Περιοδικό - Test mtx

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  20/8/2002
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/8/2002

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ
Audi A3 1,8T 180 PS VS BMW 325 Compact
 

Για δυνατές καρδιές
 

Με κοινά χαρακτηριστικά την παρόμοια απόδοση των κινητήρων και τον ίδιο τύπο αμαξώματος, τα Audi A3 1,8T 180 PS και BMW 325 Compact έχουν σαν σκοπό την παροχή μεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης στο αίμα του οδηγού. Ομως ο τελευταίος έρχεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα... Εμπρός κίνηση και υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας ή πίσω κίνηση και πολλά κυβικά;

Τα αυτοκίνητα με υψηλής απόδοσης κινητήρες και σπορτίφ χαρακτηριστικά, ανέκαθεν προκαλούσαν εθισμό στους νέους σε... ψυχή και σώμα οδηγούς που αναζητούσαν παράγωγα αδρεναλίνης. Το Audi A3 στην έκδοση με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα των 1,8 λίτρων απόδοσης 180 ονομαστικών ίππων και η BMW σειρά 3 Compact με το 6κύλινδρο σε σειρά μοτέρ των 2,5 λίτρων είναι σε θέση να προσφέρουν το καθένα με το δικό του τρόπο "απλόχερα" έντονες στιγμές οδηγικής ευχαρίστησης. Αμφότερα έχουν σαν κοινό βασικό στοιχείο τα 3θυρα χάτσμπακ αμαξώματα. Κάθε μοντέλο δηλώνει άμεσα την καταγωγή του, καθώς δανείζεται "οικογενειακά" χαρακτηριστικά. Πιο συμβατικό αισθητικά το A3 -σε σύγκριση με την Compact- διακρίνεται για το καμπύλο αμάξωμά του. H πιο εκκεντρική σχεδιαστικά BMW Compact χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή σχεδίαση των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων και για το μεγάλο μήκος του εμπρός τμήματος του αμαξώματος σε σχέση με το συνολικό μήκος του. 
Κάτω από τα 3θυρα αμαξώματά τους εντοπίζονται σημαντικές μηχανικές διαφορές, οι οποίες προσδίδουν στα δύο αυτοκίνητα ξεχωριστά οδικά χαρακτηριστικά. Η απόδοση των κινητήρων τους είναι παραπλήσια, με τη σημαντική διαφορά ότι στο Audi Α3 οι 182 δυναμομετρημένοι ίπποι αποδίδονται από ένα υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο μηχανικό σύνολο 1,8 λίτρων, ενώ στη BMW Compact οι 197 ίπποι που απέδωσε στο δυναμόμετρο προέρχονται από έναν ατμοσφαιρικό 6κύλινδρο σε σειρά κινητήρα 2,5 λίτρων. 
Οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτοκινήτων συνεχίζονται και στη μετάδοση της κίνησης. Στο A3 η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, ενώ στην Compact, όπως συμβαίνει με όλα τα αυτοκίνητα της Βαυαρικής εταιρείας (εκτός από τις τετρακίνητες εκδόσεις), η ισχύς του κινητήρα μεταφέρεται στους πίσω τροχούς. 
Ωστόσο ένας από τους βασικούς παράγοντες που κρίνουν την αγορά ενός εκ των δύο συγκρινόμενων μοντέλων αφορά την τιμή τους. Το A3 στην βασική έκδοση (Attraction) των 180 ίππων κοστίζει 28.400 ευρώ, ενώ το κόστος απόκτησης της BMW 325 Compact είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα 46.810 ευρώ. Παράλληλα το A3 έχει και φορολογικό πλεονέκτημα, καθώς ο κινητήρας του είναι 12 φορολογήσιμων ίππων έναντι 17 της Compact. 


Τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω φωτιστικά σώματα της σειράς 3 Compact ακολουθούν τα σχεδιαστικά πρότυπα της Βαβαρικής εταιρείας.
Τα κάτοπτρα των εμπρός φώτων του Α3 μοιάζουν με αυτά του Α4. Τα πίσω φωτιστικά σώματα του Audi έχουν πιο συμβατική σχεδίαση από αυτά της Compact.

 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Audi A3 1,8T 180 PS VS BMW 325 Compact
 
Για δυνατές καρδιές
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Πιο σπορτίφ η BMW 325 Compact
Εξαιρετική ποιότητα υλικών στην Compact
Περισσότερο γραμμικός και πολιτισμένος ο κινητήρας της BMW 325 Compact.
Η υψηλή τιμή και η φορολογία του Compact λειτουργούν υπέρ του Audi