Η ποσότητα του λιπαντικού που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο είναι συγκεκριμένη. Αν έχει λιγότερο ή περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η ποσότητα του λιπαντικού που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο είναι συγκεκριμένη. Αν έχει λιγότερο ή περισσότερο, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Παραπάνω λάδι από όσο πρέπει; Επικίνδυνο!

3041 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/5/2022

Είναι γνωστό σε όλους, ότι όταν ένας κινητήρας έχει πολύ λίγο λιπαντικό, μπορεί να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ωστόσο κίνδυνοι κρύβονται και όταν τοποθετηθεί περισσότερο από το απαιτούμενο λιπαντικό.

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΒΕΚΡΗΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (AUTOUNIT)
mousakian 102021

-βάζεις λιγότερο θα κολλήσει ο κινητήρας
-αν μπει περισσότερο δεν θα γίνεται σωστά η λίπανση
-ελέγχεις τακτικά την στάθμη με 5 απλά βήματα

Εσύ τσεκάρεις την ποσότητα του λαδιού που έχει ο κινητήρας σου ή περιμένει να ανάψει λαμπάκι;

Η υπερβολική πλήρωση μπορεί να προκαλέσει αφρισμό, ο οποίος μετατρέπει το λιπαντικό σε αφρώδη υγρό με φυσαλίδες αέρα που μειώνουν τις λιπαντικές και ψυκτικές ιδιότητες. Το αφρώδες λάδι είναι επίσης πιο δύσκολο να διανεμηθεί γύρω από τον κινητήρα, επομένως ορισμένα κινούμενα μέρη μπορεί να μην λαμβάνουν όση ποσότητα χρειάζονται, αυξάνοντας τη φθορά και αυξάνοντας τους κινδύνους ζημιάς του κινητήρα.

Η υπερβολική πλήρωση αυξάνει επίσης την πίεση του λαδιού, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις τσιμούχες και τις φλάντζες που εμποδίζουν τη διαρροή λαδιού από τον κινητήρα ή τη μετάβαση σε σημεία που δεν θα έπρεπε στο εσωτερικό. Με την πάροδο του χρόνου, η πρόσθετη καταπόνηση επιταχύνει τη φθορά αυτών των στεγανοποιήσεων και των παρεμβυσμάτων.

Κοινοποίησέ το »

Πόση ποσότητα χρειάζεται ένα αυτοκίνητο;

Αυτο εξαρταται. Αναζητήστε λεπτομέρειες στο εγχειρίδιο κατόχου του οχήματός σας, για να βρείτε την απάντηση. Χονδρικά, οι περισσότεροι κινητήρες απαιτούν από 4 έως 6 λίτρα. Πως θα καταλάβετε όμως ότι το αυτοκίνητό σας έχει περισσότερο λιπαντικό από όσο πρέπει; Συνήθως, το λάδι αποστραγγίζεται σε ένα “ταψί” στο κάτω μέρος του κινητήρα, κάτω από τον στροφαλοφόρο άξονα. Εάν αυτό είναι υπερβολικά γεμάτο, ο στροφαλοφόρος άξονας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας που αναδεύει το λάδι και δημιουργεί αφρό.

Πως θα μετρήσετε την στάθμη; Αρκούν 5 βήματα

Βήμα 1
Βρείτε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει πιο έντονο χρώμα για τον εντοπίζετε εύκολα.

Βήμα 2
Σκουπίστε το δείκτη (κυρίως την άκρη του) με το καθαρό πανί. Στο τελείωμά του θα διακρίνετε τα χαρακτηριστικά σύμβολα της στάθμης.

Βήμα 3
Επανατοποθετήστε το δείκτη στη θέση του και τραβήξτε ξανά έξω. Τώρα μπορείτε να διακρίνετε το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα. Πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της ανώτερης και της κατώτερης ένδειξης.

Βήμα 4
Αν όχι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε ποσότητα λιπαντικού (πάντα το ενδεδειγμένο). Ξεβιδώστε την τάπα του λαδιού (βρίσκεται στο πάνω μέρος στον κινητήρα) και προσθέστε λάδι.

Βήμα 5
Αφήστε λίγο χρόνο στο λάδι να "κάτσει" και ξαναμετρήστε τη στάθμη με το δείκτη. Επαναλάβατε αν χρειάζεται κι άλλη ποσότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ