Η ποσότητα του λιπαντικού που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο είναι συγκεκριμένη. Αν έχει λιγότερο ή περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η ποσότητα του λιπαντικού που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο είναι συγκεκριμένη. Αν έχει λιγότερο ή περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Παραπάνω λάδι από όσο πρέπει; Επικίνδυνο!

9160 Επισκέψεις στο άρθρο

Είναι γνωστό σε όλους, ότι όταν ένας κινητήρας έχει πολύ λίγο λιπαντικό, μπορεί να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ωστόσο κίνδυνοι κρύβονται και όταν τοποθετηθεί περισσότερο από το απαιτούμενο λιπαντικό.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - electrologio.gr
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - AUTOFIT GEORGIADIS

-βάζεις λιγότερο θα κολλήσει ο κινητήρας
-αν μπει περισσότερο δεν θα γίνεται σωστά η λίπανση
-ελέγχεις τακτικά την στάθμη με 5 απλά βήματα

Εσύ τσεκάρεις την ποσότητα του λαδιού που έχει ο κινητήρας σου ή περιμένει να ανάψει λαμπάκι;

Η υπερβολική πλήρωση μπορεί να προκαλέσει αφρισμό, ο οποίος μετατρέπει το λιπαντικό σε αφρώδη υγρό με φυσαλίδες αέρα που μειώνουν τις λιπαντικές και ψυκτικές ιδιότητες. Το αφρώδες λάδι είναι επίσης πιο δύσκολο να διανεμηθεί γύρω από τον κινητήρα, επομένως ορισμένα κινούμενα μέρη μπορεί να μην λαμβάνουν όση ποσότητα χρειάζονται, αυξάνοντας τη φθορά και αυξάνοντας τους κινδύνους ζημιάς του κινητήρα.

Η υπερβολική πλήρωση αυξάνει επίσης την πίεση του λαδιού, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις τσιμούχες και τις φλάντζες που εμποδίζουν τη διαρροή λαδιού από τον κινητήρα ή τη μετάβαση σε σημεία που δεν θα έπρεπε στο εσωτερικό. Με την πάροδο του χρόνου, η πρόσθετη καταπόνηση επιταχύνει τη φθορά αυτών των στεγανοποιήσεων και των παρεμβυσμάτων.

Κοινοποίησέ το »

Πόση ποσότητα χρειάζεται ένα αυτοκίνητο;

Αυτο εξαρταται. Αναζητήστε λεπτομέρειες στο εγχειρίδιο κατόχου του οχήματός σας, για να βρείτε την απάντηση. Χονδρικά, οι περισσότεροι κινητήρες απαιτούν από 4 έως 6 λίτρα. Πως θα καταλάβετε όμως ότι το αυτοκίνητό σας έχει περισσότερο λιπαντικό από όσο πρέπει; Συνήθως, το λάδι αποστραγγίζεται σε ένα “ταψί” στο κάτω μέρος του κινητήρα, κάτω από τον στροφαλοφόρο άξονα. Εάν αυτό είναι υπερβολικά γεμάτο, ο στροφαλοφόρος άξονας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας που αναδεύει το λάδι και δημιουργεί αφρό.

Πως θα μετρήσετε την στάθμη; Αρκούν 5 βήματα

Βήμα 1
Βρείτε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει πιο έντονο χρώμα για τον εντοπίζετε εύκολα.

Βήμα 2
Σκουπίστε το δείκτη (κυρίως την άκρη του) με το καθαρό πανί. Στο τελείωμά του θα διακρίνετε τα χαρακτηριστικά σύμβολα της στάθμης.

Βήμα 3
Επανατοποθετήστε το δείκτη στη θέση του και τραβήξτε ξανά έξω. Τώρα μπορείτε να διακρίνετε το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα. Πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της ανώτερης και της κατώτερης ένδειξης.

Βήμα 4
Αν όχι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε ποσότητα λιπαντικού (πάντα το ενδεδειγμένο). Ξεβιδώστε την τάπα του λαδιού (βρίσκεται στο πάνω μέρος στον κινητήρα) και προσθέστε λάδι.

Βήμα 5
Αφήστε λίγο χρόνο στο λάδι να "κάτσει" και ξαναμετρήστε τη στάθμη με το δείκτη. Επαναλάβατε αν χρειάζεται κι άλλη ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ

 • FLOR OIL

  FLOR OIL

  FLOR OILΜεγάλη γκάμα λιπαντικών και ορυκτών προϊόντων, καλύπτουν όλες τις ανάγκες! Προτεραιότητα η προσφορά λιπαντικών εξαιρετικής ποιότητας που προστατεύουν κάθε μηχάνημα. 53 χρόνια συνεχούς έρευνας και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε κάθε προϊόν.
   2310684070 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ (LUKOIL-ALESSO)

  Τα λιπαντικά Lukoil είναι από τα λίγα λιπαντικά που διαθέτουν εγκεκριμένες πιστοποιήσεις των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών. Είναι λιπαντικά πρωτογενή με την πρώτη ύλη τους να προέρχεται από τη Ρωσία.
   2109569972 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • BOSS LUBRICANTS

  BOSS LUBRICANTS

  Boss Lubricants: Λιπαντικά άριστης απόδοσης και υψηλών επιδόσεων για κάθε είδους κινητήρα υπερκαλύπτοντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές των μεγαλύτερων κατασκευαστών.
   2221055842 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • DYNAMIC KOTE

  DYNAMIC KOTE

  Η εταιρία Dynamic Kote ιδρύθηκε το 2012, με έδρα την Αθήνα και εξειδικεύεται στην παραγωγή και διάθεση λιπαντικών για οχήματα και μηχανήματα για τους κλάδους της βιομηχανίας και της ναυτιλίας.
   2130339110 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • G-ENERGY

  G-ENERGY

  Η G-Energy παράγει υψηλής ποιότητας λιπαντικά για όλες τις ανάγκες και όλους τους τύπους οχημάτων. Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται στην Ευρώπη σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας ISO και τα πρότυπα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως.
  Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  ΜΟΥΣΑΚΙΑΝ

  Λιπαντικά Meganol!  Γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και την εκπληκτική απόδοση. Παρασκευάζονται με το πιστοποιημένο σύστημα ποιότητας DQS ISO 9001:2015. Υπερπληρούν τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.
   2641400805 - 31370 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  ΤΟΨΗΣ Α.Ε.

  TOPSYSTEM Services – ΤΟΨΗΣ Α.Ε.: Εμπορεία δεκάδων προϊόντων λιπαντικών για κάθε τύπο μηχανήματος. Διακινούνται προϊόντα  WEG lubricants, λιπαντικά RHEINOL της Γερμανικής εταιρείας SWD RHEINOL.

   2382021195 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • GAND OIL

  GAND OIL

  Η Gandoil δραστηριοποιείται με επιτυχία στον κλάδο της καλής συντήρησης οχημάτων και ειδικότερα στον κλάδο κατασκευής λιπαντικών. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της παράγει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών λιπαντικών, που εξασφαλίζουν άριστη απόδοση & υψηλές επιδόσεις για κάθε είδους κινητήρα. 
   2104815123 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  ΚΟΛΟΒΕΝΤΖΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

  Η εταιρέια του κου. Κολοβέντσου Αθανάσιου μετρά σχεδόν 70 χρόνια εμπειρίας στην εμπορεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Στο κατάστημα του στην Ελευσίνα θα βρείτε λάδια, λιπαντικά, πρόσθετα βενζίνης και υγρά ψυγείου αυτοκινήτων & φορτηγών Yacco αλλά και διάφορα εξαρτήματα. 
   2105547828 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • TRADE WIND

  TRADE WIND

  Η Trade Wind, κοντά σας από το 1976, δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο λιπαντικών και χημικών με σκοπό την απόλυτη προστασία, επισκευή και συντήρηση του κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Το ηλεκτρονικό της κατάστημα καλύπτει πελάτες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό
   2104111569 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
 • MOTUS DXR

  MOTUS DXR

  Τα λιπαντικά DXR συντίθενται από πρωτογενή, υψηλής ποιότητας βασικό λάδι, ώστε να διατηρούν ιξώδες σταθερό κάτω από δύσκολες συνθήκες λειτουργείας των κινητήρων και των λοιπών εξαρτημάτων των οχημάτων. 
   13451 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ