Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα λιπαντικά αυτοκινήτου σου, για να μην τα αφήνεις «εν λευκώ» στο συνεργείο σου!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα λιπαντικά αυτοκινήτου σου, για να μην τα αφήνεις «εν λευκώ» στο συνεργείο σου!

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.

 • Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα λιπαντικά αυτοκινήτου σου, για να μην τα αφήνεις «εν λευκώ» στο συνεργείο σου!
 • Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.

Λιπαντικά αυτοκινήτου και όσα πρέπει να ξέρεις!

1402 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/10/2022

Ήξερες ότι όλα τα λάδια κινητήρων δεν είναι ίδια και ότι αλλάζουν ανάλογα τον τύπο τους; Είσαι σίγουρος πως γνωρίζεις τι σημαίνουν τα νούμερα πάνω στην ετικέτα ή τα περνάς για «ψιλά γράμματα»; Τι είναι καλύτερο για το αυτοκίνητό σου, συνθετικά ή «απλά»; Για να μη μείνουν αναπάντητα αυτά και άλλα ερωτήματα, μάθε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα λιπαντικά αυτοκινήτου και πως εύκολα θα αυξήσεις τα χρόνια ζωής του κινητήρα σου!

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

AUTOVISION SAKAR
HELLAS AUTO SERVICE - ΕΛ. & ΒΑΣ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.

Σωστά λιπαντικά= Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κινητήρα σου!

Το λιπαντικό της μηχανής είναι το «αίμα» του αυτοκινήτου σου. Χωρίς αυτό ή με την χρήση κακής ποιότητας λαδιού είναι βέβαιο ότι οι μέρες του κινητήρα σου είναι μετρημένες. Ήρθε λοιπόν η ώρα, να κάνεις την προγραμματισμένη αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητό σου, αλλά δε γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να προσέξεις και δε θέλεις να αφήσεις τη ζωή του κινητήρα σου «εν λευκώ».

-Δεν κάνουν όλα για όλους (λιπαντικά – κινητήρες).
-Συνθετικό:  αντέχει περισσότερο, καθαρίζει καλύτερα τον κινητήρα.
-Υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.
-Μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, καλύτερη ποιότητα.
 


Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους κινητήρες.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων

Όπως κάθε τύπος κινητήρα είναι διαφορετικός, έτσι συμβαίνει και με τα λιπαντικά τους. Κάθε λιπαντικό λοιπόν πληροί ορισμένα standards και προδιαγραφές,  τα οποία πρέπει να γνωρίζουμε πριν προβούμε σε μία αλλαγή λαδιών. Σύμβουλος και εδώ για μια ακόμα φορά, αποτελούν οι οδηγίες που συστήνει ο κατασκευαστής, ενώ καλό θα ήταν για την προγραμματισμένη αλλαγή τους (πάντα βάση βιβλίου service) να απευθύνεστε στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο συνεργατών, που έχουν γνώση πως και τι πρέπει να κάνουν στο αυτοκίνητό σας. Αυτοί, θα χρησιμοποιήσουν επώνυμα λιπαντικά συγκεκριμένου τύπου για τον κινητήρα σας, χωρίς να υπάρξει ενδεχόμενο λάθος που μπορεί να αποδεχθεί και μοιραίο αργότερα.
 

Να βάλω συνθετικό ή «απλό»;

Σε σύγκριση με το συμβατικό λάδι το συνθετικό είναι ελαφρώς ακριβότερο, αξίζει όμως τα παραπάνω χρήματα; Η απάντηση είναι πως ναι!

Το συνθετικό λάδι μπορεί και λειτουργεί σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών και είναι ιδανικό για κινητήρες με άμεσο ψεκασμό, κινητήρες μεταβλητού χρονισμού, turbo και superchargers, κοινώς όλους τους σύγχρονους κινητήρες. Επιπλέον, τα συνθετικά έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προσφέροντας μία απρόσκοπτη και ασφαλή εκκίνηση του κινητήρα ακόμα και στις δύσκολες, κρύες χειμωνιάτικες ημέρες. Από την άλλη, αντέχουν και στις υψηλότερες θερμοκρασίες, μειώνοντας έτσι την καύση τους το καλοκαίρι. Το βασικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως συμβάλλουν στο να καθαρίζει καλύτερα ο κινητήρας βελτιώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου.  Σε σχέση με τα συμβατικά λάδια, έχουν λιγότερα κατάλοιπα αντέχοντας περισσότερο και αυξάνοντας τη συνολική διάρκεια ζωής και την απόδοση του κινητήρα.  

Χρήσιμη συμβουλή, αν αλλάζουμε λάδια 2 φορές το χρόνο, μπορούμε να επιλέξουμε άλλον τύπο για το χειμώνα και άλλον για το καλοκαίρι. Αν όμως αλλάζουμε λάδια 1 φορά το χρόνο, επιλέγουμε συνθετικά λιπαντικά που λειτουργούν σε μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών. 
 

Επιλέγω υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες

Ουσιαστικά, το ιξώδες δηλώνει την αντίσταση του λαδιού στη ροή, δηλαδή δείχνει πόσο λεπτόρευστο ή παχύρευστο είναι το λάδι. Για τη μέτρηση του ιξώδους υπάρχουν διάφορες μονάδες, με την επικρατέστερα αποδεκτή από όλες τις χώρες είναι το σεντιστόουκ (centistoke). Ένα λάδι έχει ιξώδες 1 σεντιστόουκ όταν η αντίσταση στη ροή του συμπεριφέρεται όπως το νερό σε θερμοκρασία 20°C.

Έτσι λοιπόν, το ιξώδες του λαδιού πρέπει να μεταβάλλεται μέσα σε ορισμένα όρια, ανάλογα με τη μεταβολή της θερμοκρασίας. Αρκετά σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς πως κατά την αρχική εκκίνηση του κινητήρα η θερμοκρασία του λαδιού είναι σε χαμηλά επίπεδα και πρέπει να φτάσει αμέσως στις τριβόμενες επιφάνειες. Όταν όμως ο κινητήρας ζεσταθεί, το πάχος της μεμβράνης (φιλμ) που δημιουργείται στις τριβόμενες επιφάνειες των μερών του κινητήρα, πρέπει να διατηρείται σταθερό ώστε να αποφεύγεται η μεταξύ τους επαφή, άρα και η περαιτέρω τριβή-φθορά τους. Η μεταβολή του ιξώδους είναι αντίστροφη της θερμοκρασίας, δηλ. όσο αυξάνει η θερμοκρασία τόσο μικραίνει το ιξώδες.

Για να μην προκαλείται σύγχυση, σήμερα έχει επικρατήσει μια κλίμακα ρευστότητας λαδιού (πχ. 10W-40) που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι γνωστή με τα αρχικά SAE (Society of Automotive Engineers).
 

Όση μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, τόσο καλύτερη ποιότητα

Η αντοχή (ιξώδες) λιπαντικού ΗΤΗS (High Temperature, High Shear) μετράται εργαστηριακά στους 150°C. Όσο λοιπόν μεγαλύτερη είναι η τιμή HTHS, τόσο το λιπαντικό φιλμ που δημιουργείται κατά την άσκηση υψηλής πίεσης μεταξύ δύο μεταλλικών επιφανειών παραμένει «παχύτερο» (ακόμη κι αν είναι χαμηλότερου ιξώδους). Αυτό πρακτικά σημαίνει καλύτερη λίπανση των μηχανικών μερών ακόμα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, όταν ο κινητήρας δουλεύει στα όρια.

Συνοψίζοντας, ένα λιπαντικό με χαμηλό HTHS παρουσιάζει χαμηλότερη αντοχή και ρευστότητα (χαμηλότερο ιξώδες<3,5 mPa.s*) σε υψηλή θερμοκρασία, σε αντίθεση με ένα λιπαντικό με υψηλό HTHS, το οποίο παρουσιάζει υψηλότερη αντοχή και ρευστότητα (υψηλότερο ιξώδες >3,5 mPa.s*) σε υψηλή θερμοκρασία.
(*mPas: Μονάδα μέτρησης του ιξώδους, όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή του ιξώδους τόσο πιο ρευστό είναι το λιπαντικό και αντίστροφα.)

Αυτές οι έννοιες είναι σημαντικές καθώς επιτρέπουν την κατηγοριοποίηση των λιπαντικών σε αυτά που χρησιμοποιούνται για οικονομία καυσίμου με χαμηλό HTHS και σε λιπαντικά υψηλής προστασίας με υψηλό HTHS.


Νομίζεις ότι ξέρεις από λάδια?

 • Δεν κάνουν όλα για όλους (λιπαντικά – κινητήρες).
 • Συνθετικό:  αντέχει περισσότερο, καθαρίζει καλύτερα τον κινητήρα.
 • Υψηλότερο ιξώδες για απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Μεγαλύτερη θερμοκρασία ανάφλεξης, καλύτερη ποιότητα.
Εσύ επιλέγεις λιπαντικό ή το αφήνεις «εν λευκώ» στο συνεργείο σου;


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

 • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
   2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • DYNAMIC KOTE

  DYNAMIC KOTE

  Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
   2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • G-ENERGY

  G-ENERGY

  Η G-Energy παράγει υψηλής ποιότητας λιπαντικά για όλες τις ανάγκες και όλους τους τύπους οχημάτων. Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ευρώπη σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας ISO και τα πρότυπα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
   2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • BOSS LUBRICANTS

  BOSS LUBRICANTS

  Boss Lubricants: Λιπαντικά άριστης απόδοσης και υψηλών επιδόσεων για κάθε είδους κινητήρα υπερκαλύπτοντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές των μεγαλύτερων κατασκευαστών.
   2221055842 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • FLOR OIL

  FLOR OIL

  FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
   2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS DXR

  MOTUS DXR

  Τα λιπαντικά DXR συντίθενται από πρωτογενή, υψηλής ποιότητας βασικό λάδι, ώστε να διατηρούν ιξώδες σταθερό κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργείας των κινητήρων και των λοιπών εξαρτημάτων των οχημάτων. 
   13451 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
   2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TRADE WIND

  TRADE WIND

  Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
   2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ