Περιοδικό - Θέματα αγοράς mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  30/4/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/4/2002

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Audi A4 1,6, BMW 316, Volvo S40 1,6
 

Αναζωπύρωση...
 

Η έλευση της σειράς 3 της BMW με το νέο 16βάλβιδο μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων που αποδίδει 115 ίππους "αναθερμαίνει" την αντιπαλότητα με τους κυριότερους αντιπάλους της κατηγορίας. Στις σελίδες που ακολουθούν, κάνουμε μια συγκριτική παράθεση στοιχείων των τριών κορυφαίων σε πρεστίζ μοντέλων της μεσαίας κατηγορίας αυτοκινήτων, με κυβισμό 1,6 λίτρων.

Η κατηγορία των μεσαίων αυτοκινήτων ως γνωστόν εκπροσωπείται από πολλά μοντέλα διαφόρων κατασκευαστών, φιλοσοφίας και τιμών. Στο άνω άκρο της κατηγορίας από πλευράς αίγλης ονόματος και... τιμών συναντάμε τις γερμανικές εταιρείες Audi και BMW, καθώς και τη σουηδική (η οποία ανήκει στον όμιλο Ford) Volvo. Στη 
βάση αυτών των εταιρειών βρίσκονται με κινητήρες 1,6 λίτρων τα μοντέλα Audi A4, BMW 316 και Volvo S40. Το κάθε ένα από αυτά απευθύνεται σε διαφορετικό καταναλωτικό κοινό λόγω της φιλοσοφίας που ακολουθεί η κάθε εταιρεία στα μοντέλα της, τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας. 
Το τελευταίας γενιάς Audi A4, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας στις αρχές του 2001, ακολουθώντας τα αισθητικά πρότυπα του A6 σε μία πιο σύγχρονη μορφή, διακρίνεται για τη στιβαρή εικόνα που αποπνέει στον παρατηρητή, κάτι που οφείλεται και στην υψηλή ποιότητα κατασκευής του αμαξώματος. Ανάλογες είναι και οι εντυπώσεις στο εσωτερικό του Audi A4, στο οποίο τα περισσότερα πλαστικά τμήματα τόσο στο ταμπλό όσο και στις επενδύσεις των θυρών είναι μαλακά στην αφή, εντείνοντας την ποιοτική "ατμόσφαιρα". 
Η σειρά 3 της BMW έχει υποβληθεί πρόσφατα σε μία "επιδερμική" τόνωση και διακρίνεται κυρίως από την παλαιότερη έκδοση από τα ανανεωμένα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα. Το αμάξωμά της όπως συμβαίνει άλλωστε με τα περισσότερα μοντέλα της Βαυαρικής εταιρείας, έχει δυναμική αισθητική. Στο εσωτερικό της 316 κυριαρχούν η τάξη, η σπορτίφ σχεδίαση και η κορυφαία ποιότητα υλικών και συναρμολόγησης. 
Περισσότερο συντηρητικό σχεδιαστικά εμφανίζεται το S40. To αμάξωμα του μεσαίου Σουηδικού μοντέλου ακολουθεί τα παλαιότερα αισθητικά πρότυπα της Volvo που χαρακτήριζαν τα σεντάν αμαξώματά της, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα πιο νέα μοντέλα της όπως είναι το S60, που είναι πιο σπορτίφ. Περισσότερο λιτή είναι και η εικόνα στο εσωτερικό του μεσαίου Volvo σε σύγκριση με αυτό των γερμανικών ανταγωνιστικών μοντέλων. 
Στον τομέα των κινητήρων, 
8 βάλβιδα μηχανικά σύνολα συναντάμε τόσο στο A4 όσο και στην 316. Ωστόσο η σειρά 3 της BMW πρόσφατα εφοδιάστηκε και με ένα πιο σύγχρονο 16βάλβιδο μηχανικό σύνολο, το οποίο αποδίδει σύμφωνα με την εταιρεία 115 ίππους έναντι 105 ίππων του 8βάλβιδου κινητήρα. Στο Volvo ο κινητήρας των 1,6 λίτρων είναι 16βάλβιδος και αποδίδει 109 ονομαστικούς ίππους. 
Μεγάλη παράδοση έχουν και οι τρεις εταιρείες στην παθητική ασφάλεια, καθώς η κάθε μία εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις. Τα αμαξώματα και των τριών μεσαίων αυτοκινήτων είναι στιβαρά, ενώ σε συνδυασμό με τα πλήρη "σετ" αερόσακων προσφέρουν πολύ καλά επίπεδα παθητικής ασφάλειας. 
Σύγχρονη τεχνολογία συναντάται και στις αναρτήσεις των A4, 316 και S40, ενώ τα εν λόγω μοντέλα διαθέτουν και συστήματα ελέγχου της δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος (προαιρετικά στο Volvo). Διαφορές συναντάμε στα συστήματα μετάδοσης όπου στο Audi και το Volvo η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, ενώ παραδοσιακά η 316 είναι πισωκίνητη. 
Από τα τρία μεσαία μοντέλα της παρουσίασης τη μεγαλύτερη τιμή αγοράς έχει η BMW 316 115 ps (26.700 ευρώ) με πλήρη εξοπλισμό άνεσης και ασφαλείας. Αντίστοιχα πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός του Audi A4 1,6, του οποίου η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 1.400 ευρώ από της 316, ενώ τη χαμηλότερη τιμή με ανάλογο εξοπλισμό έχει το Volvo S40 1,6 (22.010 ευρώ).Η BMW 316 διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής, ενώ έχει πιο ισχυρό ίματζ έναντι των Audi A4 και Volvo S40. Παράλληλα είναι το μόνο αυτοκίνητο της μεσαίας κατηγορίας με κινητήρα 1,6 λίτρων με κίνηση στους πίσω τροχούς.


Το αμάξωμα του Audi A4 με τις απαλές ακμές και καμπύλες επιφάνειες αποπνέει στιβαρότητα. Η ποιότητα, η ενεργητική και η παθητική ασφάλεια που προσφέρει είναι υψηλού επιπέδου.


Το Volvo S40 έχει το πιο συντηρητικό σχεδιαστικά αμάξωμα, απευθυνόμενο στους καταναλωτές που αναζητούν ένα αυτοκίνητο κύρους με χαμηλότερη τιμή από αυτή του A4 και της 316.

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Audi A4 1,6, BMW 316, Volvo S40 1,6
 
Αναζωπύρωση...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Μηχανικά σύνολα 1,6 λίτρων με 8 και 16 βαλβίδες
Γερμανική υπεροχή στην ποιότητα κατασκευής
Καλύτερη οδηγική αίσθηση προσφέρει η BMW
Υψηλότερα ποσοστά παθητικής ασφάλειας το Α4