Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  2/1/2001
Ημερομηνία δημοσίευσης: 2/1/2001
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ 
Lexus RX300 - Mercedes ML 320
 
Φλερτ... κορυφής!
 

Στην κορυφή της κατηγορίας των πολυτελών αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου (S.U.V.) διασταυρώνουν τα... ξίφη τους δύο μοντέλα που διαφέρουν στην καταγωγή αλλά μοιάζουν τόσο πολύ στον στόχο τους. Αυτή (ML 320), Γερμανίδα από μεγάλο "τζάκι" που έχει επιβεβαιώσει τα κάλλη της. Αυτός (RX300),Ιάπωνας μεγαλωμένος όμως στην Αμερική, έρχεται να εξουδετερώσει την ομορφιά της. Μπορεί άραγε να τα καταφέρει; 

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον στην κατηγορία αυτοκινήτων "ελεύθερου χρόνου" μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Κατασκευάστριες εταιρείες υψηλού κύρους αναζητούν την εδραίωση σε αυτήν παρουσιάζοντας μοντέλα που συγκεντρώνουν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η κάθε μία από αυτές στον τομέα της ποιότητας κατασκευής, στην τεχνολογία των μηχανικών μερών και στον εξοπλισμό, κυρίως αυτόν που ενισχύει την εικόνα της πολυτέλειας. Στην κορυφή της εν λόγω κατηγορίας έχει "εγκατασταθεί" τα τελευταία 2 1/2 χρόνια η Mercedes ML 320, ένα αυτοκίνητο που αποπνέει με την πρώτη ματιά έναν αέρα πολυτέλειας και επιβλητικότητας, ξεδιπλώνοντας τις αρετές του όχι τόσο εκτός της ασφάλτου αλλά κυρίως εντός αυτής. Ιδιος όπως φαίνεται είναι όμως και ο χαρακτήρας του άρτι αφιχθέντος Lexus RX300. Το Ιαπωνικό μοντέλο, που σημειωτέον διάγει μια λαμπρή εμπορική καριέρα στην αγορά των H.Π.Α., "χτυπά" την πόρτα και της ελληνικής αγοράς μέσω μιας αντιπροσωπείας που διαθέτει μόλις ενός έτους παρουσία στη χώρα μας. Και τα δύο αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα με γνώμονα το υψηλό επίπεδο ευχαρίστησης των επιβατών, μέσα από την παρουσία στοιχείων πολυτέλειας στο εσωτερικό τους αλλά και ενός κινητήρα που θα είναι σε θέση να χαρίσει κορυφαίες επιδόσεις. Τα μήκη των δύο αμαξωμάτων είναι σχεδόν όμοια, ωστόσο η ML 320 υπερέχει στις διαστάσεις του πλάτους και του ύψους αλλά και του μεταξονίου, κάτι που το καθιστά πιο ευρύχωρο από το Ιαπωνικό μοντέλο. Από πλευράς σχεδίασης περισσότερο "τολμηρό" είναι το RX300, σημείο στο οποίο μπορούμε να αποδώσουμε τη μεγάλη ανταπόκριση του αμερικανικού κοινού. Ιδιαίτερης μνείας χρήζουν τέλος τα στοιχεία ασφαλείας που περιλαμβάνει ο εξοπλισμός κάθε μοντέλου. Στον τομέα της ενεργητικής συναντάμε, εκτός από το ABS, όλα τα γνωστά ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας που διασφαλίζουν την ουδέτερη συμπεριφορά του αμαξώματος. Στην παθητική ασφάλεια υπάρχουν στάνταρ 4 αερόσακοι και ρυθμιζόμενες καθ' ύψος ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες. Οι τιμές τους; Σίγουρα υψηλές για το μέσο Ελληνα αγοραστή αλλά αυτό μάλλον λίγο ενδιαφέρει καθώς οι δύο από τις κορυφαίες επιλογές της κατηγορίας απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Η έκδοση Sport του Lexus RX300 που είχαμε στη διάθεσή μας κοστίζει 1 εκατ. δρχ. περισσότερο από την έκδοση της Mercedes ML 320. 
Περισσότερο επιβλητική είναι η Mercedes ML 320, λόγω των μεγαλύτερων διαστάσεων (πλάτος και ύψος), ωστόσο το Lexus RX300 κερδίζει τις εντυπώσεις στον τομέα της σχεδίασης. 


 Lexus RX300 - Mercedes ML 320
 
Φλερτ... κορυφής!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ 
Αφθονία δύναμης και ροπής 
Βελούδινη λειτουργία
Πλούσια τα ελέη!
Με ασφάλτινο χαρακτήρα