένα λάδι έχει ιξώδες 1 σεντιστόουκ όταν η αντίσταση στη ροή του συμπεριφέρεται όπως το νερό σε θερμοκρασία 20°C.
Έτσι λοιπόν, το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αρκετά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς πως κατά την αρχική εκκίνηση του κινητήρα η θερμοκρασία του λαδιού είναι σε χαμηλά επίπεδα και πρέπει να φτάσει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης (φιλμ) που δημιουργείται στις τριβόμενες επιφάνειες των μερών του κινητήρα, πρέπει να διατηρείται σταθερό ώστε να αποφεύγεται η μεταξύ τους επαφή, άρα και η περαιτέρω τριβή-φθορά τους. Η μεταβολή του ιξώδους είναι αντίστροφη της θερμοκρασίας, δηλ. όσο αυξάνει η θερμοκρασία τόσο μικραίνει το ιξώδες.
Για να μην προκαλείται σύγχυση, σήμερα έχει επικρατήσει μια κλίμακα ρευστότητας λαδιού (πχ. 10W-40) που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι γνωστή με τα αρχικά SAE (Society of Automotive Engineers).
Όση μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, τόσο καλύτερη ποιότητα
Η αντοχή (ιξώδες) λιπαντικού ΗΤΗS (High Temperature, High Shear) μετράται εργαστηριακά στους 150°C. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η τιμή HTHS, τόσο το λιπαντικό φιλμ που δημιουργείται κατά την άσκηση υψηλής πίεσης μεταξύ δύο μεταλλικών επιφανειών παραμένει «παχύτερο» (ακόμη κι αν είναι χαμηλότερου ιξώδους). Αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερη λίπανση των μηχανικών μερών ακόμα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όταν ο κινητήρας δουλεύει στα όρια.
Συνοψίζοντας, ένα λιπαντικό με χαμηλό HTHS παρουσιάζει χαμηλότερη αντοχή και ρευστότητα (χαμηλότερο ιξώδες<3,5 mPa.s*) σε υψηλή θερμοκρασία, σε αντίθεση με ένα λιπαντικό με υψηλό HTHS, το οποίο παρουσιάζει υψηλότερη αντοχή και ρευστότητα (υψηλότερο ιξώδες >3,5 mPa.s*) σε υψηλή θερμοκρασία.
(*mPas: Μονάδα μέτρησης του ιξώδους, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του ιξώδους τόσο πιο ρευστό είναι το λιπαντικό και αντίστροφα.)
Αυτές οι έννοιες είναι σημαντικές καθώς επιτρέπουν την κατηγοριοποίηση των λιπαντικών σε αυτά που χρησιμοποιούνται για οικονομία καυσίμου με χαμηλό HTHS και σε λιπαντικά υψηλής προστασίας με υψηλό HTHS.
Νομίζεις ότι ξέρεις από λάδια?
- Δεν κάνουν όλα για όλους (λιπαντικά – κινητήρες).
- Συνθετικό: αντέχει περισσότερο, καθαρίζει καλύτερα τον κινητήρα.
- Υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, καλύτερη ποιότητα.