Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  23/7/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/7/2002

ΔΟΚΙΜΗ
Audi A6 Avant 1,8 T
 

(Avant)age χώρων και ποιότητας
 

Το Audi A6 υπέστη τον προηγούμενο χρόνο ένα face lift με το οποίο η -έτσι κι αλλιώς κομψή- αισθητική του ανανεώθηκε. Η στέισον βάγκον έκδοση Avant του ανανεωμένου μοντέλου ακολούθησε τη σεντάν έκδοση λίγους μήνες αργότερα με αποτέλεσμα ένα από τα πιο όμορφα στέισον αυτοκίνητα να γίνει ακόμη πιο θελκτικό.

To Audi Α6 Avant απευθύνεται σε οικογενειάρχες που επιζητούν ένα αυτοκίνητο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους για αυξημένους χώρους, χωρίς όμως παραχωρήσεις στους τομείς των επιδόσεων, της σχεδίασης και της ποιότητας. Σε σχέση με το παλαιότερο Α6 Avant, η ανανεωμένη έκδοση φέρει περιορισμένες εξωτερικές αλλαγές, που εστιάζονται κυρίως στα εμπρός φωτιστικά σώματα που έχουν πλέον πιο σύγχρονη εμφάνιση, με διαυγές κρύσταλλο και ξεχωριστές ευδιάκριτες λάμπες που αποδίδουν 37% περισσότερο φως. Αλλες αλλαγές εντοπίζονται στο δεξί καθρέφτη που απέκτησε ίδιο μέγεθος με τον αριστερό και στη διπλή, μεγαλύτερη απόληξη της εξάτμισης. Η σχεδίαση του πίσω μέρος του Avant καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει την εν γένει κομψότητα του αυτοκινήτου, ακολουθώντας πιστά τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Γερμανικής φίρμας. Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η σχεδίαση είναι συντηρητική και "σοβαρή" με πολλές δόσεις πολυτέλειας, χάρη στις επενδύσεις από ξύλο και δέρμα, ενώ γενικά τα υλικά που χρησιμοποιούνται, καθώς και το φινίρισμά τους είναι άψογα. Οι προσφερόμενοι χώροι για 5 ενήλικες επιβάτες είναι πολύ μεγάλοι. Ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 455 λίτρων μέχρι το ύψος της εταζέρας, αλλά εάν φορτωθεί μέχρι το ύψος της οροφής και με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα εμπρός, ο ωφέλιμος όγκος φθάνει τα 1.569 λίτρα. Ο γνωστός υπερτροφοδοτούμενος 1.800άρης κινητήρας του ομίλου VW που εφοδιάζει το μοντέλο, αποδίδει 152 δυναμομετρημένους ίππους και καταφέρνει να κινήσει σε γρήγορους ρυθμούς το βαρύ αμάξωμα του 1,5 περίπου τόννου, παρά την κάποια υστέρηση ροπής κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. Η ανάρτηση απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις ανωμαλίες του δρόμου προσφέροντας πολύ καλά επίπεδα άνεσης στους επιβάτες, ενώ ταυτόχρονα η ρύθμισή της είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μεγάλες κλίσεις στις στροφές. Στην ευθεία το A6 Avant παρουσιάζεται πολύ σταθερό εμπνέοντας ασφάλεια ακόμη και στις μεγάλες ταχύτητες. Τα φρένα είναι αποτελεσματικά, ενώ το τιμόνι έχει πολύ καλή αίσθηση. Η ηχομόνωση φαίνεται βελτιωμένη σε σχέση με το παλαιότερο μοντέλο, διατηρώντας σε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα το επίπεδο των ντεσιμπέλ στην καμπίνα των επιβατών. Τέλος, ο εξοπλισμός ασφαλείας και άνεσης του A6 Avant μόνο ως πλήρης μπορεί να χαρακτηριστεί.
To ταμπλό του A6 Avant δε διαφέρει από εκείνο της σεντάν έκδοσης. Η ποιότητα των υλικών και το φινίρισμα είναι κορυφαία για τα δεδομένα των στέισον βάγκον.


O χώρος αποσκευών έχει ωφέλιμο όγκο 455 έως 1.569 λίτρα (με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Το άνοιγμά του είναι μεγάλο, ενώ κάτω από τη μοκέτα και στα πλάγια "κρύβονται" αρκετές πρακτικές θήκες για τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων (εργαλεία κ.λπ.).